Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Οι επιδοτήσεις μετά το 2013


ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ










                                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13-3-2013

Το Σάββατο, 16 Μαρ 2013, στις 20.00, στην αίθουσα του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ (ΚΕΓΕ) Σιδηροκάστρου Σερρών επέλεξαν οι Νέοι Αγρότες των Σερρών για να συζητήσουν με τους ενδιαφερόμενους για τις «Επιδοτήσεις μετά το 2013».
Ούτως ή άλλως η 11η εβδομάδα (11-14/3/2013) του 2013 είναι η κρισιμότερη εβδομάδα στην Ολομέλεια του ΕυρωΚοινοβουλίου με τις συζητήσεις για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και τις πιθανές αποφάσεις, οι οποίες θα κρίνουν το μέλλον του αγροτικού κόσμου.
Βέβαια τα σημαντικά σημεία κρίνονται στους κανονισμούς και τις οδηγίες εφαρμογής μετά τις κεντρικές αποφάσεις. Ως παράδειγμα μπορεί να καταγραφεί ο όρος «ενεργός αγρότης» που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοε 2010 και όταν δόθηκαν οι διευκρινήσεις τον Οκτ 2011, είδαμε με έκπληξη όλοι ότι «ενεργός αγρότης» είναι όποιος έχει εισοδήματα από αγροτικές επιδοτήσεις περισσότερες από το 5% των συνολικών του εισοδημάτων από διάφορες άλλες πηγές.
Ακόμα και στην Ελλάδα όλοι χάρηκαν όταν ανακοινώθηκε η δημιουργία του Μητρώου Αγροτών από το Υπουργείο ΑΑΤ, αλλά ακόμα δεν μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει πώς μπορεί το κύριο ενδιαφέρον κάποιου «αγρότη 35%» μπορεί να έχει σοβαρή σχέση με τον αγροτικό τομέα, όταν τα κυριότερα εισοδήματα του (περίπου 65%) είναι από εξωγεωργικά εισοδήματα, και ίσως μάλιστα να μην συνυπολογίζονται έσοδα από μετοχές & ενοίκια.
Η κυριότερη προτεινόμενη αλλαγή στην ΚΓΠ ήταν μέχρι σήμερα η αντίληψη ότι ο αγρότης είναι κυρίως ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, και είναι λογικό να διαθέτουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι το 38% του προϋπολογισμού της ΕΕ για την φροντίδα του 75% της επιφανείας της Ευρώπης, αλλά αυτό σημαίνει ότι η όποιας μορφής επιδότηση θα δοθεί για την φροντίδα της επιφανείας και του περιβάλλοντος και δεν θα έχει καμιάς μορφής σύνδεση με τυχόν παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, ίσως να μην έχει σχέση ακόμα και με την ιδιότητα του επιδοτούμενου, αν δηλαδή είναι αγρότης ή απλά παραγωγός, φυσικό πρόσωπο ή νομικό (μοναστήρι, εταιρεία?...).
Η σημαντικότερη μεταβολή της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και το μέλλον των αγροτικών επιδοτήσεων βρίσκει τους έλληνες αγρότες χωρίς επίσημη εκπροσώπηση και αναλισκόμενους μόνο σε μικροδιεκδικήσεις ορίζοντα έτους.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ είναι η μόνη λειτουργούσα θεσμική αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση η οποία όμως είναι εστιασμένη κυρίως σε θέματα των Νέων Αγροτών, ελπίζοντας να βρεθεί ενιαία έκφραση των αγροτών, χωρίς να καταργείται η ιδιαιτερότητα των Νέων Αγροτών.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών καλεί όλους τους Νέους Αγρότεςκαι κάθε ενδιαφερόμενο σε συνάντηση-συζήτηση για τις «Επιδοτήσεις μετά το 2013», το Σάββατο, 16 Μαρ 2013, στις 20.00, στην αίθουσα του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ (ΚΕΓΕ) Σιδηροκάστρου.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου