Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Τα «βρήκαν» στα χαρτιά για την ΚΑΠ ευρωβουλευτές και υπουργοί Γεωργίας, εκκρεμούν οι αποφάσεις

Τα «βρήκαν» στα χαρτιά για την ΚΑΠ ευρωβουλευτές και υπουργοί Γεωργίας, εκκρεμούν οι αποφάσεις

Εποικοδομητική και χρήσιμη χαρακτήρισε την συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας Simon Coveney.
Αναλυτικότερα, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας στο Δουβλίνο, την Τρίτη 28 Μαΐου, ο υπουργός Coveney εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θετική ανταπόκριση του Ευρωκοινοβουλίου στην πρόσκλησή του να μιλήσει απευθείας στους υπουργούς. Ειδικότερα, σημείωσε την αξία της συμβολής του στις τριμερείς διαπραγματεύσεις (Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου – Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) ώστε να έχουν μια ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών και να κατανοήσουν καλύτερα τις διαφορετικές θέσεις σε ορισμένα από τα βασικά εκκρεμή πολιτικά ζητήματα. Επίσης, έδωσε στο Συμβούλιο των υπουργών τη δυνατότητα να προβληματιστούν σχετικά με αυτές τις ανταλλαγές ιδεών και να έχουν τη δική τους δυνατότητα παρακολούθησης των συζητήσεων σχετικά με το πώς θα μπορέσει νε επιτευχθεί η επίλυση αυτών των πολιτικών ζητημάτων.

Η συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 27 Μαΐου, όταν το Συμβούλιο των υπουργών συνεδρίασε από κοινού με τον πρόεδρο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Paolo DeCastro, τους εισηγητές για κάθε έναν από τουςς τέσσερις φακέλους της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, και τους συντονιστές από κάθε πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. De Castro και οι εισηγητές διατύπωσαν τις θέσεις τους σχετικά με βασικά θέματα, όπως η εσωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι ποσοστώσεις ζάχαρης, οι επιστροφές κατά την εξαγωγή και οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. Εν συνεχεία δόθηκε η ευκαιρία στους υπουργούς να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους και να ανταλλάξουν απόψεις με το Ευρωκοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν πιθανές περιοχές κοινού εδάφους. Ο υπουργός Coveney το περιέγραψε αυτό ως μια πολύ χρήσιμη και ενημερωτική ανταλλαγή, η οποία διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα στο οποίο ήταν σαφές ότι παραμένουν τα τρία θεσμικά όργανα σταθερά επικεντρωμένα στην επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της Ιρλανδικής Προεδρίας.

Η Τρίτη 28 Μαΐου, δεύτερη ημέρα της άτυπης συνάντησης, χαρακτηρίστηκε από μια πιο τακτική συνάντηση του Συμβουλίου, με τον υπουργό Coveney να προεδρεύει της συνέχειας της συζήτησης σχετικά με τα αποτελέσματα της προηγούμενης ημέρας. Συζητήθηκαν οι θέσεις καθενός από τα τρία θεσμικά όργανα πάνω στα αντίστοιχα θέματα και ο υπουργός Coveney ζήτησε τις απόψεις των κρατών μελών σχετικά με το πως αυτές οι διαφορές μεταξύ των θεσμικών οργάνων θα μπορούσαν να περιοριστούν στο ευρύτερο πλαίσιο της επίτευξης μιας ικανοποιητικής συνολικής συμφωνίας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με τις ανταλλαγές απόψεων, και δεσμεύτηκε να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των κρατών μελών καθώς η αναζήτηση για ένα συνολικό συμβιβασμό προσεγγίζει στην ολοκλήρωσή της.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Coveney είπε: «Δύο πολύ αξιοσημείωτα πράγματα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρθε σε απευθείας συζητήσεις με τους υπουργούς Γεωργίας σχετικά με σημαντικά θέματα που απασχολούν όλους μας. Το έκαναν με πολύ ανοιχτό και εποικοδομητικό τρόπο, τον οποίο εγώ και οι συνάδελφοί μου των κρατών μελών υποδεχθήκαμε θερμά. Και αυτό με τη σειρά του διευκόλυνε μια πολύ χρήσιμη και περιεκτική συζήτηση του Συμβουλίου, με άμεση ενημέρωση για τα σημεία που προκύπτουν από τη συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η χθεσινή συζήτηση ήταν πολύ χρήσιμη. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η ασυνήθιστη πρωτοβουλία της προεδρίας να προσκαλέσει το Ευρωκοινοβούλιο σε άμεσες ανεπίσημες συζητήσεις απέφερε κάποια αποτελέσματα. Ήταν σαφές ότι και τα τρία θεσμικά όργανα αναγνωρίζουν το γεγονός ότι σημαντικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και νομίζω ότι οι άτυπες ανταλλαγές με το Ευρωκοινοβούλιο, ειδικότερα, θα αποδειχθούν ότι ήταν ανεκτίμητη βοήθεια, καθώς προχωράμε προς αυτό που ελπίζω ότι θα είναι οι τελικές λίγες εβδομάδες τωνδιαπραγματεύσεων.

Έχω ακούσει πολύ προσεκτικά τις απόψεις των κρατών μελών σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. Αυτές οι απόψεις θα ενημερώσουν την συνεχή αλληλεπίδραση της προεδρίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς προσπαθούμε να καταλήξουμε έναντι των υπολοίπων τριμερών διαλόγων και των παράλληλων πολιτικών συζητήσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πάνω απ 'όλα, οι συνομιλίες αυτές έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη μου ότι θα είμαι σε θέση να παρουσιάσω μια δέσμη μέτρων στο Συμβούλιο των υπουργών στο τέλος του Ιουνίου. Γεγονός που θα μας επιτρέψει να οριστικοποιηθεί μια πολιτική συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει κατά την έναρξη της ιρλανδικής Προεδρία».

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου