Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Καταγγελία στην Κομισιόν για την έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ

Καταγγελία στην Κομισιόν για την έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ

Η καταγγελία στην Κομισιόν φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη νομική κίνηση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ΑΠΕ που επιβλήθηκε με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ. Η κίνηση αυτή μάλιστα, δεν θα επέλθει από τους φορείς των φωτοβολταϊκών ή άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, αλλά από μεγάλους επενδυτές, ξένους και Έλληνες, οι οποίοι, σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες του energypress, έχουν αναθέσει σε ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων και πανεπιστημιακών τη σύνταξη εμπεριστατωμένης καταγγελίας.

Η καταγγελία θα κατατείνει στη διεπιστημονική ανάδειξη των παραβιάσεων του ευρωπαϊκού δικαίου που προκύπτουν από τις επίμαχες ρυθμίσεις, καθώς πιθανές παραβιάσεις του εθνικού δικαίου, ακόμα και συνταγματικής φύσεως, δεν εμπίπτουν στην ελεγκτική εξουσία της Κομισιόν.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες, η καταγγελία στην Κομισιόν είναι από τη φύση της μια δύσκολη και απαιτητική εργασία, εάν βεβαίως θέλει κανείς να ελπίζει σε θετική εξέλιξη. Πρώτος στόχος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, με βάση την καταγγελία, να κινήσει η Κομισιόν τη διαδικασία ελέγχου και να ζητήσει την εμπεριστατωμένη άποψη του κράτους εναντίον του οποίου γίνεται η καταγγελία. «Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται ως μια πρώτη αποδοχή του ότι η καταγγελία έχει βάση» εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, αναφέροντας ότι το 95% των καταγγελιών που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπαίνουν στο αρχείο.

Η διεπιστημονική διάσταση στην εκπόνηση της καταγγελίας θεωρείται σημαντική για τη στοιχειοθέτηση μιας σειράς νομικών επιχειρημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία αλλά και τις στρεβλώσεις της ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Το συντονισμό του έργου θα έχει ο Δρ. Α. Μεταξάς, Λέκτορας Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα θα διαδραματίσει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, Καθηγητής κ. Φ. Νικολαϊδης, Jan Tinbergen Chair for European Economics, διευθυντής σπουδών στο College of Europe (Κολλέγιο της Ευρώπης).

Η κατάθεση καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για τη νομική αμφισβήτηση του μέτρου της έκτακτης εισφοράς, το οποίο θα ακολουθήσουν σειρά περαιτέρω νομικών ενεργειών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων εκ μέρους των παραγωγών ΑΠΕ.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου