Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Ρίχνει τους τόνους για τα αγροτεμάχια ο Τσαυτάρης

Ρίχνει τους τόνους για τα αγροτεμάχια ο Τσαυτάρης

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη φορολογία αγροτεμαχίων: «Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να φορολογήσει κανένα παραγωγικό αγροτεμάχιο», ανέφερε ο Θανάσης Τσαυτάρης από την Άρτα, όπου παραβρέθηκε σε ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ηπείρου, με αφορμή το "θόρυβο" που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα για το μείζον αυτό ζήτημα που απειλεί με κατάρρευση τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
«Η Κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον μας διαβεβαίωσε και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, σας δηλώνω ότι δεν είναι στις προθέσεις της να φορολογήσει παραγωγικά αγροτεμάχια και ιδιαίτερα μάλιστα στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Αυτά είπε μεταξύ άλλων σε ημερίδα που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της ΠΕΔ Ηπείρου, με θέμα την «Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασυγκρότηση της Παραγωγής. Όψεις της Αγροτικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.», που έγινε την Πέμπτη το πρωί στην Άρτα.

Από νωρίς το πρωί μέλη της ΟΑΣΝΑ συγκεντρώθηκαν στη είσοδο του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, διαμαρτυρόμενοι για « τη σφοδρή αντιαγροτική – αντιλαϊκή κυβερνητική επίθεση». Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι επιχειρηματικών κλάδων του πρωτογενούς τομέα, παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι οι οποίοι και ζήτησαν σαφείς απαντήσεις και παρεμβάσεις τόσο από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη όσο και από τον Υπουργό κυρίως για το ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».

Οι κτηνοτρόφοι παίρνοντας αρκετές φορές το λόγο κατά τη διάρκεια των ομιλιών έθεσαν απευθείας ερωτήματα, τονίζοντας τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει. Λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας ο κος Τσαυτάρης μίλησε για λίγο στα τοπικά ΜΜΕ και απαντώντας στο ερώτημα αν και κατά η Ελληνική Πολιτεία είναι έτοιμη να στηρίξει τη στροφή της χώρας στον παραγωγικό πρωτογενή τομέα δήλωσε πως «είναι έτοιμη και θα τη στηρίξει».

Σημείωσε ακόμη πως η Ήπειρος και η κτηνοτροφία είναι το κύριο θεμέλιο στο οποίο θα μπορούσε να πατήσει ξανά η γεωργία της χώρας και να ανορθωθεί, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την κτηνοτροφία ως την αχίλλειο πτέρνα της αγροτικής οικονομίας. Και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε πως τώρα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή και εθνικά και ευρωπαϊκά να σχεδιαστούν τα ζητήματα της αγροτικής ανάπτυξης και πως τώρα «είναι ευκαιρία αξιοποιώντας πραγματικά τις δυνατότητες που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας σ΄ όλες του τις πτυχές για να αναπτυχθούμε και να ορθοποδήσουμε».

«Έχω επανειλημμένα έρθει στην Ήπειρο και ως επιστήμονας αλλά έρχομαι ξανά σήμερα για δεύτερη ή τρίτη φορά ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το κάνω γιατί θεωρώ ότι η Ήπειρος και η κτηνοτροφία είναι το κύριο θεμέλιο στο οποίο θα μπορούσε να πατήσει ξανά η γεωργία μας και να ανορθωθεί.

Η κτηνοτροφία μας, είναι η αχίλλειος πτέρνα της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα του τόπου. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, πατώντας σε αυτή τη δυνατότητα, γιατί η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας περνάει από την Ήπειρο και γενικότερα από την ορεινή Ελλάδα, να υποστηρίξουμε την Ήπειρο, να υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία και με τον τρόπο αυτό να υποστηρίξουμε και το θέμα που αναφερθήκατε. Η γεωργία ήταν ανέκαθεν μια μεγάλη δεξαμενή χεριών, απασχολούσε δηλαδή πολλά άτομα και τώρα ένεκα διάφορων εξελίξεων έχουν μαζευτεί στα αστικά κέντρα και σήμερα λόγω πολλών εξελίξεων αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας, αλλά και η γεωργία έχει ανάγκη αυτών των χεριών γιατί έχει συρρικνωθεί δημογραφικά. Δεν είναι παράξενο που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ το αναγνώρισε.

Βλέποντας ότι μόνο το 6% του ανθρωπίνου δυναμικού της Ευρώπης είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, αποφάσισε να επιβάλει στα κράτη μέλη στη νέα ΚΑΠ να ξοδέψουν 2% του συνολικού προϋπολογισμού, δηλαδή πάρα πολλά χρήματα – στη χώρα μας μεταφράζονται σε 480 με 500 εκατομμύρια περίπου για να υποστηριχθεί το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία. Για μας είναι πολύ σημαντικό. Γιατί εμείς όχι μόνο έχουμε ανάγκη να υποστηριχθεί το εργατικό δυναμικό στη γεωργία αλλά έχουμε ανάγκη να δώσουμε δουλειά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους των αστικών κέντρων που αυτή τη στιγμή αποτελεί η ανεργία ένα από τα πιο οξυμένα κοινωνικά μας προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Τσαυτάρης. «Είμαι στο πλευρό σας και προσπαθώ στο επίπεδο του εφικτού. Είναι δύσκολες οι καταστάσεις», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ θα στηριχθούν όλες οι μορφές του αγροτικού τομέα.

Φορολόγηση αγροτεμαχίων

«Δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να φορολογήσει κανένα παραγωγικό αγροτεμάχιο», τόνισε ο κος Τσαυτάρης ανεβαίνοντας στο βήμα. Όπως ο ίδιος σημείωσε πριν ξεκινήσει την προγραμματισμένη ομιλία του έπρεπε να δώσει κάποιες απαντήσεις στα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών. Ειδικότερα στο θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων που έθεσε ο κος Γκόκας σημείωσε πως κακώς γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος, και υπάρχει αυτή η παραπληροφόρηση που «ανησυχεί τον κόσμο, αποθαρρύνει νέους ανθρώπους, αυτή η έλλειψη πληροφόρησης και οι αντικρουόμενες θέσεις». «Η Κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον μας διαβεβαίωσε και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, σας δηλώνω ότι δεν είναι στις προθέσεις της να φορολογήσει παραγωγικά αγροτεμάχια και ιδιαίτερα μάλιστα σους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και πως τα βγάζουμε με δύσκολο τρόπο πέρα. δεν πρέπει να ξαναβάλουμε άλλα βάρη. Το να πάνε στα αστικά κέντρα και να πούνε ότι είναι εντός του σχεδίου πόλεως κι έχει αστική και όχι παραγωγική αξία. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι όταν έχουμε ένα στρέμμα μέσα σε σχέδιο πόλεως ή σε κάποιο νησί και κάποιος μπορεί να το πάρει και να δώσει 20.000, 30.000, 50.000 ευρώ για να κάνει ένα ξενοδοχείο ή διαμερίσματα, ή να το πάρει κάποιος και να κάνει ένα σπίτι, ένα εξοχικό. Αυτό δεν είναι γεωργική αξία. Δεν βγάζει κανείς αυτά τα λεφτά από τα σταροχώραφα που έχει δίπλα. Ας τα φορολογήσουν για να βγούμε από τις δυσκολίες αλλά δεν εννοούν αυτά.

Ακόμη κι αυτά που αναφέρθηκαν εκτός σχεδίου, δηλαδή εκτός σχεδίου πόλεως, αναφέρονταν σε δομημένες εκτάσεις εκτός σχεδίου. Όπου κάποιος είχε τέσσερα με πέντε στρέμματα, γιατί τόσα απαιτούνται για να δομήσεις εκτός σχεδίου, κι έχουν εκεί μέσα ένα σπίτι. Θέλουν κι αυτό να το φορολογήσουν. Ας στο φορολογήσουν, φορολογείται ήδη. Δεν είναι όμως σε καμιά περίπτωση στις προθέσεις της κυβέρνησης κε Βουλευτά και καλά κάνουμε και το ξεκαθαρίζουμε αυτό από το ξεκίνημα. Να μην φορολογηθούν τα αγροτικά τεμάχια στους κατ΄ επάγγελμα κυρίως αγρότες», δήλωσε.

Για τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σε έντονο τόνο ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα μεταφοράς υποδομών και διαχείρισης προγραμμάτων από τις περιφέρειες λέγοντας χαρακτηριστικά: «λυπάμαι που θα πω ότι είναι λάθος να ξεχωρίζουμε και να πούμε δώστε κάτι σε μας τους Αγίους και αφήστε εσάς που είστε κλέφτες».

«Η ιστορία είναι μαζί. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε όλες οι βαθμίδες του κράτους, μέχρι και ο τελευταίος Έλληνας, αλλά θα το κάνουμε μαζί. Δεν δέχομαι το διαχωρισμό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι Άγιοι και όλο το υπόλοιπο κράτος είναι διεφθαρμένο. Εσείς ψηφίσατε να πάρετε τα ΤΟΕΒ και τα ΓΟΕΒ. Τα πρώτα στον Α΄ βαθμό και τα δεύτερα στο Β΄ Βαθμό, δηλαδή σε σας. Κι έρχεστε τώρα και μας λέτε καλά μας τα δώσατε αλλά πληρώστε εσείς το λογαριασμό. Δώστε μας τώρα τα άλλα. Λέω λοιπόν ότι μαζί μπορούμε να την κάνουμε αυτή την προσπάθεια», είπε μεταξύ άλλων.

Για τα αρδευτικά δίκτυα

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ σημειώνοντας πως «τα αρδευτικά δίκτυα το κράτος τα μελετάει, τα υλοποιεί και τα παραδίδει στους χρήστες, δηλαδή στους ντόπιους ανθρώπους, με το κλειδί στο χέρι να τα διαχειριστούν».

« Δηλαδή στοιχειωδώς να πληρώνουν ένα αρδευτικό δικαίωμα, δηλαδή το νερό, και με τα χρήματα αυτά να πληρωθούν δύο τρεις υδρονομείς, ίσως αν αντλούν να πληρωθεί και το ρεύμα κι αναγκαστικά να συντηρήσουν άμα σπάσει κάποιος τσιμενταύλακας. Εγώ έζησα μέσα στα δίκτυα, δούλευα στα τσιμέντα για να σπουδάσω και τα ξέρω πολύ καλά. Πράγματι κάποιοι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα έχουν ως κοσμήματα γιατί ακολούθησαν τους κανόνες που σας περιέγραψα.

Γιατί αυτή είναι η διαχείριση. Έχουμε δει όμως και ΤΟΕΒ να χρωστούν άπειρα εκατομμύρια. Γιατί; Γιατί διορίσανε 75 – 80 άτομα ενώ χρειάζονται μόνο τρεις τέσσερις για να διαχειριστούν τα δίκτυα αυτά. Αν θα δείτε τους μισθούς τους είναι τρεις φορές παραπάνω από το μισθό του Καθηγητή Πανεπιστημίου και φυσικά στις σημερινές εποχές πέντε φορές ο μισθός του υπουργού. Δεν πλήρωσαν ποτέ τη ΔΕΗ. Κι όταν τους λες γιατί, γιατί ο τοπικός άρχοντας στο Δήμο τους είπε για παράδειγμα ότι δεν θέλαμε να βάλουμε αρδευτικά τέλη. Πώς θα διαχειριστούν αυτό το δίκτυο αν αυτός που είναι χρήστης δεν πληρώνει στοιχειωδώς κάποια λεφτά. Είναι προς όφελος αυτού του εργαλείου να διαχειριστούμε σωστά αυτό το φυσικό πόρο αλλιώς μόνο από τις καταστροφές του δικτύου θα δείτε τι σπατάλη γίνεται. Εγώ στις Βρυξέλλες έδωσα μάχη, μιας και αναφερθήκατε σ΄αυτό, όχι μόνο να είναι επιλέξιμη δαπάνη η μελέτη και η κατασκευή ενός νέου δικτύου αλλά να είναι επιλέξιμη δαπάνη όχι μόνο η συντήρηση αλλά και εκσυγχρονισμός τους», είπε ο κος Τσαυτάρης.

Παράλληλα σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό πως «ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετέχει για πρώτη φορά σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο» και είναι πολύ σημαντικό που τα αστικά κέντρα και οι Υπηρεσίες καταπιάνονται με τα θέματα του αγροτικού τομέα.

«Δεν είναι για μένα άλλοθι, η κυβέρνηση είναι ενιαία. Θέλω όμως να τονίσω την προσπάθεια, γιατί τέσσερα πέντε σημαντικά υπουργεία πρέπει να καταπιαστούν προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Για μένα όμως είναι και πρόβλημα και πρόκληση. Γι΄αυτό και βλέπετε τη μεγαλύτερη προσπάθεια που κάνω δεν είναι να λύσω τα επιμέρους προβλήματα στα οποία θα αναφερθώ, αναγνωρίζω την καθημερινότητα του καθενός, το πιο σημαντικό όμως θέμα είναι σύσσωμη η Κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί και τα κόμματα αλλά και σύσσωμος ο κοινοβουλευτικός κόσμος πρέπει να βάλουμε τη γεωργία στο κέντρο της σκέψης του κόσμου. Να αναγκαστούν τα αστικά κέντρα και οι υπηρεσίες να καταπιαστούν με τα προβλήματα αυτά.

Όλες οι εισροές της γεωργίας , δεν προέρχεται καμία από το ΥπΑτ, ούτε το νερό, ούτε το έδαφος, ούτε ο βοσκότοπος, ούτε όλα αυτά τα θέμα που σας περιέγραψα, ούτε το πετρέλαιο, ούτε η επιστροφή του ΦΠΑ. Να λοιπόν, γιατί είναι προς τιμήν της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, που για πρώτη φορά είπε σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο να συμμετέχει πλέον και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία που όλος ο κόσμος στα αστικά κέντρα καταπιάνεται, άλλες φορές βέβαια από ενδιαφέρον τώρα ένεκεν της ανεργίας και των δυσκολιών, κι από ανάγκη», δήλωσε.

Για την επιστροφή του ΦΠΑ
«Δεν δέχομαι από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταντήσει Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Προστίμων », είπε ο κος Τσαυτάρης αναφερόμενος στο ζήτημα της επιστροφής του αγροτικού ΦΠΑ και στα φαινόμενα υπερτιμολόγησης που έχουν καταγραφεί. « Η επιστροφή του ΦΠΑ έχει ξεκινήσει. Ήδη δίνεται.
Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι αν ισχύσουν τα στοιχεία του εξορθολογισμού, γιατί δεν δέχομαι να δώσουμε σε κάποιον που έχει 10 στρέμματα σ΄ένα χωράφι και παρουσίασε στην παραγωγική του διαδικασία – έτσι είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ, έτσι είναι ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ ότι πράγματι θα έχει 2000 παραγωγική διαδικασία και έπρεπε να παρουσιάσει αυτά τα τιμολόγια – να μας δείχνει 240.000 ευρώ τιμολόγιο και να απαιτεί να πάρει 80.000 ευρώ επιστροφή ΦΠΑ. Δεν το δέχομαι. Δε δέχομαι αυτή η χώρα κι αυτό το υπουργείο από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταντήσει Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Προστίμων. Μας αναγκάζουν να επιστρέψουμε πίσω πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από αυτό που είναι, στα ψέματα. Θέλετε να πάμε γρήγορα με ψέματα; Να το κάνετε. Εγώ θα φύγω.

Δεν είναι στο πνεύμα του νοικοκύρη. Αυτά είναι χρήματα δικά σας, και αν φαινομενικά δεν καταλαβαίνετε ότι αυτά είναι χρήματα δικά σας, στο τέλος θα τα πάρει το κράτος από τον φτωχό αγρότη ή από τον φτωχό εργάτη ή από τον ταπεινό συνταξιούχο που έχει φτάσει η σύνταξή του στα 300 ή στα 400 ευρώ. Γιατί κάποιοι τα κατάφερναν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο», είπε μεταξύ άλλων.

«Να στηριχθούμε στα πράσινα τείχη»

«Η Ελλάδα για μένα παραγωγικά είναι τρεις διαφορετικές Ελλάδες. Τη νησιωτική, την ορεινή Ελλάδα και την Ελλάδα του κάμπου», είπε ο Υπουργός τονίζοντας πως τα προγράμματα δεν πρέπει να είναι κοινά αλλά να εξειδικεύονται στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιοχής. «Η Ελλάδα παραγωγικά έχει μια νησιώτικη παραγωγική διαδικασία, μια διαδικασία με εξαιρετικά ντόπια προϊόντα, κυρίως γαλακτοκομικά, μια διαδικασία που πρέπει να γίνει να δώσει επάρκεια τροφίμων και στα νησιά μας, να στηρίξουμε τον τουρισμό και τις μεταποιητικές υπηρεσίες. Γι΄αυτό βλέπετε τις προσπάθειες που κάνουμε να παντρέψουμε τον πρωτογενή τομέα με τη μεταποίηση και τον τουρισμό. Υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα που είναι η δικιά σας Ελλάδα. Η ορεινή Ελλάδα, η Ελλάδα που αφέθηκε στις δυσκολίες. Η ανόρθωση όμως που περιέγραψα ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας περνάει μέσα από αυτή την Ελλάδα. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχουν δύο τέτοια ξέχωρα τομεακά προγράμματα, ένα για τη νησιώτικη Ελλάδα κι ένα ειδικά για την ορεινή. Το κακό δεν είναι αμιγές καλού.

Το γεγονός ότι αφέθηκε αυτός ο τόπος, ο ορεινός όγκος, αφέθηκε ένας τόπος που είχε συμβάλει σημαντικά στο παρελθόν. Γιατί η χώρα μας ήταν πλήρης από πλευράς κτηνοτροφία και κτηνοτροφικών προϊόντων, πριν καταντήσει να είναι μεγάλος εισαγωγέας. Είχε και το εξής καλό: ότι ο τόπος αυτός έχει άθικτους όλους τους φυσικούς του πόρους. Έχει συρρικνωθεί το ανθρώπινο δυναμικό. Θέλουμε πραγματικά κόσμος από το άστυ, και μάλιστα νέοι, μορφωμένοι, όχι αναγκαστικά μόνο άνεργοι, ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν στη γεωργία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε και τα δύο. Και να λύσουμε το κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας και να υποστηρίξουμε το παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό.

Υπάρχει και μια τρίτη Ελλάδα, η Ελλάδα του κάμπου. Μια Ελλάδα περισσότερο της εντατικής, της μεγάλης κλίμακας γεωργίας, από κει περνάνε τα καλαμπόκια, τα βαμβάκια μας, τα σιτηρά μας. Θα στηριχθεί μ΄ένα πνεύμα εξορθολογισμού. Πρέπει δηλαδή το πνεύμα της αειφορίας και του πρασινίσματος να περάσει απ΄αυτό. Έχουμε να κερδίσουμε στην αειφορία από την εναλλαγή των καλλιεργειών. Να λοιπόν αυτές οι τρεις Ελλάδες που μπορεί να τις σχεδιάσουμε μαζί και πούμε ελάτε εσείς οι ντόπιοι, δυο Περιφερειάρχες των νησιών, και υλοποιείστε τη νησιώτικη ή την ορεινή οικονομία.

Και στο τέλος φυσικά το κράτος θα το ελέγξει. Θα το πληρώσει. Να λοιπόν πως θα μπορούσαμε να δούμε αυτό το δίπολο μαζί», είπε.

«Δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς σ΄αυτή την αίθουσα που να μην πιστεύει ότι ο τόπος χρειάζεται τη γεωργία και την κτηνοτροφία. σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορούμε να ξαναπατήσουμε στη γεωργία», υπογράμμισε ο κος Τσαυτάρης, σημειώνοντας ότι ο τόπος μας ξαναβρέθηκε σε δύσκολους καιρούς στο παρελθόν. «Θυμάμαι όταν οι Πέρσες κατέλαβαν την Ελλάδα κι έφτασαν στην Αθήνα κάποιος είχε τη σοφία να πει “στηριχθείτε στα ξύλινα τείχη” και εννοούσε τα λίγα πλοία “και σωθήκαμε”. Λέω εγώ σήμερα σ΄αυτές τις δύσκολες συγκυρίες να στηριχθούμε στα πράσινα τείχη. Η Ήπειρος με την κτηνοτροφία της είναι ένα τέτοιο πράσινο τείχος. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που περιγράφονται αλλά δεν αναιρούν τον πρωταρχικό μας στόχο. Οι παππούδες μας πάτησαν στην αγροτική παραγωγή, στα καπνά, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και ορθοπόδησαν, οι πατεράδες μας μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο είχαν τα βαμβάκια, τα στάρια, σήμερα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναπάρει η γεωργία το μέλλον του τόπου στα χέρια της. Σας καλώ μαζί μας, να βοηθήσετε. Πάρτε τώρα το μέλλον του έθνους στα χέρια σας», είπε καταλήγοντας ο Υπουργός.


Πηγή: maxitisartas.gr