Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Παράταση για τα κτηνοτροφικά δάνεια

Σιωπηρή παράταση για τα κτηνοτροφικά δάνεια

«Παγωμένα» στις εφορίες –ευτυχώς- για τους κτηνοτρόφους παραμένουν τα σημειώματα με τις βεβαιώσεις οφειλών από ληξιπρόθεσμα δάνεια, που έλαβαν οι παραγωγοί τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες.
Το πρόβλημα ανέκυψε έπειτα από σχετική απόφαση του εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας σχετικά με εκατοντάδες κτηνοτροφικά ληξιπρόθεσμα δάνεια που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο της, υπό εκκαθάριση, ΑΤΕ. Τα συγκεκριμένα δάνεια βεβαιώθηκαν στις εφορίες. Συγκεκριμένα,  στάλθηκαν προς είσπραξη στην εφορίας ληξιπρόθεσμες οφειλές από κτηνοτροφικά δάνεια, που είχαν ρυθμιστεί με την εγκύκλιο 100 / 2001 της ΑΤΕ με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έπειτα από τις αντιδράσεις των φορέων των κτηνοτρόφων το θέμα –προς το παρόν τουλάχιστον- έχει παραμείνει «παγωμένο», προς όφελος των κτηνοτρόφων.

Στην απευκταία ωστόσο περίπτωση που υλοποιηθεί η απόφαση οι κτηνοτρόφοι θα  βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και με μία σειρά άλλες αρνητικές επιπτώσεις, όπως αδυναμία να λάβουν φορολογικά ενημερότητα, αδυναμία να έχουν πιστωτικές διευκολύνσεις, επιπλέον πρόστιμα κ.α.

Τι γίνεται με το «κούρεμα» των δανείων

Στο «κόκκινο» όσον αφορά στο δανεισμό τους από τις τράπεζες παραμένουν οι κτηνοτρόφοι. Είναι ενδεικτικό πως τα χρέη των παραγωγών ξεπερνούν σήμερα τα 1 δισ. ευρώ.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας επανήλθε παράλληλα και στην πρότασή του για λύση στο θέμα των κτηνοτροφικών χρεών.

Συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι ζητούν κούρεμα του 50% του κεφαλαίου και του συνόλου των τόκων υπερημερίας και εκτός αυτού αποπληρωμή του υπολοίπου 50% σε 15 χρόνια με  χαμηλό επιτόκιο και τα 3 πρώτα χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων.

Η διαγραφή χρέους στα δάνεια που έχουν λάβει οι κτηνοτρόφοι, ωστόσο αποτελεί αν μη τι άλλο τολμηρή λύση και μένει να αποδειχτεί στην πράξη, κατά πόσο θα εγκριθεί από την τρόικα και τις ίδιες τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα «φουντώνουν» τα σενάρια για ενδεχόμενο haircut μέχρι και 75% σε δάνεια κτηνοτρόφων, κυρίως μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο. Το επίμαχο υπό ρύθμιση ποσό ανέρχεται στα 188 εκατ. ευρώ και πρόκειται για ρυθμισμένα δάνεια το 2001.

Πρέπει να σημειωθεί πως από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις προβληματικών δανείων που διατηρούν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους οι δύο τράπεζες, οι ενήμερες δόσεις αντιστοιχούν σε ένα ποσό πάνω από 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί κρατώντας «μικρό καλάθι» λόγω της εποχής.

Δεν λείπουν μάλιστα εκείνοι που θεωρούν «γενναία», πιθανή διαγραφή χρέους μόνον για όλα τα δάνεια που έχουν λάβει κι όχι για μέρος αυτών.

Μάλιστα επικαλούνται περιπτώσεις δανειοληπτών που έλαβαν δάνεια προ εικοσαετίας και παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει το κεφάλαιο δυο φορές(!), βρίσκονται αντιμέτωποι μετά από αρκετά χρόνια με ένα…βουνό από τόκους.

Πολλαπλά τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας

Με… «Λερναία Ύδρα» μοιάζουν τα προβλήματα των κτηνοτρόφων κι ο αγώνας που καταβάλλουν στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν στο επάγγελμα και να βοηθήσουν τη χώρα να αποκτήσει διατροφική αυτάρκεια, μοιάζει άνισος.

Σύμμαχός τους ωστόσο δεν στέκεται ούτε η τύχη. Οι βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα εντείνονται, με αποτέλεσμα ο χειμώνας να φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις, για τον απλό λόγο, ότι τις ημέρες που βρέχει τα ζώα παραμένουν σταυλισμένα, καταναλώνοντας ζωοτροφές.

Στον κατάλογο των συμμάχων τους ωστόσο, σε καμιά των περιπτώσεων δεν υπάρχει η λέξη… «ελληνική πολιτεία», καθώς εκτός του ότι δεν γίνονται παρεμβάσεις για μείωση του κόστους των ζωοτροφών, οι επαγγελματίες παραμένουν εκτεθειμένοι σε πρόσθετες επιβαρύνσεις, όπως οι τελευταίες ανακοινωθείσες, οι οποίες αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα.

Το πιο «καυτό» πρόβλημά τους πάντως παραμένει η αδυναμία τους ν’ αντεπεξέλθουν στα φορολογικά βάρη, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, που έχουν δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό να στηρίξουν την εκμετάλλευσή τους.

«Η πλειοψηφία των παραγωγών έχει λάβει δάνεια πάσης φύσης, καταναλωτικά, στεγαστικά κ.λπ., μέρος των οποίων ή ολόκληρα έχουν ‘πέσει’ για αγορά ζωοτροφών ή με άλλο τρόπο στις επιχειρήσεις τους», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.

Σε σχετική του ανακοίνωση μάλιστα ο ΣΕΚ, προ ημερών είχε αναφερθεί στο πρόβλημα με τα δάνεια: «Ο πρώτος μποναμάς για το 2013 ήρθε για τους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα για αυτούς που έχουν υποχρεώσεις σε τράπεζες και συγκεκριμένα οφειλές από δάνεια τα οποία με την εγκύκλιο 100/2001 της ΑΤΕ ρυθμίστηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η ρύθμιση αυτή, στην οποία εντάχθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα 6.576, κύρια αγελαδοτρόφοι και χοιροτρόφοι, αποδείχθηκε βραχνάς για τους εντασσόμενους αφού το οφειλόμενο χρέος αποστέλλεται για είσπραξη στο Δημόσιο Ταμείο (Εφορία) με ότι αυτό συνεπάγεται (επιπλέον πρόστιμα, αδυναμία των κτηνοτρόφων να είναι φορολογικά ενήμεροι, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, αδυναμία πιστωτικών διευκολύνσεων). Σε μια κρίσιμη περίοδο που οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, το κόστος των ζωοτροφών και γενικότερα των εφοδίων έχει ανέβει κατακόρυφα και η έλλειψη ρευστότητας πιέζει  αφόρητα τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, προωθούνται πρακτικές σκληρές και άδικες  με  τις οποίες  απειλείται πλέον η επιβίωσή τους».

>Δυσχέρειες στην αγορά γάλακτος

Η αγορά γάλακτος δεν θα μπορούσε να παραμείνει αλώβητη της κρίσης, πόσο μάλλον μετά τις εξελίξεις με την άλλοτε κραταιά ΑΓΝΟ, η οποία έδινε εισόδημα στον παραγωγό αλλά και τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.

Η αγανάκτηση και ο προβληματισμός των κτηνοτρόφων είναι διακριτά σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΚ: «Μετά το  «ξεπούλημα» της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας "ΔΩΔΩΝΗ", μίας  επιτυχημένης συνεταιριστικής επιχείρησης με κέρδη και μάλιστα σε αυτούς  που  της χρωστάνε,  νέο «έγκλημα» συντελείται κατά του κτηνοτροφικού κόσμου. Η υπαγωγή της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ η οποία ανήκει στον Όμιλο ΚΟΛΙΟΣ, στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα στο Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης,  βρίσκει  τους κτηνοτρόφους στον αέρα με απλήρωτο το γάλα τους που παρέδωσαν στην εταιρία,  ενώ  ο Όμιλος   εξυπηρετώντας  τα  συμφέροντά  του  εξασφαλίζει ασυλία για τα χρέη του προς τους κτηνοτρόφους. Η ενέργεια αυτή θέτει σε ομηρία  και ουσιαστικά καταδικάζει 112 Βορειοελλαδίτες κτηνοτρόφους, εκμεταλλεύσεις αγελαδοτρόφων από τις καλύτερες στο χώρο.

Η εταιρεία ανήκει από το 2003 στην ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε., η οποία την αγόρασε από την ΑΤΕ,  και με δάνειο το οποίο δεν έχει αποπληρώσει, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν στον τύπο, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό μια συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, της οποίας η  πορεία συνδέθηκε με την ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος μέχρι το 2003, στον αφανισμό.

Με τη στάση πληρωμών από την ΑΓΝΟ δημιουργήθηκε ένα καταστροφικό ντόμινο, κατέρρευσε η τοπική οικονομία γιατί έμειναν απλήρωτοι όχι μόνο οι αγελαδοτρόφοι αλλά και οι γεωργοί (καλλιεργητές ζωοτροφών) της περιοχής αφού έσπασε η αλυσίδα πληρωμών», τονίζεται στην ανακοίνωση, για να καταλήξει: «Σε μια εποχή κρίσιμη  για τη χώρα μας  που το εισόδημα των κτηνοτρόφων καταρρέει, οι εξελίξεις αυτές «στήνουν με την πλάτη στον τοίχο» τους κτηνοτρόφους υποσκάπτουν τα θεμέλια της παραγωγικής  ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας.  και επιτρέπουν στο καρτέλ του γάλακτος  να κερδοσκοπεί  ασύστολα σε βάρος των ελλήνων παραγωγών».

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ οι γαλακτοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα καταβάλλουν προσπάθειες να σιγουρεύουν τα χρήματά τους στις συμφωνίες τους με τους εμπόρους, καθώς ενδεχόμενη ασυνέπεια εκ μέρους των, θα αποβεί μοιραία για την περαιτέρω βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων τους.

>Αδειοδότηση εγκαταστάσεων

Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται η έλλειψη άδειας λειτουργίας για τις εγκαταστάσεις, γεγονός που οδηγεί -όπως υποστηρίζουν- σε απεντάξεις από προγράμματα και στην επιστροφή χρημάτων.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, τα επαγγελματικά συμφέροντα αυτών που εμπλέκονται στη διαδικασία της αδειοδότησης και η γραφειοκρατία, κάνουν ακόμη και την τελευταία νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου, σχεδόν ανεφάρμοστη.

Στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την απένταξη Νέων Αγροτών, που ασχολήθηκαν με τον κτηνοτροφικό κλάδο το 2005-2006, αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων νομού Καβάλας, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Μόνο στο νομό Καβάλας, από τους 35 κτηνοτρόφους που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μόλις οι 3 κατάφεραν να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας. Οι υπόλοιποι βγαίνουν εκτός. Μάλιστα επειδή δεν ενημερώθηκαν οι γεωτεχνικοί, πολλοί από αυτούς δεν κατάθεσαν δεύτερο φάκελο. Κάποιοι που κατάθεσαν δεύτερο φάκελο χωρίς την άδεια, τους «κρατάνε» ακόμη στο Πρόγραμμα σε ένα καθεστώς αναμονής».

Για αφανισμό του κτηνοτροφικού κλάδου και στο Ρέθυμνο, κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι φορείς του νομού έπειτα από τις νέες οδηγίες της Ε.Ε., που σε συνδυασμό με την ισχύουσα νομοθεσία αλλάζουν τα δεδομένα στο θέμα της άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.


Πρόσφατα στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάθισαν σε στρογγυλό τραπέζι και συζήτησαν το θέμα των αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που αφορά όχι μόνο στα σημεία που οι παραγωγοί διατηρούν κτίσματα, αλλά και στις εκτάσεις εκείνες που χρησιμοποιούν για ελεύθερη βόσκηση των προβάτων τους και στις οποίες δεν υπάρχουν κτίσματα.
Το πρόβλημα στο σημείο αυτό επικεντρώνεται στην ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στις δασικές εκτάσεις, σε αρχαιολογικές ζώνες, στη ζώνη των 800 μέτρων, αλλά και στους λεγόμενους στάσιμους οικισμούς.


>Χρόνος παραμονής μετακινούμενων κτηνοτρόφων


Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Τρικάλων, κ. Ηλίας Βλαχογιάννης σχετικά με το πολύ σημαντικό θέμα που προέκυψε με τους κτηνοτρόφους του νομού.

Ο κ. Βλαχογιάννης επισημαίνει πως η απόφαση που επιτρέπει στους κτηνοτρόφους όλων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων την αποχώρηση από τους ορεινούς βοσκοτόπους στα τέλη του Σεπτεμβρίου (προς αποφυγή της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών που συνήθως παρατηρείται το μήνα Οκτώβριο και οι οποίες έχουν ως συνέπεια την  ταλαιπωρία των επαγγελματιών του κλάδου αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στη διαβίωση των κοπαδιών), εξαιρεί πλήρως το νομό Τρικάλων.


>Παράνομη «Φέτα» στο εξωτερικό


Πολλά είναι τα ψευδεπίγραφα και παραπλανητικά, για τον καταναλωτή, προϊόντα που φέρουν την ονομασία «φέτα» στην Αυστραλία, όπως αναφέρει ο γραμματέας Α' Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Σίδνεϊ Βαϊανός Ωραιόπουλος-Κελένης, μετά από έρευνα στα σούπερ μάρκετ.


Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «τα προϊόντα που παρουσιάζονται ως "φέτα" είναι κυρίως εγχωρίως παραγόμενα αλλά και εισαγόμενα από τη Μέση Ανατολή (ΗΑΕ) και τη Βόρειο Ευρώπη (Δανία). Όλα αυτά τα προϊόντα που σαφώς στρεβλώνουν την εικόνα που σχηματίζει η καταναλώτρια για τη ΦΕΤΑ παρασκευάζονται είτε από γάλα αγελάδας είτε από κατσικίσιο γάλα. Το ευτύχημα είναι ότι τα συστατικά αυτά αναγράφονται επάνω στη συσκευασία. Στην περίπτωση όμως αυτή εξυπακούεται ότι μόνον οι καταναλωτές-γνώστες του θέματος έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε ορθή επιλογή αγορών».

Η θέση που διατυπώνεται στο έγγραφο της πρεσβείας μας είναι η εξής: «καθώς η χώρα μας έχει κατοχυρώσει, εντός της ΕΕ, την ΠΟΠ/ΠΓΕ ονομασία, η εθνική μας προσπάθεια θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα ίσως περισσότερο με τακτική μάρκετινγκ και δημιουργία νέου «νομικού δεδομένου» μέσω κατοχύρωσης της ονομασίας "The Authentic Greek Feta", ή και παρόμοιας άλλης ένδειξης απόλυτα συναφούς, η οποία να αναδεικνύει πλήρως και αυτομάτως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του Ελληνικού Προϊόντος έναντι όλων, εκτιμώντας ότι νομική καταπολέμηση «αυθεντικότητας» θα είναι κατά πολύ δυσχερέστερη έναντι του μονολιθικού όρου «ΦΕΤΑ», ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται νομικά και ευαίσθητη γεωγραφική πτυχή ζητήματος».

Αλέξανδρος Μπίκας

με στοιχεία από ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου