Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Νομοθεσία για τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων ζητούν οι Copa-Cogeca



Νομοθεσία για τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων ζητούν οι Copa-Cogeca

Σαφή βήματα προς τη θέσπιση νομοθεσίας που θα βοηθήσει την αντιμετώπιση των αθέμιτων και καταχρηστικών πρακτικών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων της ΕΕ, ζήτησαν οι κεντρικές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το εν λόγω αίτημα διατυπώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων της ΕΕ, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. Tajani

Αναλυτικότερα, μιλώντας στη συνεδρίαση, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε: «Οι επιπτώσεις των αθέμιτων και καταχρηστικών πρακτικών στην γεωργία είναι πολύ σαφείς. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω τη συνέχιση του Φόρουμ για να προσπαθήσει να βρει μια λύση σε αυτά τα προβλήματα».

Επίσης, επεσήμανε «Με τους αγρότες αντιμέτωπους με το υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο συχνά δεν καλύπτεται από τις τιμές της αγοράς, είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση που βοηθά στην καταπολέμηση των αθέμιτων και καταχρηστικών πρακτικών. Αυτό είναι σημαντικότερο από ποτέ δεδομένης της τεράστιας ανισορροπίας δυνάμεων στην αλυσίδα τροφίμων και της μείωσης των αποδόσεων των αγροτών. Πιστεύουμε ότι μια εθελοντική προσέγγιση θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα νομικό πλαίσιο. Ένα τέτοιο μικτό σύστημα με τη λειτουργία εθελοντικών κωδίκων που υποστηρίζονται από νομοθεσία που καθορίζει τις αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων. Ένα πρόβλημα που επηρεάζει ολόκληρη την αλυσίδα, όπως οι αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές δεν μπορεί να επιλυθεί με αποσπασματικές λύσεις. Καλώ ως εκ τούτου την Επιτροπή να λάβει σαφή βήματα προς την δημιουργία νομοθεσίας σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Η αδύναμη θέση των αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων πρέπει να βελτιωθεί».

Σημειώνεται πως στην συνάντηση συμμετείχαν και οι Επίτροποι Borg, Barnier και Ciolos.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου