Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

“Εγκατάσταση νέων γεωργών” και απεντάξεις των νέων γεωργών


Τεράστιο πρόβλημα έχει προκύψει με το πρόγραμμα “Εγκατάσταση νέων γεωργών” και τις απεντάξεις των νέων γεωργών, το οποίο κάθε μέρα γίνεται και πιο έντονο.
 Αφορά 2.500 νέους γεωργούς που εντάχθηκαν μέχρι το 2005 και επεκτείνεται στους νέους γεωργούς που εντάχθηκαν μετά το 2005. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των απεντάξεων θα φτάσει συνολικά τους 5.000 νέους γεωργούς. «Είναι μεγάλος ο αριθμός για να φταίνε μόνο οι νέοι γεωργοί.
Τα προβλήματα είναι πολλά και αρκετοί νέοι γεωργοί, σε παλαιές και νέες εντάξεις οδηγούνται σε πλήρη αδιέξοδο. Κύριες αιτίες για τα προβλήματα είναι το συνεχώς μεταβαλλόμενο Εθνικό πλαίσιο εφαρμογής, η αδυναμία υλοποίησης των στόχων εξαιτίας των καθυστερήσεων της διοίκησης (π.χ. στις αδειοδοτήσεις), η αλλαγή των συνθηκών (π.χ. απόσυρση της καπνοκαλλιέργειας), κ.ο.κ.
Οι νέοι γεωργοί που εντάχθηκαν, ουσιαστικά εγκλωβίστηκαν, αφού είδαν να μειώνεται το ύψος της επιχορήγησης στο μισό, ενώ οι υποχρεώσεις τους παρέμειναν ως είχαν. Μάλιστα από τη στιγμή που θα απενταχθούν, θα πρέπει να δώσουν πίσω και τα χρήματα που εισέπραξαν», σημειώνει με επιστολή της από τον περασμένο Απρίλιο, η πανελλήνια ομοσπονδία Επαγγελματιών Γεωπόνων. Η επιστολή αυτή έχει κοινοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ οι κρούσεις του προέδρου της ομοσπονδίας, Ευθύμη Ιακωβάκη, στους αρμοδίους έχει γίνει από το 2010, χωρίς να ενδιαφέρεται κάποιος να λύσει το πρόβλημα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ιακωβάκη στην ΕΡΑ Κομοτηνής, κύρια αιτία για την απένταξη από το πρόγραμμα των νέων γεωργών είναι, η μη υποβολή εκ μέρους του νέου γεωργού παραδεκτής αίτησης και φακέλου χορήγησης β' δόσης, εντός της καθορισμένης συμβατικής προθεσμίας, με τα αποδεικτικά στοιχεία και παραστατικά της επίτευξης των δεσμευτικών στόχων του σχεδίου δράσης και τήρησης των αναληφθεισών συμβατικών υποχρεώσεων. (ΚΥΑ 609/2005, άρθρο 18, παραγρ. 5, εδαφ. γ'). Το παραπάνω συνιστά αθέτηση των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης, χωρίς σε αρκετές περιπτώσεις να προηγηθεί ή να ακολουθήσει έγγραφη προειδοποίηση από την Διοίκηση.
 Πάντως σε χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανασίου Τσαυτάρη από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνεδρίου για την Γεωργία και τον Τουρισμό, ερωτηθείς από την ΕΡΑ Κομοτηνής απάντησε, ότι το θέμα το γνωρίζει είναι πολύ σοβαρό και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να μπει φρένο στις απεντάξεις κυρίως για εκείνους που θα είναι πολύ κοντά στα κριτήρια που απαιτούνται.

ert.gr- Βασω Μαχαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου