Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Οι Νέοι Αγρότες στα Βασιλικά για τους στάβλους




ΕΝΩΣΗ  ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31-7-2012
Οι Νέοι Αγρότες στα Βασιλικά για τους στάβλους
Την Παρασκευή, 3 Αυγ 2012, στις 11.30, στο ζαχαροπλαστείο ΓΑΒΑΝΑ (κοντά στα σφαγεία), στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, προσκαλεί σε συζήτηση για το κόστος των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Φαίνεται ότι από τις 120.000 και πλέον κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, λιγότερες από το 1/5 έχουν κανονικές άδειες λειτουργίας και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλους, τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και για την εμπορική νομοθεσία, κυρίως όμως στην οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ σε συνεργασία με το ΤΕΙ Λάρισας (παράρτημα Ξύλου Καρδίτσας)  και την υποστήριξη της ΓΓ Νέας Γενιάς πέρυσι διαμόρφωσε μια πρόταση για ένα «κέλυφος» 50 τ.μ. και ύψους 4,2 για αγροτικές εκμεταλλεύσεις (αποθήκες, στάβλους, μηχανοστάσια, κλπ), μόνο με ξύλα που βρίσκονται εύκολα στην αγορά, μελετημένο για αντοχή σε αέρα και χιόνι, με υλικά εύκολα στην μεταφορά και στην κατασκευή, με χρήση μόνο φορητών εργαλείων, χωρίς παρεμβάσεις στο περιβάλλον.
Την άνοιξη 2012 δημοσιεύθηκε νέο νομοθέτημα στην Ελλάδα που προσπαθεί να διευκολύνει όσους πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στην λύση του προβλήματος. Οι Νέοι Αγρότες προσπαθούν να καταλάβουν καλύτερα με φίλους και εθελοντές τις νέες δυνατότητες.
Μέχρι σήμερα και μόνο η έκδοση της αδείας μοιάζει σαν να είναι απλά οικονομική ενίσχυση για τους συμβούλους και μελετητές και όχι εργαλείο ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και διευκόλυνσης των κτηνοτρόφων. Παλαιότερα χρειαζόταν 26 περίπου έγγραφα και 300 περίπου άνθρωποι που έπρεπε να ενημερωθούν για να εκδοθεί μια άδεια λειτουργίας στάβλου.
Οι κτηνοτρόφοι δεν είναι γνωστοί για την έφεσή τους στα έγγραφα και στις διαδικασίες, αλλά στην αποτελεσματικότητα και στην πράξη. Δυστυχώς τα one shop stop εξαγγέλθηκαν (και λειτουργούν?) μόνο στην μεταποίηση (βιομηχανία) και τις υπηρεσίες, οι φορείς των οποίων ούτως ή άλλως είναι εθισμένοι στις γραπτές πολύπλοκες διαδικασίες, αλλά όχι στους κτηνοτρόφους.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης πιστεύει ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι θα ήθελαν να συμμετέχουν την Παρουσίαση Πετυχημένων Ιστοριών, 6-9 Σεπ 2012, στο Ελατοχώρι Πιερίας στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, και είναι στην διάθεσή τους για παροχή πληροφοριών.
Την Παρασκευή, 3 Αυγ 2012, στις 11.30, στο ζαχαροπλαστείο ΓΑΒΑΝΑ (κοντά στα σφαγεία), στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, ο κ. Στέλιος Βογιατζής (69832754160 και ο κ. Ηλίας Σουμελίδης (6909641951) θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν τα οικονομικά στοιχεία κατασκευής ενός στάβλου, με όσους κτηνοτρόφους θα ήθελαν μια προσέγγιση.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου