Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών με Ευρωβουλευτές
















ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12-12-2012

Στις 5 Δεκ 2012, 25μελής αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ επισκέφθηκε το Ευρωκοινοβούλιο με πρόσκληση του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου καθ Γ. Παπαστάμκου και συνομίλησε με τους ευρωβουλευτές κκ Γ. Παπαστάμκου, Σ. Δανέλλη και Ι. Τσουκαλά.
Με τον καθ Γεώργιο Παπαστάμκο, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Προϋπολογισμού συζητήθηκαν προσεγγίσεις του Προϋπολογισμού της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Φαίνεται ότι εφόσον δεν αποφασίζεται ο προϋπολογισμός για τα έτη 2014-2020, οι διαπραγματεύσεις και για την ΚΓΠ θα είναι σκληρές και επίπονες. Πρέπει οι αποφάσεις τον Ιαν 2013 να καταλήξουν, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος μη έναρξης της ΚΓΠ τον Ιαν 2014.
Η σημερινή ΚΓΠ-CAP είναι ιδιαιτέρως άδικη και αρνητική για τους Νέους Αγρότες, με τον κύριο όγκο χρηματοδοτήσεων κατ ευθείαν στην τσέπη των αγροτών, και από εκεί κυρίως σε καταναλωτικές δαπάνες. Με τον ρυθμό της σταδιακής προσαρμογής του «ιστορικού μοντέλου» μέχρι και το 2018, οι πιθανές καλύτερες συνθήκες για Νέους Αγρότες απομακρύνονται για το 2019 ή/& αργότερα, δηλαδή πρακτικά εκμηδενίζονται οι ελπίδες κάποιας μορφής υποστήριξης για τους Νέους Αγρότες.
Η ΠΕΝΑ & το ΓΕΩΤΕΕ έχουν εκπονήσει την πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, όπου προβλέπονται πολλές δραστηριότητες υποστήριξης, επενδύσεων, αγροτικής εκπαίδευσης, χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων, που όμως απαιτούν κεφάλαια από τον 2ο Πυλώνα, που αυτός πάλι με την σειρά του είναι μέχρι σήμερα δύσκολα προσβάσιμος στους αγρότες και με πολύ λιγα διαθέσιμα ποσά.
Με τον κ. Σπύρο Δανέλλη, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού & Γεωργίας συζητήθηκαν πολλές ανάγκες των Νέων Αγροτών για να μπορέσουν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος, καθώς και ο επιχειρηματικός προσανατολισμός.
Η σταδιακή εγκατάλειψη των γεωργικών εφαρμογών άφησε τον Έλληνα Νέο Αγρότη «στην τύχη του», χωρίς ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις. Με αυτό τον τρόπο ο Έλληνας παραγωγός κατευθύνθηκε προς τις καλλιέργειες με τη μεγαλύτερη επιδότηση εγκαταλείποντας στην πράξη τον παραγωγικό και επιχειρηματικό προσανατολισμό της εκμετάλλευσής του. Είναι απαραίτητη η επαναλειτουργία των γεωργικών εφαρμογών με την εγκατάσταση δοκιμαστικών, πειραματικών και αποδεικτικών αγρών ή πειραματικών εκτροφών σε όλη την επικράτεια.
Σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλλει και η δημιουργία μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και την Π.Ε.Ν.Α. ή και άλλους συλλογικούς φορείς, η οποία θα είναι δημοσίου συμφέροντος, θα έχει ως κύριο έργο τις γεωργικές εφαρμογές και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από γεωτεχνικούς – μεσίτες τεχνογνωσίας με περιφερειακή δομή και χρηματοδότηση και από προγράμματα όπως το Horizon 2020 της ΕΕ.
Με τον καθ Ιωάννη Τσουκαλά, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας Έρευνας & Ενέργειας συζητήθηκαν θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας. Οι Νέοι Αγρότες είναι πολύ ικανοποιημένοι από τις αναφορές του καθ Ι. Τσουκαλα στην ανάγκη η Έρευνα της ΕΕ να προσανατολισθεί στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και ειδικότερα των αγροτών. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι από τα 730.000.0000€ που έχουν διατεθεί στην έρευνα της ΕΕ αναζητάται ακόμα η χρησιμότητα τους στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων. Κατέστη σαφές ότι οι αγρότες θα πρέπει να είναι η πηγή των αιτημάτων για έρευνα, και οι τελικοί αξιολογητές της χρησιμότητας του παραγόμενου έργου.
Η ΠΕΝΑ μετέχει με την COPA-COJECA και την ΜΙΛΗΤΟΣ στο έργο FARMSUP, σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι Έλληνες αγρότες σε 22 έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ και έχουν σχέση με τον αγροτικό κόσμο και θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σε κάποιους Νέους Αγρότες. Για αυτό ήδη ετοιμάζει τέσσερα εργαστήρια (Βοιωτία, Πιερία, Σέρρες & Λακωνία τον Μια-Ιουν-Ιουλ 2013) και ένα Συνέδριο στις 15 Οκτ 2013 στο Ναύπλιο.
Η ΠΕΝΑ ευελπιστεί πάντα ότι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δεν θα γίνει ερήμην των Αγροτών και ειδικότερα των Νέων Αγροτών, οι οποίοι μπορούν και θέλουν να έχουν μέλλον στον αγροτικό τομέα, και αυτών για τους οποίους και εξ αιτίας των οποίων γίνεται.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου