Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο έχουν στα «σκαριά» ΥΠΑΑΤ και Υπ. Εργασίας επιδότηση απασχόλησης ανέργων στη γεωργία και την κτηνοτροφία.


Ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο έχουν στα «σκαριά» τα υπουργεία Γεωργίας και Εργασίας, με βασική κατεύθυνση την ενίσχυση της απασχόλησης στο γεωργικό τομέα. Στόχος των δυο υπουργείων και της κυβέρνησης, η πάταξη της ανεργίας και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ, τα δυο συναρμόδια υπουργεία θα καταλήξουν σ’ ένα σύμφωνο συνεργασίας, για την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού στον αγροτικό τομέα.

Βασικά στοιχεία του σχεδίου έδωσε στη βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα μας να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη σχετική άδεια ώστε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, είτε από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου είτε τους πόρους του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου.

Προς αυτή την κατεύθυνση η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο Κανονισμός 1998/2006 με τις απαγορεύσεις για τον αγροτικό τομέα, λήγει στο τέλος του 2013.

«Κάθε κανονιστικό πλαίσιο αλλά και οι ευρωπαϊκοί Κανονισμοί μεταξύ άλλων οφείλουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες των καιρών. Διαφορετικό ήταν το πνεύμα το 2006, διαφορετικό είναι στην Ελλάδα το 2013. Η δική μας διεκδίκηση και το δικό μας καθήκον, σαν συντεταγμένη πολιτεία που διαπραγματεύεται τα δίκαια της χώρας, είναι να υπενθυμίζουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας ότι πρέπει να προσαρμοστούν και Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ανάγκες των καιρών και την κατεπείγουσα φύση της κατάστασης στην Ελλάδα.

Επομένως, υπάρχει διαπραγματευτικό περιθώριο, ώστε η χώρα να διεκδικήσει κάποια παρέκκλιση από το πνεύμα αυτό του Κανονισμού του 2006, ώστε να επιδοτηθεί η απασχόληση και στο πρωτογενή τομέα κι αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που βάζουμε στο διάλογο που αρχίσαμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», είπε ο υφυπουργός.

Επένδυση στην απασχόληση

Όπως φάνηκε από όσα είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, τα δυο υπουργεία και συνολικά η κυβέρνηση έχουν σκοπο να επενδύσουν στην απασχόληση.

«Πρώτον, να διαμορφώσουμε τη διά βίου μάθηση και την κατάρτιση, ώστε να ετοιμάσουμε το εργατικό και στελεχιακό δυναμικό που θα φέρει εις πέρας αναγκαίες εργασίες για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικής και έξυπνης και βιώσιμης γεωργίας ή αγροτικής ανάπτυξης ευρύτερα.

Δεύτερον, να αυξήσουμε τη μαθητεία που προσανατολίζεται προς το γεωργικό τομέα.

Τρίτον σε στενή και εντατική συνέργεια με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να καταρτίσουμε ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης σε εποχιακώς απασχολούμενους σε αγροτικές εργασίες.

Δεν είναι μόνο η διαδικασία της πρωτογενούς παραγωγής, δηλαδή η συγκομιδή στο χωράφι, είναι και οι εργασίες στα διαλογητήρια ή τα συσκευαστήρια. Έτσι είναι υψηλής έντασης εργασίες, δηλαδή απασχολούν κυρίως εργατικό δυναμικό κι επίσης περιορισμένης χρονικής διάρκειας, είναι ένας μήνας ή δύο μήνες κατ’ έτος.

Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις δυσλειτουργίες ή τις δυσκαμψίες των ευρωπαϊκών κανονισμών, προκειμένου να στηρίξουμε και την πρωτογενή παραγωγή με προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, όπως –για παράδειγμα- επιδότηση του κόστους εργασίας ή της ασφαλιστική εισφοράς, κάτι το οποίο είναι σχέδιό μας και φιλοδοξία μας κι εκεί ξεκίνησε ο διάλογος με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην απασχόληση στις συγκομηδιτικές περιόδους ανά την επικράτεια που περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο, αν θέλετε, μέρος του χρόνου.

Συγκεκριμένα, εννέα μήνες στους δώδεκα η Ελλάδα έχει συγκομηδιτικές περιόδους σε μια μεγάλη γκάμα αγροτικών προϊόντων, από το σπαράγγι τον επόμενο μήνα σε τέσσερις με πέντε νομούς μέχρι, ας πούμε, το Νοέμβριο και τις αρχές Δεκεμβρίου στην ελαιοκαλλιέργεια, στο μάζεμα, δηλαδή, την συγκομιδή της ελιάς. Όλος σχεδόν ο χρόνος, λοιπόν, είναι χρόνος κατά τον οποίο έχουμε συγκομιδές καρπών αγροτικών προϊόντων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Έχει ξεκινήσει η συζήτηση με το συναρμόδιο Υπουργείο. Επιπλέον υπάρχει και μία επιπρόσθετη ωφέλεια πολύ σημαντική, ότι εκπονώντας τέτοια προγράμματα στρέφουμε ελληνικό πληθυσμό σε αγροτικές εργασίες. Ήδη υπάρχει η τάση, οφείλουμε να την ενισχύσουμε. Έτσι, επιπροσθέτως χτυπάμε αυτό που το Υπουργείο Εργασίας έχει οριοθετήσει σαν υψηλή πολιτική προτεραιότητα, τη μαύρη αδήλωτη εργασία πολλών αλλοδαπών που χωρίς κανένα σύστημα εμφανίζονται να καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας στα χωράφια, στα συσκευαστήρια, φθηνή και μαύρη εργασία.

Αυτοί θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από άνεργους συμπολίτες μας εάν δίναμε το κίνητρο μίας επιδότησης στο μεροκάματο ή στην ασφαλιστική εισφορά. Κίνητρο θα ήταν κι όχι αντικίνητρο. Και στο κάτω-κάτω κάποιος ο οποίος μπορούσε να βρει απασχόληση για έναν ή δύο μήνες σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, σε μία τέτοια εργασία, έχει όλο το περιθώριο, όταν τελειώσει η δουλειά αυτή, εκτός από μία εισοδηματική ενίσχυση να έχει ανοιχτές προοπτικές για να βρει κάτι καλύτερο. Δεν είναι καταναγκασμός ή δέσμευση σε μία εργασία χαμηλής ποιότητας, αν θέλετε.

Το δεδομένο είναι ότι άρχισε η συζήτηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ενταθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τρέχουν τα προγράμματα για την απασχόληση των νέων. Ύψιστη προτεραιότητα είναι πλέον ο πόλεμος κατά της ανεργίας, αλλά ο κόσμος θέλει να δει και απτά αποτελέσματα κι όχι μόνο εξαγγελίες. Αυτό είναι το δικό μας καθήκον», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στοιχεία για την απασχόληση στο γεωργικό τομέα

Ο αγροτικός τομέας προσφέρει διεξόδους στην τόνωση της απασχόλησης. Πρώτον γιατί το ποσοστό τού αγροτικού τομέα, συνολικά στην απασχόληση αυξάνεται, από το 11,4% στο σύνολο των απασχολουμένων το 2008 περάσαμε στο 13,1 στο σύνολο απασχολουμένων στον αγροτικό τομέα το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Ο κλάδος τέλος παρουσιάζει τη μικρότερη μείωση στον αριθμό εργαζομένων από άλλους κλάδους που έχουν παρουσιάσει μειώσεις.

Του Αλέξανδρου Μπίκα

Πηγή: Εφημερίδα ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Αναδημοσίευση από  ΠΑΣΕΓΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου