Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΕΛΟΓΑΚ στις αγοραπωλησίες γαλακτοκομικών και κρεάτων ζητά η Commission

Κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΕΛΟΓΑΚ στις αγοραπωλησίες γαλακτοκομικών και κρεάτων ζητά η Commission

Την κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΕΛΟΓΑΚ στις αγοραπωλησίες γάλακτος, γαλακτοκομικών και κρεάτων ζήτησε στις 20 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα, θεωρώντας την ως εσωτερική φορολόγηση που εισάγει διακρίσεις στα εισαγόμενα ανάλογα προϊόντα από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης έχει ως εξής:
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επίσημα από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη διακριτική φορολογική νομοθεσία για το γάλα, τα προϊόντα με βάση το γάλα και το κρέας από άλλα κράτη μέλη.
 
Επί του παρόντος η Ελλάδα επιβάλλει φόρο επί της αγοράς του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, ο φόρος δεν εφαρμόζεται κατά τον ίδιο τρόπο στα εγχώρια προϊόντα όπως γίνεται σε προϊόντα από άλλα κράτη μέλη. Ορισμένα εθνικά προϊόντα απαλλάσσονται από τη φορολογία και άλλα φορολογούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.
 
Φόρος επιβάλλεται επίσης επί των αγορών τόσο στο εγχώριο όσο και στο εισαγόμενο κρέας. Ωστόσο, ο φόρος αυτός χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτήσει τον ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ., έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος παρέχει επιχορηγήσεις σε έλληνες αγρότες και, συνεπώς, ωφελεί μόνο τα εγχώρια προϊόντα.
 
Οι διατάξεις αυτές παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ που απαγορεύουν τα μέτρα που έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τους δασμούς και δημιουργούν εσωτερική φορολόγηση που εισάγει διακρίσεις. Το αίτημα διατυπώνεται υπό μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.
 
(για περισσότερες πληροφορίες: E. Traynor - τηλ. +32 229 21548 - κινητό +32 498 98 3871)

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου