Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Καμπανάκι από τους πτηνοτρόφους για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

Καμπανάκι από τους πτηνοτρόφους για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

Την εξαίρεση από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους ζητούν, μεταξύ άλλων, οι πτηνοτρόφοι σε σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματά τους που απέστειλε προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, καθώς και τα κόμματα, η Πανελλήνια Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών -ΠΕΟΠΠ.
Αναλυτικότερα, οι πτηνοτρόφοι παραγωγοί επισημαίνουν τα εξής: «Ο Νόμος 3842/2010 προβλέπει για τη φορολογία των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων επαχθείς όρους που αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες μειώσεις του γεωργικού εισοδήματος μέσα από έμμεσες επιβαρύνσεις του κόστους παραγωγής. Οι μέθοδοι υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των μεγάλων κτισμάτων και των οικοπέδων για την πτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και της φορολογικής επιβάρυνσης των ως άνω ακινήτων θεωρούνται υπέρμετρα επιβαρυντικοί και οδηγούν τον κλάδο σε οριακό σημείο επιβίωσης.

Η φορολογία σε βάρους του κλάδου είναι απαγορευτική εάν ληφθεί υπ΄ όψη οι μεγάλοι σχετικά πτηνοθάλαμοι ελεγχόμενης ατμόσφαιρας και οι αντίστοιχοι δαπανηροί βοηθητικοί χώροι και υπόστεγα για την αποθήκευση των ζωοτροφών και άλλων αναλώσιμων, για τη διατήρηση μηχανημάτων και εργαλείων, για την προετοιμασία των προϊόντων πριν την εμπορία, για τη διαχείριση των αποβλήτων. Απαιτούνται επίσης σχετικά μεγάλα γήπεδα για την ικανοποίηση των πολεοδομικών απαιτήσεων που προβλέπουν μικρούς σχετικά υποχρεωτικούς συντελεστές κάλυψης των οικοπέδων, αλλά και για τις λειτουργικές ανάγκες των μονάδων σε ελεύθερους χώρους.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω και σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου 3842/2010

ΟΙ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ – ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ φυσικών και νομικών προσώπων ΖΗΤΟΥΝ:
 
Α) ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΙ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΘΑΛΑΜΟΙ ΓΙΑΤΙ:
1) ΤΟ 90% ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟΙ.
2) Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ 4-5 ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΠΤΗΝΟΤΡ. ΘΑΛΑΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 1971 ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ 70.000 ΕΥΡΩ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ 15.000 ΕΥΡΩ.
3) Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 1/1000 ΕΩΣ 10/1000 ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΝΩ ΜΟΝΟ 1/1000
ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ (ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΧΡΗΣΗ – ΚΕΝΑ) 6/1000 (ΓΙΑ ΙΔΙΟΧΡΗΣΗ)

Σχετικά με το υπό διαμόρφωση νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αυτή την περίοδο συζητείται στη Βουλή οι ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ – ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ – φυσικά πρόσωπα ζητούν: Την επαναφορά του αφορολόγητου 12.000 ΕΥΡΩ και να ισχύσει από το οικονομικό έτος 2013.
 
Το πρόβλημα της ενέργειας
 
Η πτηνοτροφία έχει αποκλεισθεί άδικα από την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου για χρήση στη γεωργία, ενώ παλαιότερα και κατά παράδοση περιλαμβανόταν στους δικαιούχους κλάδους της κατά περίπτωση φορολογικής ατέλειας ή επιστροφής φόρου (αγροτικό πετρέλαιο).

Επειδή όμως σήμερα η πτηνοτροφία στην Ελλάδα πλήττεται σοβαρά από την κρίση της αγοράς, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη χρηματοδοτική στενότητα είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί με κάθε τρόπο για την επιβίωσή της ζητούμε την ένταξη του κλάδου στο καθεστώς της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου και να παύσει η μέχρι σήμερα αδιαφορία που έχει δείξει το κράτος και δεν απαντά θετικά στο αίτημά μας.

Επίσης ζητούμε να μην αυξάνονται υπέρμετρα τα τιμολόγια της ΔΕΗ για το αγροτικό ρεύμα που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής.

Οι λόγοι είναι ότι η πτηνοτροφία ως ενεργειοβόρος κλάδος χρησιμοποιεί σχετικά μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία των εκμεταλλεύσεων στις εργασίες μεταφορών, χειρισμού των ζωοτροφών, εργασίες γεννητριών, για την υγιεινή, την ευζωία των πτηνών και την διαχείριση αποβλήτων π.χ. καύση των νεκρών πτηνών. Το κόστος παραγωγής τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σε απαγορευτικά επίπεδα από την άνοδο των τιμών των ζωοτροφών, της ενέργειας και άλλων αναλωσίμων και προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση των τιμών ενέργειας μετά την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και την συνακόλουθη αύξηση των τιμών του υγραερίου.

Σημειώνεται ότι οι εγγραφές των πτηνοτρόφων στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώθηκε, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος της πραγματικής κατανάλωσης πετρελαίου από τους παραγωγούς.
 
Ρυθμίσεις δανείων
 
Σήμερα οι τιμές των ζωοτροφών και άλλων βασικών αναλώσιμων, όπως της ενέργειας, των κτηνιατρικών φαρμάκων των νεοσσών και άλλων εισροών έχουν αυξηθεί υπέρμετρα, ενώ οι τιμές παραγωγού συμπιέζονται συνεχώς λόγω της πτώσης της ζήτησης από τον φτωχοποιημένο έλληνα καταναλωτή που αγοράζει όλο και ακριβότερα τα τρόφιμα στη λιανική πώληση.

Η μηδενική σχεδόν κερδοφορία των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αφού το κόστος παραγωγής συχνά υπερβαίνει τη τιμή παραγωγού, η έλλειψη κεφαλαίων κίνησης, οι πιέσεις των τραπεζών για εισπράξεις οφειλών, επί πλέον η μετατροπή των ατόκων δανείων σε έντοκα, η αύξηση του κόστους δανεισμού οδηγούν σε κλείσιμο μονάδων και σε αφανισμό την πτηνοτροφία, σε αποθάρρυνση επενδύσεων επέκτασης και εκσυγχρονισμού σύμφωνα με τις απαιτητικούς κοινοτικούς κανόνες, σε αποεπένδυση, καταστροφή κεφαλαίου και θέσεων εργασίας, καθώς και σε ανεργία.

Η αναβλητικότητα της ικανοποίησης ριζικής ρύθμισης των χρεών των πτηνοτρόφων και η ελλιπείς κατά περιόδους ρυθμίσεις, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της οργάνωσής μας, οδήγησαν τον κλάδο σε κατάσταση κατάρρευσης, διότι η κρίση σήμερα είναι πολύ χειρότερη από εκείνη του 2007, αλλά και της γρίπης των πτηνών του 2006 όπως αρχικά μνημονεύθηκε.

Σύμφωνα με τις νέες συνθήκες της κρίσης προτείνουμε τις επόμενες ρυθμίσεις για την επιβίωση της πτηνοτροφίας:
  • Κούρεμα (haircut) κατά 50% του κεφαλαίου και των τόκων υπερημερίας.
  • Για την αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού να ορισθεί περίοδος αποπληρωμής 20 ετών με χαμηλό επιτόκιο.
  • Να ορισθεί περίοδος χάριτος για τα 3 πρώτα χρόνια που θα πληρώνονται μόνο οι τόκοι.
  • Να θεσμοθετηθεί πλαίσιο χρηματοδότησης της κτηνοτροφίας με χαμηλό επιτόκιο.
  • Η ως άνω ρύθμιση που προτείνουμε θα πρέπει να αφορά, τόσο τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου της περιόδου 2007-2008 σύμφωνα με την απόφαση 5082/Β 2362 ΦΕΚ Β/ 2310/ 21-11-2007, όσο και τα έντοκα δάνεια της γρίπης των πτηνών της περιόδου 2006 σύμφωνα με την απόφαση 2/22213/0025/ ΦΕΚ Β/ 579/ 9-5-2006 για εκμεταλλεύσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 1.000.000€.
  • Επισημαίνουμε την ανάγκη άμεσης ικανοποίησης του αιτήματός μας διότι σήμερα οι πτηνοτροφικές μονάδες αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ενώ οι τράπεζες ζητούν τα ληξιπρόθεσμα χρήματα μέσα από τα δημόσια ταμεία από παραγωγούς που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις οφειλές.
 
Χρηματοδότηση
 
Οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται πτηνοτροφικά προϊόντα και πολλές από αυτές μέσα από συμβατικές σχέσεις κάθετης οργάνωσης εφοδιάζουν πτηνοτρόφους παραγωγούς με νεοσσούς, ζωοτροφές και άλλες πρώτες ύλες βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικά δεινή θέση από έλλειψη χρηματοδότησης με κεφάλαια κίνησης. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές σε βάρος της επιβίωσής τους, του ομαλού εφοδιασμού της αγοράς και της εξυπηρέτησης των συμβεβλημένων με αυτούς παραγωγών.

Ειδικά σε οριακή οικονομική θέση βρίσκονται από έλλειψη χρηματοδότησης οι καθετοποιημένοι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί κρεοπαραγωγής που συσπειρώνουν μεγάλο αριθμό πτηνοτρόφων – μελών οικογενειακής μορφής και αδυνατούν έτσι να εφοδιάσουν τους παραγωγούς με νεοσσούς, ζωοτροφές και άλλες εισροές και να αξιοποιήσουν την πρωτογενή παραγωγή για λογαριασμό των μελών τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Α.Π.Σ.Ι. «Πίνδος» που αξιοποιεί το 40% της παραγωγής στον τομέα του κοτόπουλου με 500 περίπου μέλη αγρότες πτηνοτρόφους- παραγωγούς και απασχολεί περίπου 1.000 εργαζόμενους στις διάφορες εκμεταλλεύσεις του. Σε ανάλογη δυσχερή θέση από έλλειψη ρευστότητας βρίσκονται και οι πτηνοτροφικοί παραγωγοί αυγοπαραγωγής.

Η χρηματοδοτική στενότητα σε επενδυτικά δάνεια ακυρώνει τους απαραίτητους εκσυγχρονισμούς στην πτηνοτροφία για τη βελτίωση της ποιότητας, της αποδοτικότητας, της ευζωίας των πτηνών, της προστασίας του περιβάλλοντος και την απαραίτητη προσαρμογή στα κοινοτικά πρότυπα και πλήττει ευθέως την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής πτηνοτροφία στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Από την πώληση της ΑΤΕ στην τράπεζα Πειραιώς έχουν προκύψει απροσδόκητα και δυσεπίλυτα προβλήματα κατά τη σημερινή μεταβατική περίοδο που παρεμποδίζουν τη ροή χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα μάσα από τις μακροχρόνιες σχέσεις των πτηνοτρόφων με την ΑΤΕ».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου