Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Για την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα ενημέρωσε τον Παπούλια ο ο Αθανάσιος Τσαυτάρης

Για την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα ενημέρωσε τον Παπούλια ο ο Αθανάσιος Τσαυτάρης

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, ύστερα από πρόσκληση, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προτεραιότητες του Υπουργείου και τις δράσεις που έχει αναπτύξει για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα σε πυλώνα ανάπτυξης του τόπου.

Κατά την υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν τον ακόλουθο διάλογο, παρουσία εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης :
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Πώς τα πάτε, κύριε Υπουργέ;
Α.ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:  Προσπαθούμε να βοηθήσουμε την ύπαιθρο και την περιφέρεια σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία γιατί πιστεύω – όπως και εσείς καλά γνωρίζετε, ίσως καλύτερα απ’ όλους μας – ότι μπορεί πραγματικά η ύπαιθρος και η γεωργία να γίνει ξανά πυλώνας ανάπτυξης του τόπου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Εξακολουθώ να το πιστεύω.  Χαίρομαι που προσπαθείτε, σας παρακολουθώ.  Δεν είναι βέβαια εύκολη δουλειά…
Α.ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:  Όχι, είναι δύσκολη η κατάσταση διεθνώς.  Αλλά από την άλλη μεριά αυτή τη στροφή που κάνουμε τώρα για μια ποιοτικότερη γεωργία για τον τόπο μας, ταιριάζει αφάνταστα με τις προτιμήσεις όλου του κόσμου και ιδιαίτερα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί και αυτή κάνει τώρα μια στροφή προς μια τέτοια γεωργία.  Δέστε πόσους δείκτες ποιότητας έβαλε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Και είναι και εντυπωσιακό ότι τα προϊόντα τα αγροτικά είναι πρώτα στις εξαγωγές.
Α.ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:  Πράγματι, πάνε πολύ καλά πάρα πολλά προϊόντα μας.  Εκτός από τους παλαιούς δείκτες ποιότητας προϊόντων που είχαμε, ονομασίες προέλευσης, προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις, βιολογικά προϊόντα, τώρα έρχονται τρεις ακόμα δείκτες ποιότητας: τα λεγόμενα παραδοσιακά προϊόντα της Ευρώπης, όπου εμείς έχουμε εκατοντάδες ή χιλιάδες τέτοια, ήρθε ο κανονισμός για τα προϊόντα της ορεινής οικονομίας, που θα σας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα λόγω της ηπειρώτικης καταγωγής σας, αλλά έρχονται και τα προϊόντα με σφραγίδα νησιώτικης παραγωγής.
Γι’ αυτό λέω ότι είναι ευκαιρία τώρα να εκμεταλλευθούμε αυτή τη στροφή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Μα είναι απαράδεκτο να εισάγουμε, για παράδειγμα, σκόρδα από την Κίνα.
Α.ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:  Έτσι ακριβώς.  Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στο κομμάτι  της κτηνοτροφίας, που γνωρίζω ότι σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, σαν κτηνοτρόφος και ο ίδιος, γιατί αυτό έχει δοκιμαστεί τους τελευταίους μήνες, γι’ αυτό και δίνουμε αυτή την έμφαση, λόγω της μεγάλης αύξησης διεθνώς στις τιμές των ζωοτροφών.  Γι’ αυτό και είδατε την προσπάθειά μας να δώσουμε έγκαιρα στους ανθρώπους την εξισωτική αποζημίωση για να πάρουν τις ζωοτροφές τους, την ώρα που η φυτική παραγωγή μαζεύει τις σοδειές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, είναι και μια αναγνώριση όλων αυτών των μεταναστών που δουλεύουν σε ορισμένους καίριους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.   Βέβαια τώρα, και από νέους ανθρώπους γίνονται ωραίες φάρμες με ποιότητα και με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Α.ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:  Γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε, ότι η γεωργία με όλους της τους κλάδους, είτε είναι φυτική παραγωγή, είτε είναι ζωική, είτε είναι ιχθυοπαραγωγή ή μελισσοκομία ή δασική παραγωγή κλπ. στις μέρες μας, ήταν ανέκαθεν μια γιγάντια δεξαμενή απασχόλησης.  Και τώρα είναι μεγάλη ευκαιρία πάλι, λόγω και της ανεργίας που μαστίζει τον τόπο μας, πολλοί άνθρωποι να ξαναβρούν δουλειά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ξέρετε περίπου τι επιστροφές υπάρχουν στη γεωργία;
Α.ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:  Έχουμε μέσα στους τελευταίους μήνες, κύριε Πρόεδρε, επιστροφή 7% των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γεωργία, που σαν ποσοστό είναι ίσο με το ποσοστό που είχε φύγει από το 2004 μέχρι σήμερα. Δηλαδή χάθηκε ένα 7% σε δέκα χρόνια και μέσα σε μερικούς μήνες επέστρεψε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πολύ ενδιαφέρον.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τις προσπάθειες που κάνουμε, τις δράσεις που αναπτύσσουμε για να υποστηρίξουμε, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας, την ελληνική γεωργία σε όλους της τους κλάδους, τη φυτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, την ιχθυοπαραγωγή, τη μελισσοκομία και τη δασική παραγωγή.
Και ο ίδιος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δράσεις μας στην κτηνοτροφία, που γνωρίζουμε όλοι ότι υστερεί στον τόπο μας, ο οποίος υστερεί σε ζωικά προϊόντα.
Επίσης συζητήσαμε τις δυνατότητες που δίνει αυτήν την ώρα- όπως συνέβη και στο παρελθόν- η γεωργία, να γίνει ραχοκοκαλιά και πυλώνας ανάπτυξης του τόπου, όπως το έκανε στο παρελθόν επανειλημμένα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον τομέα μας. Πιστεύει σε αυτού του είδους τις δράσεις. Ότι δηλαδή μπορεί ο τομέας της γεωργίας να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης του τόπου. Ζήτησε μάλιστα να επικοινωνούμε συχνότερα και να τον ενημερώνω. Μου έδωσε και ο ίδιος συμβουλές για πολλά θέματα ως γνώστης των αντικειμένων. Μου είπε για παράδειγμα τι σημασία έχει η κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία για μια ηπιότερη ζωική παραγωγή και πιο βιολογική εκτατική κτηνοτροφία.
Από αυτή τη σκοπιά είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η συζήτηση που κάνουμε γιατί μέσα στα νέα σήματα ποιότητας που δίνει σήμερα η Ε.Ε είναι ειδικά και τα προϊόντα της ορεινής οικονομίας. Έτσι μαζί με τα ΠΟΠ, τα ΠΓΕ και τα προϊόντα Βιολογικής Γεωργίας που είχαμε μέχρι τώρα, ήρθαν οι νέες ρυθμίσεις για τα παραδοσιακά προϊόντα, για τα προϊόντα ορεινής γεωργίας και περιμένουμε τις ρυθμίσεις για τα προϊόντα νησιωτικής παραγωγικής διαδικασίας.
Να λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας, που είναι κύριος παραγωγός τέτοιων προϊόντων. Γι’ αυτό κάνουμε αυτή τη στροφή της γεωργίας μας προς την ποιότητα, γιατί αυτά είναι τα πράγματα που ζητάει πλέον όλος ο κόσμος και η Ευρώπη και φυσικά και οι Έλληνες καταναλωτές».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου