Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για φωτοβολταϊκά και σχέδια βελτίωσης




"Μέσα στις επόμενες είκοσι μέρες θα κριθούν τα πάντα", τόνισε εξερχόμενος από το ΥΠΕΚΑ, όπου συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς. Όπως έγινε γνωστό, θα πραγματοποιηθούν δυο ραντεβού με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τις επόμενες ημέρες, καθώς κάτι τέτοιο δεν έγινε σήμερα. Οι αγρότες είναι διατεθειμένοι να κινητοποιηθούν ξανά και να δώσουν και πάλι το παρόν στην πρωτεύουσα το επόμενο διάστημα. Νωρίτερα, συγκέντρωση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποίησαν από τις 9 το πρωί οι αγρότες που εκπροσωπούνται από την ΕΑΣ Αγρινίου, διαμαρτυρόμενοι για τη μη υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης, που έχουν υποβάλλει αλλά και τις δυσχέρειες στις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και έξω από το ΥΠΕΚΑ (Μεσογείων). Η είσοδος του ΥΠΑΑΤ παρέμεινε για αρκετές ώρες αποκλεισμένη από τους διαδηλωτές. Θετικά, εξάλλου, μηνύματα έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΑΣ από την Τράπεζα Πειραιώς , όσον αφορά στις χρημνατοδοτήσεις των έργων.
Φωτογραφίες

1

2

3

4

5

6

7

Βίντεο

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wpQSRZRxSdI


http://www.youtube.com/watch?v=HuRmdefpjgk


http://www.youtube.com/watch?v=UW2ASrJ-8KM


http://www.youtube.com/watch?v=xUzGOJkjm_I&feature=youtu.be

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, από τα 220 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί μόνο τα 39 έχουν εγκριθεί. Ζητούν επίσης, να δοθεί λύση για τη διάθεση στη ΔΕΗ της επιπλέον ποσότητας του ρεύματος που θα παράγουν από τα φωτοβολταϊκά, καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μπορούν να πουλήσουν μόνο το 20% και να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι το υπόλοιπο 80%.


Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς συναντήθηκε με τους γενικούς γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, οπότε και τους παρέδωσε λίστα με τα αιτήματα τους στον υπουργό κ. Θαν. Τσαυτάρη, ο οποίος απουσίαζε από το χώρο του υπουργείου. Όπως έγινε γνωστό οι γραμματείς διαβουλεύτηκαν με τον κ. Τσαυτάρη, προκειμένου να υπάρξει λύση.


Οι 300 και πλέον συγκεντρωμένοι αγρότες εξέφρασαν την ανησυχία τους αναφορικά με τις εξελίξεις στα φωτοβολταϊκά και ζητούν να μην ισχύσει ο όρος "αυτοπαραγωγή", καθώς έτσι εξαιρούνται από τη χρηματοδότηση αλλά και γενικότερα τις επενδύσεις τους, ενώ απειλούν με κατάληψη του Υπουργείου κάνοντας λόγο για εμπαιγμό εκ μέρους του.


Όπως μάλιστα δήλωσαν «δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν δικαιωθούν».

Πάντως η συγκέντρωση είχε ειρηνικό χαρακτήρα ενώ στο χώρο παρέμεναν και αστυνομικές δυνάμεις.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση ήρθε έπειτα από την συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Παπαστράτειο Μέγαρο όπου οι παραγωγοί ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της Ένωσης, Θωμά Κουτσουπιά, για τις τελευταίες εξελίξεις στα Φωτοβολταϊκά και τα Σχέδια Βελτίωσης, την πορεία χρηματοδότησης των φ/β σταθμών άλλα και τις δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί  εξαιτίας της έντονης φημολογία για νέα περικοπή των εγγυημένων τιμών από το ΥΠΕΚΑ, ενώ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν πραγματοποίησαν χθές συγκέντρωση  στα γραφεία της ΔΕΗ στο Αγρίνιο όπου παρέδωσαν την λίστα με τα αιτήματα τους και στον Διευθυντή κ.Β. Βελή.


Αναλυτικά η λίστα με τα αιτήματα που παρέδωσαν στον Διευθυντή της ΔΕΗ έχει ως εξής:


-Να συνδεθούν εντός της εβδομάδας όλα τα έργα έχουν κατατεθεί αίτημα ετοιμότητας από τις 29/12 και παραμένουν ακόμα ασύνδετα.Oι τόκοι των δανείων τρέχουν καθημερινά από τότε, ενώ κάθε μέρα καθυστέρησης κοστίζει επιπλέον 400 ευρώ:250 ευρώ απώλεια εσόδων και 150 ευρώ το κόστος φύλαξης το οποίο έχουν μετακυλήσει οι εταιρείες στους παραγωγούς.


-Να ολοκληρωθούν άμεσα μέχρι και τον μετρητή όλα τα έργα της β'φάσης τα οποία κια έχουν πληρωθεί εδώ και δύο χρόνια.Είναι μέσα Απριλίου, δεν έχει γίνει κανέναν έργο από πλευρά σας ενώ πληροφορούμαστε οι υπεργολάβοι σας είναι απλήρωτοι και κατεβαίνουν για 3η φορά σε στάση εργασίας. Μέχρι τις 29/1 είχαμε κατασκευάσει 450φ/β σταθμούς.Ήσασταν ανέτοιμοι να συνδέσετε εμπρόσθετα έστω και ένα μικρό αριθμό αυτών.Εμείς αγωνιζόμαστε να βρούμε χρήματα να κατασκευάσουμε τα έργα έστω και την τελευταία μέρα.Εσείς φροντίστε να κατασκευάσετε έργα που σας αφορούν, το κόστος των οποίος έχουμε πληρώσει εδώ και 2 χρόνια.
Ετοιμότητες δεν πρόκειται να καταθέσουμε ούτε μια μέρα πιν από τις 19/5 όσα έργα και να έχουμε έτοιμα.Φροντίστε την ίδια ημερομηνία να πράξετε τα δέοντα, να συνδεθούν όλα ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ.Και αυτή την φορά με μετρητή!Δεν θα κάνουμε ούτε μια σύνδεση αποδεκτή χωρίς μετρητή.



--Να εγκατασταθούν εντός 10 ημερών όλοι οι μετρητές των φ/β σταθμών για τους οποίους έχουμε καταθέσει αίτημα ετοιμότητας και να αντικατασταθούν όλοι οι προβληματικοί(...για να μην πάει ο νούς μας στο κακό)που παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές με ότι γράφουν τα inverter.


--Να επιστραφούν σήμερα όλες οι εγγυητικές επιστολές των συνδεδεμένων σταθμών καθώς και αυτές που έχουμε ζητήσει να αντικατασταθούν.Ενναλακτικά να αναλάβει η ΔΕΗ να πληρώσει το κόστος διατήρησης τους.


--Να παραλάβουμε σήμερα , όλες τις βεβαιώσεις μας που εκκρεμούν για συνδεδεμένους σταθμούς και εντός μιας εργάσιμης από αυ΄τη που συνδέονται για τους υπολοίπους.Εναλλακτικά να αναλάβει η ΔΕΗ να πληρώσει τα σχετικά πρόστιμα στην εφορία.



--Να μας παραδοθούν εντός μιας εβδομάδας αντίγραφα όλων των οριστικών μελετών που αφορούν τους σταθμούς που έχουν συνδεθεί, έως έως σήμερα συνοδευόμενα από προμέτρηση υλικών, κόστος υλικών, εργατοώρες,  που να αποδεικνύουν το τελικό κόστος σύνδεσης όπως συνηθίζεται άλλωστε σε κάθε ξεκάθαρη συναλλαγή.Έως την εξέταση τπυς επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας.


Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Μπίκας
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου