Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

«Εμφύλιος» στην ΕΕ για δασμούς σε κινεζικά πάνελ


Σε... εμφύλιο πόλεμο μεταξύ κρατών της ΕΕ και Κομισιόν τείνει να μετατραπεί η πρόθεση της Επιτροπής να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με το BBC τουλάχιστον 14 χώρες –μεταξύ των οποίων Βρετανία και Γερμανία– αντιτίθενται σε αυτή την απόφαση, με αποτέλεσμα διπλωματικοί κύκλοι της ΕΕ να τονίζουν ότι «η Κομισιόν οφείλει να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις και να βρει μια αξιόπιστη και κυρίως εφαρμόσιμη λύση».
Παρά όμως τις αντιδράσεις ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εμπορίου Κάρελ Ντε Γκουχτ διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση της Κομισιόν και τονίζει ότι οι πιέσεις που δέχεται από το Πεκίνο (και χώρες της ΕΕ) απλά αποτελούν «χάσιμο χρόνου». «Δεν θα με εντυπωσιάσουν (οι Κινέζοι) εντείνοντας τις πιέσεις στα κράτη - μέλη» δήλωσε ο κ. Ντε Γκουχτ μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και συμπλήρωσε: «Δεν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει λιγότερο εάν αυτό γίνεται στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο κράτος στον κόσμο. Για μένα είναι το ίδιο. Μπορούν λοιπόν να προσπαθήσουν να ασκήσουν πιέσεις στα κράτη - μέλη, αλλά θα χάσουν το χρόνο τους προσπαθώντας να κάνουν το ίδιο και σε μένα».

Η ΕΕ οφείλει να αποφασίσει έως τις 6 Ιουνίου εάν θα δεχθεί τις προτάσεις του κ. Ντε Γκουχτ και θα επιβάλει δασμούς antidumping έως και 47%, ενώ τα κράτη-μέλη έχουν περιθώριο έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Την ίδια ώρα οι «Financial Times» υποστηρίζουν ότι η ομάδα lobbying «Οικονομική Ηλιακή Ενέργεια», η οποία έχει έδρα τις Βρυξέλλες, έχει εντείνει τις πιέσεις της, κυρίως προς τη Γερμανία, ώστε να βρεθεί μια λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.
ΠΗΓΗ :ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου