Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ποια σενάρια παίζουν για αγρότες και ασφαλισμένους στον ΟΓΑ με το νέο φορολογικό



Ποια σενάρια παίζουν για αγρότες και ασφαλισμένους στον ΟΓΑ με το νέο φορολογικό

Ποια σενάρια παίζουν για αγρότες και ασφαλισμένους στον ΟΓΑ με το νέο φορολογικό

Ακριβά θα πληρώσουν και οι αγρότες, με τα έως τώρα δεδομένα και χωρίς κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο να συμβεί, το νέο δυσβάσταχτο, «πακέτο» μέτρων που συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προβλέπει νέες θυσίες τουλάχιστον 6,5 δισ. από μισθωτούς και συνταξιούχους για το 2013, αλλά το ποσό μπορεί να αυξηθεί στα 7,5 δισ. αν το απαιτήσει η Τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επέστρεψαν στην Αθήνα και συναντώνται στις 2 το μεσημέρι με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ακριβά -πιο πολύ από ποτέ- ωστόσο φαίνεται να πληρώνουν το «μάρμαρο» αγρότες, κτηνοτρόφοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αν και ενδεχομένως να μείνουν στο απυρόβλητο οι συνταξιούχοι αγρότες, δεν αποκλείεται να χάσουν είτε 30 ευρώ το μήνα (συνολικά 360 το χρόνο), είτε την 13η και 14η σύνταξη, δηλαδή συνολικά 720 ευρώ ετησίως.

Εκτός αυτού με τον ενιαίο φόρο ακινήτων που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ για όλη την ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ και άνω και το "αντικειμενικό σύστημα"  σε όλα τα εκτός σχεδίου  ακίνητα, όπως επίσης την επιβολή φόρου στα μη καλλιεργούμενα χωράφια έρχονται νέες επιβαρύνσεις, που δεν έχει διευκινιστεί ακόμη αν θα αφορούν μόνον τους ετεροπεαγγελματίες αγρότες.

Εκείνο το μέτρο που φαίνεται να «κλειδώνει» και αναμένεται να επιβαρύνει όλους ανεξαιρέτως τους παραγωγούς είναι η κατάργηση κάθε αυτοτελούς φορολόγησης για όλους. Δηλαδή θα υποχρεούνται όλοι σε τήρηση βιβλίων  και στοιχείων, για να φορολογούνται έτσι για ό,τι εισπράττουν από 1-1-2013 κι όχι «τεκμαρτά» (με στρέμματα, "ρίζες" κ.λπ.).

Μέχρι ώρας δεν έχει ξεκαθαρίσει, αν θα ισχύσει μείωση επιστροφής του ΦΠΑ αγροτών σε χαμηλότερα επίπεδα από το 11!, που είναι σήμερα.


Τέλος, όπως φαίνεται, έρχονται αυξήσεις εμμέσων φόρων στον καπνό, για να εξομοιωθεί με το φόρο τσιγάρα -καθώς πολλοί καπνιστές επιλέγουν πλέον τα «στριφτά» τσιγάρα για να γλιτώσουν φόρο, ειδικός φόρος στο κρασί, όπως έγινε με  το τσίπουρο, ενώ τέλος μελετάται αύξηση του  φόρου στο υγραέριο κίνησης, για αν εξομοιωθεί με του πετρελαίου κίνησης.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου