Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

«Ραβασάκι» και για τα αγροτεμάχια στους φορολογούμενους


«Ραβασάκι» και για τα αγροτεμάχια στους φορολογούμενους

«Ραβασάκι» και για τα αγροτεμάχια στους φορολογούμενους

Έναν ενιαίο φόρο ακινήτων θα πληρώνουν ετησίως από το 2013 όλοι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, που θα απλοποιήσει τη φοροεισπρακτική διαδικασία και θα εντάξει όλες τις κατηγορίες ακινήτων που βρίσκονται εντός και εκτός σχεδίου πόλεως. Για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων καθώς επίσης και ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων. Δεν έχει διευκρινιστέι ακόμη αν θα πληρώσουν φόρο και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για χωράφια, εφόσν δεν τα καλλιεργούν.
Το σχέδιο, που τελεί υπό την έγκριση της τρόικας, θα περιληφθεί σε φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση και, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι εισπράττει το κράτος «λιγότερα από περισσότερους».

«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσίασε την κλίμακα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, η οποία θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και της τρόικας.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αντικαταστήσει τους δύο βασικούς φόρους που επιβαρύνουν σήμερα την περιουσία των Ελλήνων, ενώ δεν υπάρχει σκέψη ούτε για κατάργηση των τελών και των φόρων που εισπράττουν οι δήμοι, αλλά ούτε και να υπάρξει ριζική αλλαγή στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

Ακόμη, «κλειδωμένη» φαίνεται να είναι η απόφαση να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά να επεκταθεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός σε όλη την επικράτεια και σε κάθε είδους ακίνητο, όπως είναι για παράδειγμα τα αγροτεμάχια.

Άλλωστε και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης είχε δηλώσει προσφάτως ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την αύξηση των υφιστάμενων τιμών ζώνης αλλά την επέκταση του συστήματος εκεί που δεν υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός.

Με μια πρώτη ανάγνωση του σχεδίου φαίνεται ότι οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μικρότερες σε σχέση με όσα πληρώνουν βάσει του "χαρατσιού" μέσω ΔΕΗ, καθώς γίνεται προσπάθεια να πληρώνουν "περισσότεροι, λιγότερα".

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου