Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΣΕΚ:Συστράτευση για την σωτηρία της φέτας



Συστράτευση στον αγώνα για την σωτηρία της φέτας ζητά ο ΣΕΚ

Με αφορμή άρθρο του καθηγητή κ. Ανυφαντάκη, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας απευθύνει έκκληση για συστράτευση, συντονισμό ενεργειών και κοινό αγώνα για την διεθνή κατοχύρωση της φέτας υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές για την κτηνοτροφία αποφάσεις εκχώρησης της εν λόγω ονομασίας.
Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε στις 11 Δεκεμβρίου ο ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:
 
Διαβάζοντας το άρθρο του Καθηγητή κ. Ανυφαντάκη «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» -Η περίπτωση της Φέτας μας» χαρήκαμε ιδιαίτερα γιατί με την τοποθέτηση του ενώνει τη φωνή του με τη φωνή του ΣΕΚ που αγωνίζεται να ταρακουνήσει όλους τους εφησυχασμένους παράγοντες για την καταστροφική για την κτηνοτροφία μας συμφωνία με τον Καναδά, εκχωρώντας στη χώρα αυτή  το δικαίωμα  να πουλά τυρί από αγελαδινό γάλα με την ονομασία ΦΕΤΑ.
 
Έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα αποτελέσει την Κερκόπορτα καθώς ανάλογες συμφωνίες θα ζητήσουν και άλλες χώρες που έχουν τα ίδια συμφέροντα και δυστυχώς επαληθευτήκαμε μετά τη δημοσίευση της επιστολής του Υπουργού εμπορίου της Σιγκαπούρης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Στο άρθρο του ο κ. Ανυφαντάκης αναφέρει, χωρίς να είναι ενημερωμένος απ’ ότι φαίνεται ότι «δεν έχει κινηθεί φύλλο» από αυτούς που ασκούν δραστηριότητες με τη Φέτα. Σημειώνουμε ότι ο ΣΕΚ είναι ο μοναδικός φορέας, έως σήμερα, που κινητοποιήθηκε ενάντια στην συμφωνία αυτή και σε όλους τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη δήθεν «επιτυχία» της χώρας μας.
 
Σημειώνεται ότι ο ΣΕΚ αμέσως ενημέρωσε για την καταστροφική για τα συμφέροντα της χώρας μας συμφωνία τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, τον Υπουργό και Υφυπουργό Ανάπτυξης κ Χατζηδάκη και κ. Μηταράκη, αντίστοιχα, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Χαρακόπουλο, το Γενικό Γραμματέα κ Μελά, την Ελληνίδα  Επίτροπο κ. Δαμανάκη και όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές ζητώντας τους να παρέμβουν την κρίσιμη χρονική περίοδο των διαπραγματεύσεων.
 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαρακόπουλος,  που έχει την ευθύνη για τη ζωική παραγωγή, δέχεται, όπως άλλωστε έχουμε καταγγείλει, μόνον τους κτηνοτρόφους της εκλογικής  του περιφέρειας της Λάρισας, και τους παραπληροφορεί κυριολεκτικά εφησυχάζοντας τους αντί να συστρατευτούν στον αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων της Φέτας.
 
Ο ΣΕΚ άλλωστε εδώ και χρόνια αποτελεί το φορέα προστασίας των τυριών και ιδιαίτερα της Φέτας σε τρίτες χώρες, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεργασία με το Τμήμα ΠΟΠ του ΥΠΑΑ&Τ και των Πρεσβειών μας στις χώρες παρέμβασης. Ήδη στην Κορέα έχει επιτευχθεί συμφωνία που κατοχυρώνει τη Φέτα.
-Στην Τουρκία: Η εταιρεία YORSAN μια από τις κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες της Τουρκίας με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα κατέθεσε αίτηση στον αρμόδιο τουρκικό φορέα (Turkish Patent Institute) προκειμένου να κατοχυρωθεί προϊόν της με το εμπορικό σήμα (trademark) "Anatolion Feta Cheese". Η αίτηση έγινε αποδεκτή από τον προαναφερόμενο φορέα και η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στις 14/2/2011. Άμεση ήταν η αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο οποίος ήταν ο μοναδικός φορέας ο οποίος παρενέβη και υπέβαλε ένσταση κατά της αίτησης του εμπορικού σήματος "Anatolion Feta Cheese" παρά το υψηλό χρηματικό κόστος. Μετά την αναιτιολόγητη απορριπτική της ένστασης απόφαση του Turkish Patent Institute, ασκήθηκε από το ΣΕΚ προσφυγή κατά της απόφασης αυτής. Η δικαστική απόφαση η οποία βγήκε στις 25/2/2013 δικαίωσε το ΣΕΚ καθώς απαγορεύει στην παραπάνω εταιρεία να χρησιμοποιεί την ονομασία «Φέτα» σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
-Στις Ινδίες: Ο ΣΕΚ ανέλαβε ως δικαιούχος της Ονομασίας ΠΟΠ Φέτα στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ινδίας, για την προστασία των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων, στα πλαίσια των διμερών συμφωνιών που συνάπτει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες.
-Και σε άλλες τρίτες χώρες γίνονται παρεμβάσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τις εκεί Πρεσβείες μας.
 
Για το ΣΕΚ είναι πολύ σημαντικό για ένα θέμα υψίστης εθνικής σημασίας να υπάρχει  στενή συνεργασία όλων των δυνάμεων της χώρας, συστράτευση, συντονισμός των ενεργειών και κοινός αγώνας ώστε να ανατρέψουμε τη συμφωνία με τον Καναδά, τουλάχιστον όσον αφορά τη Φέτα για την προστασία της ΦΕΤΑΣ και των συμφερόντων της χώρας μας.
 
Ο ΣΕΚ ήδη εργάζεται προς κάθε κατεύθυνση, ζητάει αφενός την πολιτική παρέμβαση των αρμοδίων και παράλληλα, όπως δικαιούται, ετοιμάζει νομική παρέμβαση κατά της συμφωνίας.
 
Ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο αρμόδιος Υπουργός δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συνυπογράψουν την καταστροφική για την κτηνοτροφία μας συμφωνία με τον Καναδά. Η Κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη και υπόλογη για μια στρατηγική ήττα που θα έχει ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις για τη χώρα μας.
 
Ζητάμε για άλλη μια φορά η συμφωνία αυτή να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου