Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Φιλαδέλφειο, το κλίμα στο αγροτικό μέλλον












ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20-12-2012
  
Την Διεθνή Ημέρα ανθρώπινης Αλληλεγγύης υπερτόνισε η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης με συνάντηση-συζήτηση στο χωριό Φιλαδέλφειο στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη, 19 Δεκ 2012, με πρόσκληση ομάδας συμπολιτών με πρωτοβουλία του κ. Σάββα Κοτζαγερίδη.
Στην συνάντηση κεντρικός εισηγητής ήταν ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, ενώ παρεμβάσεις έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Βογιατζής (Βασιλικά), ο κ. Α. Κάλφας (Μηχανιώνα), ο κ. Α. Καμάρης (Λητή), ο κ. Γ. Μαλαρός (Καβαλάρι), ο κ. Γ. Αναστασιάδης (Μαυρούδα), ο κ. Σ. Κοτζαγερίδης (Ξηροπόταμος), ο κ. Ν. Καλαϊτζίδης (Ασκός), ο κ. Α. Χριστοφορίδης (Αρέθουσα), ο κ. Γ. Τσαβδαρίδης (Ξηροπόταμος), ο κ. Α. Παυλίδης (Ανοιξιά) και πολλοί άλλοι.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προτάσεις και εξελίξεις για την Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020, στα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγροτικής κοινωνίας και στην μορφή συμμετοχής των αγροτών στα κοινά δημόσια βάρη, στην ανάγκη για εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου, στον θεσμικό ρόλο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, στην κατάσταση της ελληνικής αγροτικής επιχειρηματικότητας, στην φημολογία για «νέες καινοτόμες καλλιέργειες» και εξειδικευμένα θέματα, όπως:
·         Την παρουσίαση Πετυχημένων Πρακτικών από Νέους Αγρότες μέσα στην Zootechnia (7-10 Φεβ 2013, Θεσσαλονίκη),
·         Την μεγάλη αδικία προς τους Νέους Αγρότες και το μέλλον των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την διαφαινόμενη καθυστέρηση της νέας ΚΓΠ (μετά το 2015), με συνέχιση του άδικου και αντιαναπτυξιακού ιστορικού μοντέλου, το οποίο με την σταδιακή απομάκρυνσή του προσφέρει επιλογές μόνο μετά το 2020
·         Την ανάγκη για συμμετοχή όλων των Ελλήνων στα δημόσια βάρη, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες της ζωής, όπως πχ ότι η οικονομική μονάδα στην αγροτική κοινωνία είναι η οικογένεια και όχι το άτομο, ότι ο αγρότης ΖΕΙ μέσα στην δουλειά του, ότι η φύση παρουσιάζει διακυμάνσεις οι οποίες εξομαλύνονται μόνο σε 5ετη κυλιόμενο μέσο όρο για την φυτική παραγωγή ή τουλάχιστον 3ετή για την ζωική παραγωγή, την αναπτυξιακή προοπτική με επιβεβλημένες επενδύσεις και αναλογικές αποσβέσεις, την τήρηση βιβλίων από όλους όσοι κάνουν οιασδήποτε μορφής παραγωγή και όχι μόνο των αγροτών κλπ
·         Η καταστροφική κομματικοποίηση του αγροτικού συνδικαλισμού με επιλεκτικές κομματικές χρηματοδοτήσεις συνδικαλιστών και η συνεχιζόμενη παλαιοκομματική υποστήριξη επιλεκτικά προβαλλόμενων πρωτοβουλιών δεν προσφέρει καμιά θετική προοπτική στην αγροτική κοινωνία και την ανάπτυξη.
·         Η ελληνική αγροτική επιχειρηματικότητα καταντά ανέκδοτο αν αναλογισθούμε την έλλειψη αγροτικής έρευνας και γεωργικών εφαρμογών, την ανεπάρκεια αγροτικών σχολείων & την πλήρη απουσία υποστήριξης (αγροτικά επιμελητήρια)
·         Η Ελλάδα διαθέτει τρία ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, πάνω στα οποία πρέπει να στηριχθεί ο αγροτικός αναπτυξιακός σχεδιασμός, είναι η μεγάλη βιοποικιλότητα, η ποικιλία μικροκλιμάτων και ο παλαιότερος ζωντανός πολιτισμός.


·         Επομένως τα καλύτερα αποτελέσματα στην αγροτική παραγωγή θα έχουμε αν ασχοληθούμε με αυτοφυή ή/& μόνο ενδημικά φυτά της Ελληνικής χλωρίδας (και ειδικότερα με δανδρώδεις καλλιέργειες, με λαχανοκηπευτικά και με αρωματικά-φαρμακευτικά) και αυτόχθονες φυλές ζώων, με ειδικές μορφές Τουρισμού (οικοτουρισμός, ορειβατικός, καταδυτικός-θαλλάσιος, υπαίθρου, αγροτουρισμός κλπ) και όλα αυτά περιβεβλημένα και με έμφαση σε πολιτιστικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του Ελληνικού πολιτισμού.
·         Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ είναι η μόνη θεσμική, ακόμα πλήρως λειτουργούσα αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση για νέους αγρότες (19 έως 40 ετών) με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον επαγγελματικό προσανατολισμό, στην κοινωνικοποίηση των νέων αγροτών, στην δημιουργία της αγροτικής οικογένειας και στην σταθεροποίηση της αγροτικής εκμετάλλευσης.
·         Η νόθευση του αγροτικού κόσμου με ετεροαπασχολούμενους, απασχολούμενους 30%, κατά κύριο επάγγελμα 51% κλπ καταλήγει σε αδυναμία σωστής εκπροσώπησης των αγροτών και αφαίρεση της δυνατότητας πλήρους συμβολής του αγροτικού τομέα στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδος.
·         Η έλλειψη Άδειας Επαγγέλματος ΑΓΡΟΤΗ, χωρίς εξειδίκευση αφήνει εκτεθειμένη την κοινωνία στην κατανάλωση τροφίμων όπου κάθε ένας χωρίς ειδική επαγγελματική κατάρτιση μπορεί να χρησιμοποιεί δηλητήρια και να λέει ότι προσφέρει ανεξέλεγκτα κάτι ως τροφή, ενώ παράλληλα η φροντίδα του περιβάλλοντος και η αειφορία του, που θα έπρεπε είναι το κύριο αντικείμενο του επαγγελματία αγρότη, μένει άνευ ουσίας.
Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης κ. Σ. Βογιατζής (6983275416) δήλωσε ότι η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης προγραμματίζει ημερίδα στις 17 Ιαν 2013, στις 19.30, στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου μετά από τα γενικά θέματα και τις εμπειρίες από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών (5-6 Δεκ 2012, Βρυξέλλες), στο οποίο η ΕΝΑ Θεσσαλονίκης μετείχε με δύο εκπροσώπους (Σ. Βογιατζής, Ν. Αλοπούδης) στην 25μελή αντιπροσωπεία, θα μείνουν (μετά τις 20.30) μόνο οι Νέοι Αγρότες για να περιγράψουν τους στόχους της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης για την επόμενη τριετία, να προσδιορίσουν τις εκδηλώσεις του 2013, αλλά και του 2014 που η Θεσσαλονίκη θα είναι η Πρωτεύουσα της Νεολαίας της Ευρώπης, καθώς και να επιλέξουν τον τρόπο υλοποίησης της συμβολής της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης στο κοινωνικό και επαγγελματικό γίγνεσθαι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Οι Νέοι Αγρότες θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό τομέα, και αναζητούν τρόπους για την συμμετοχή τους, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου