Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Καλές προοπτικές για τη δημιουργία μικρής μονάδας τυροκόμησης από κτηνοτρόφους .

Καλές προοπτικές για τη δημιουργία μικρής μονάδας τυροκόμησης από κτηνοτρόφους


Τα βήματα για τη δημιουργία μιας μικρής μονάδας τυροκόμησης από κτηνοτρόφους παρουσιάστηκαν από τον τεχνολόγο γεωπόνο και ζωοτέχνη, Δημήτρη Ρουκά, κατά τη συνάντηση - συζήτηση που προκάλεσε η Ένωση Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) Πρέβεζας, στον Λούρο, στις 24/7/2012. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΝΑ Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Ραβανός, «εκτιμώ ότι μια καλή λύση θα ήταν να δημιουργηθούν Ομάδες Παραγωγών και να προχωρήσουν στην ίδρυση τέτοιων τυροκομείων. Μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τις μεγάλες ποσότητες πρώτης ύλης για την παραγωγή τυριών. Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας κυμαίνεται από 50 έως 70 χιλιάδες ευρώ».

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, με 350 κιλά γάλα μόνο ημερησίως μπορεί κάποιος - ακόμα και μικρός - κτηνοτρόφος να φτιάξει μια μικρή οικογενειακή μονάδα τυροκόμησης, για 3,5 τενεκέδες τυρί ημερησίως, τηρώντας όλους τους νόμους και κανονισμούς και βέβαια προσφέροντας απολύτως εγγυημένο και ασφαλές τρόφιμο, σύμφωνα με όλους τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, ενώ ταυτόχρονα δεν χάνει την ιδιότητα του αγρότη και την ασφάλιση στον ΟΓΑ, ούτε εξαντλείται οικονομικά.
Πρόκειται για «μικρής όχλησης» δραστηριότητα, που δεν πρέπει να ξεπεράσει για κανέναν λόγο τα 22 KW εγκατεστημένη ισχύ, με ανώτατη κατανάλωση για θέρμανση - ψύξη μέχρι 60 KW, σε ένα χώρο 25 περίπου τετραγωνικών μέτρων, κάπου κοντά ή και δίπλα στον στάβλο, στο σπίτι, ή και σε κάποιον κεντρικό χώρο, από όπου όμως δεν θα μετακινηθούν το γιαούρτι ή το τυρί, παρά μόνο αφού πουληθούν. Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι δεν επιτρέπεται σε αυτήν την περίπτωση η αγορά γάλακτος από άλλο κωδικό εκτροφής, ούτε ακόμα και από συγγενή, ούτε από συνεργάτη. Το γάλα πρέπει να προέρχεται μόνο από την δικιά του μονάδα.

ΠΗΓΗ : agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου