Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Διαμαρτυρίες για το νέο χαράτσι στα φωτοβολταϊκά

Διαμαρτυρίες για το νέο χαράτσι στα φωτοβολταϊκά


Έντονη και κατηγορηματική διαφωνία εκφράζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ανδριανός Μιχάλαρος, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει και νέο χαράτσι στο πλαίσιο νομοσχεδίου, που προτίθεται να καταθέσει και το οποίο θα περιλαμβάνει μία σειρά από ρυθμίσεις για την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και, κυρίως, για την αγορά των φωτοβολταϊκών.
Ειδικότερα, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά αντιτίθεται κατηγορηματικά στην επιβολή έκτακτης εισφοράς για τα φωτοβολταϊκά, η οποία είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), από το καλοκαίρι. Ο πρόεδρος του ΒΕΠ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι έκτακτες εισφορές έχουν ισοπεδώσει τις επιχειρήσεις» και χαρακτηρίζει ως «πέραν από κάθε λογική» τη στάση της κυβέρνησης στον τομέα των ΑΠΕ.

Παράλληλα, ο κ. Μιχάλαρος, με ανακοίνωσή του προς το ΥΠΕΚΑ, ζητά το ξεκαθάρισμα των αδρανών αδειών, οι οποίες μπλοκάρουν το σύστημα και δεν επιτρέπουν να απελευθερωθεί ισχύς στα δίκτυα για έργα έτοιμα να κατασκευαστούν με εξασφαλισμένα κεφάλαια και, επίσης, ζητά οριοθέτηση του χρονικού διαστήματος, στο οποίο θα κλειδώνει μία επένδυση την επιδοτούμενη τιμή κι αυτό στα πλαίσια του ξεκαθαρίσματος και του εξορθολογισμού της αγοράς.

Επίσης, ο ίδιος ζητά να γίνεται εξαμηνιαίος έλεγχος και αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), την αναμόρφωση της επιδότησης και, μάλιστα, με ανώτατο πλαφόν για το ποσό, που θα δοθεί ως επιδότηση και, τέλος, ζητά την απόδοση μηνιαίων στοιχείων για την εξέλιξη του ελλείμματος και, γενικότερα, για την κατάσταση των λογαριασμών του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ