Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Καινοτομία στην άρδευση με λύσεις οικονομικές και αποδοτικές για τον αγρότη

Καινοτομία στην άρδευση με λύσεις οικονομικές και αποδοτικές για τον αγρότη

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΠΕΔ ΑΜ-Θ) συμμετέχει σε διεθνές Εταιρικό Σχήμα το οποίο επιχορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με 6.000.000 € για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών άρδευσης ακρίβειας.
Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα, FIGARO (Flexible and PrecIse IrriGation PlAtform to Improve FaRm Scale Water PrOductivity / Ευέλικτη και Ακριβής Πλατφόρμα για τη Βελτίωση της Υδατικής Παραγωγικότητας σε Κλίμακα Αγροτικής Καλλιέργειας) με επικεφαλής εταίρο την Ισραηλινή εταιρεία Netafim, έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του νερού σε υδροβόρες καλλιέργειες και την ανάπτυξη μιας οικονομικά αποδοτικής πλατφόρμας άρδευσης ακρίβειας.

Η πανευρωπαϊκή κοινοπραξία ερευνητών και εταιρειών λογισμικού του FIGARO στοχεύει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και εξαιρετικά τεχνολογικά προηγμένης πλατφόρμας, η οποία θα προσφέρει στους αγρότες τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα προγραμματισμό άρδευσης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της κάθε καλλιέργειας.

Ο ρόλος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ στο FIGARO είναι να λειτουργήσει ως φορέας ενημέρωσης και διάχυσης των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων του έργου στις τοπικές κοινωνίες. Το ερευνητικό κομμάτι του έργου από Ελληνικής πλευράς θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΕΔ ΑΜ-Θ είναι ο μοναδικός Εταίρος του FIGARO από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης και μαζί με τον FAO (Food and Agricultural Organization-Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας) θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια που θα γίνει μέχρι την λήξη του έργου, τον Οκτώβριο του 2016, για την διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου.


Σύσκεψη εργασίας στη Γενισέα

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση έγινε την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, όπου η ομάδα έργου της ΠΕΔ ΑΜΘ, ο Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ Γ. Συλαίος, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Δρ. Μ. Κουτράκης και υπηρεσιακοί παράγοντες πραγματοποίησαν σύσκεψη εργασίας υπό την προεδρία του δημάρχου Αβδήρων Β. Τσολακίδη, στην έδρα του Δήμου, τη Γενισέα.

Ο Δήμος Αβδήρων θα είναι το πεδίο πιλοτικής εφαρμογής των λύσεων άρδευσης ακριβείας που θα αναπτυχθούν μέσω του FIGARO και επιπλέον, μαζί με την Καβάλα, ο τόπος διεξαγωγής της επόμενης τακτικής συνάντησης των εταίρων τον Ιούνιο του 2013. Για το λόγο αυτό έγινε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων του έργου και συζητήθηκαν πρακτικά ζητήματα που αφορούν την επί τόπου υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών κατά το προσεχές εξάμηνο.

Η καλλιέργεια που επελέγη για να χρησιμοποιηθεί ως η πιλοτική στην Ελλάδα είναι το βαμβάκι, όπου το σύστημα ολοκληρωμένης άρδευσης ακριβείας που θα δοκιμασθεί αναμένεται να έχει γενική εφαρμογή και να οδηγήσει σε μία μείωση της τάξης του 20% στην χρήση νερού.

«Η εφαρμογή της άρδευσης ακρίβειας» ανέφερε ο δήμαρχος Αβδήρων και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, Β. Τσολακίδης, «έχει μεγάλες δυνατότητες να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και άλλων συντελεστών κόστους όπως λιπάσματα και φυτοφάρμακα σε επίπεδο αγροτικής καλλιέργειας, ανεξάρτητα από το μέγεθος του χωραφιού και του καλλιεργούμενου είδους».


Επ’ ωφελεία των αγροτών και της τοπικής κοινωνίας

«Η υπό εξέλιξη αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής για τη χρήση του αρδευτικού νερού, όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία, σε συνδυασμό με την ανάγκη για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και την προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ Κωστής Σιμιτσής «καθιστούν την εξεύρεση πρακτικών και εφαρμόσιμων λύσεων επιτακτική και άμεση προτεραιότητα».

«Όταν το καλοκαίρι του 2011 διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη συμμετοχή της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και του ΔΠΘ» είπε ο κ. Σιμιτσής «το κάναμε γιατί αντιληφθήκαμε ότι οι ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης ακριβείας μπορούν να συμβάλλουν σε μια πιο ορθολογική χρήση του νερού προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες και πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών και στην βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων».

«Οφείλουμε ως Αυτοδιοίκηση», κατέληξε ο δήμαρχος Καβάλας, «άμεσα να αξιοποιήσουμε επ’ ωφελεία των αγροτών και της τοπικής κοινωνίας το γεγονός ότι εταιρείες και ερευνητές αναζητούν την ανάπτυξη συστημάτων που θα παρέχουν λύσεις οι οποίες θα είναι οικονομικά συμφέρουσες και απλές στη χρήση τους».


Σχετικά με το FIGARO

Το FIGARO είναι ένα πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το FIGARO επικεντρώνεται στην επιδίωξη σημαντικής μείωση της χρήσης του νερού σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, τουλάχιστον κατά 25 %, μέσω της ανάπτυξης μιας οικονομικά αποδοτικής, πλατφόρμας διαχείρισης άρδευσης ακριβείας είτε με καταιονισμό είτε με στάγδην άρδευση.
Το εταιρικό σχήμα του FIGARO στηρίζεται στις πλέον προηγμένες εταιρείες του κλάδου της άρδευσης ακριβείας καθώς συντονίζεται από την Netafim (παγκόσμιος ηγέτης στην στάγδην άρδευση και στην άρδευση ακριβείας, με 27 θυγατρικές εταιρείες, 13 εργοστάσια κατασκευής και πάνω από 3.000 εργαζόμενους σε 110 χώρες σε όλο τον κόσμο) και περιλαμβάνει έξι επιπλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις με υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία σε θέματα άρδευσης ακριβείας. Ενισχύεται από οκτώ πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς την ΠΕΔ ΑΜ-Θ και τον FAO . Οι εταίροι προέρχονται από το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου