Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Νέο Νόμο για τους συνεταιρισμούς "θέλει" η ΝΔ - επίσκεψη Κώστα Κόλλια στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ

Νέο Νόμο για τους συνεταιρισμούς

Τα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ επισκέφτηκε σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, για να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τζανέτο Καραμίχα και τον αντιπρόεδρο Κώστα Σκιαδά της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Πατήστε εδώ για φωτογραφία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ: "Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί επίσημα από την ΠΑΣΕΓΕΣ επί των κρίσιμων θεμάτων του αγροτικού τομέα, που απασχολούν τους έλληνες αγρότες σ΄ αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία και ειδικότερα να του παρασχεθεί ακριβής πληροφόρηση για το πώς εξελίσσεται το θέμα των συγχωνεύσεων/μετατροπών των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 4015/2011.


Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ επεσήμαναν στον κ. Κόλλια, ότι όπως από την αρχή κατάθεσης ως σχεδίου νόμου, τόνισαν οι διατάξεις του όχι μόνον δεν θα θεράπευαν συγκεκριμένες αδυναμίες λειτουργίας των ΑΣΟ, αλλά θα συντελούσαν στη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας και πρωτευόντως των ΕΑΣ που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» των ΑΣΟ.


Ο Νόμος 4015 είχε και έχει νομικά κενά και αρνητικές προβλέψεις που καθιστούσαν ανέφικτη την υλοποίηση του και ήδη σήμερα όλοι οι συνεταιριστικοί φορείς που έλαβαν καταρχήν αποφάσεις μετατροπής σε ΑΣ ή ΑΕΣ, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες λόγω σημαντικών –εκτός των άλλων- φοροτεχνικών προβλημάτων.


Επίσης αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι κατά την μετατροπή των ΕΑΣ σε ΑΣ ή ΑΕΣ οι μεν ενεργοί και υγιείς συνεταιρισμοί ακολουθούν αυτόνομη και διακεκριμένη λειτουργία, μη συμμετέχοντας σε αυτές ενώ οι μη ενεργοί συνεταιρισμοί που εξυπηρετούσαν εκλογικές σκοπιμότητες -σε ορισμένες περιπτώσεις- εμπλέκονται με πολλά προβλήματα στις διαδικασίες μετατροπής ή συγχώνευσης με προφανείς σκοπιμότητες."


Κατά τη διεξοδική, εποικοδομητική συζήτηση που έγινε αντηλλάγησαν απόψεις για όλα τα θέματα του αγροτικού τομέα και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία και από την πλευρά του ο κ. Κόλλιας επεσήμανε:

1) Υπάρχει επιτακτική ανάγκη εξυγίανσης του συνεταιριστικού κινήματος που πρέπει να απαλλαχθεί από τους μη ενεργούς και μη λειτουργούντες χρεοκοπημένους συνεταιρισμούς.


2) Πρέπει να αποσυρθεί η υποχρεωτικότητα στις συγχωνεύσεις ή μετατροπές των ΑΣΟ καθώς δεν είναι ρόλος του κράτους να υπαγορεύει το πώς θα συνεταιρίζονται οι αγρότες – είναι άλλωστε δεδομένο ότι το συνεταιρίζεσθαι έχει εθελοντικό χαρακτήρα.


3) Είναι παντελώς διαφορετικό μια ΕΑΣ να μετατραπεί σε ΑΣ από το να μετατραπεί σε ΑΕΣ, δηλαδή σε Ανώνυμη Εταιρεία, όπου χάνεται ο συνεταιριστικός χαρακτήρας του φορέα.


4) Όσον αφορά τον 4015/2011 η θέση της ΝΔ είναι: α) να παραταθεί η καταληκτική προθεσμία (30/06) για όσες ΕΑΣ θέλουν να μετατραπούν σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, β) να κατατεθεί άμεσα νέος Νόμος, με πυρήνα τον συνεταιριστικό Νόμο 2810 του 2000, που θα βελτιώνει το υφιστάμενο πλαίσιο και γ) να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για το ξεκαθάρισμα των ανενεργών, χρεοκοπημένων συνεταιρισμών, με βάση τις προβλέψεις της γενικής νομοθεσίας.


Τέλος, ο κ. Κόλλιας επεσήμανε ότι: «στο άμεσο προσεχές διάστημα πρέπει να δρομολογηθούν σημαντικές αλλαγές για το συνεταιριστικό κίνημα, οι οποίες θα διευκολύνουν τις οργανώσεις να ανασυσταθούν επάνω σε ισχυρά θεμέλια, ικανά να εξασφαλίσουν στον Έλληνα αγρότη τα εφόδια που του χρειάζονται για να είναι παραγωγικός και ανταγωνιστικός.»
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου