Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Εργαστήριο Γεωργικής Πολιτικής στον Αχελώο









ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26-7-2012
Εργαστήριο Γεωργικής Πολιτικής στον Αχελώο


Σε εργαστήριο Γεωργικής Πολιτικής εξελίχθηκαν οι παρουσιάσεις-συζητήσεις που οργάνωσε ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας στην Μεγαλόχαρη και το Αστροχώρι, το διήμερο 23-24 Ιουλίου 2012, στους πρόποδες του βουνού Άστρι, δίπλα στον ποταμό Αχελώο, με γενικό τίτλο «ΑΓΡΟΤΙΚΗ & Περιφερειακή Ανάπτυξη, Ανάπτυξη ΥΠΑΙΘΡΟΥ & Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα».
Οι εκδηλώσεις έγιναν με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και την Ένωση Νέων Αγροτών Άρτας, Πρέβεζας και Θεσσαλονίκης, ενώ η «ψυχή» της διοργάνωσης ήταν ο κ. Αντώνης Κοσσυβάκης
Με πολύ σημασία επισημαίνεται η παρουσία στις εκδηλώσεις του διημέρου των: Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, Ευρωβουλευτών Ελλάδος κκ Σπύρου Δανέλη, Νίκου Χρυσόγελου & Χαρ. Αγγουράκη, Ευρωβουλευτή Γερμανίας κ. Γεώργιου Χατζημαρκάκη, Δ/ντή στην Ευρ. Επιτροπή κ. Τάσου Χανιώτη, Δ/ντή Γραφείου ΕυρωΚοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, καθώς και οι τηλεοπτικές/τηλεφωνικές παρεμβάσεις του Ευρωβουλευτή κ. Γ. Κουμπουτσάκου, του Προέδρου του ΕυρωΚοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς, του Υπουργού Γεωργίας της Γαλλίας κ. Στεφάν Λε Φόλ, του Αντιπεριφερφειάρχη Ηπείρου κ. Β. Ψαθά, των Δημάρχων Γ. Καραϊσκάκη-Δ. Γαλλίκα, Αργιθέας-Χ. Καναβού & Ν.Σκουφά-Ε.Γιαννούλη, βουλευτών (κα Ν. Φούντα, κ. Γ. Στύλος), κ. Δ. Μιχαηλίδη (Τεχνικού της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών), κ. Δ. Ρουκά (Συμβούλου ΠΕ Πιερίας), κ. Σ. Βογιατζή (Προέδρου Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης), κ. Λ. Ραβανού (Προέδρου Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας), του πατέρα Κωνσταντίνου (από το Καταφύλιο) δημοσιογράφων (μεταξύ των οποίων και Μ. Παπαθεοδώρου-ARTTV, Λ. Παρασκευά-STAR Κεντρικής) και πολλών συμμετεχόντων.
Την πρώτη ημέρα προσεγγίσθηκε κυρίως η Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013 και οι τάσεις και εξελίξεις, καθώς και οι διαφαινόμενες προοπτικές σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο. Επισημάνθηκε από τους περισσότερους η ανάγκη για ουσιαστική αλλαγή και για στήριξη στους Νέους Αγρότες, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Σ. Δανέλλη και τον καθ Α. Τσαυτάρη για την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.
Θα πρέπει στον Έλληνα αγρότη να επιτραπεί να αναπτύξει όλες του τις δυνατότητες και να τις διαφοροποιήσει, ώστε να αυξήσει το μερίδιο της συμμετοχής του στην τελική τιμή καταναλωτή. Σ. Δανέλλης, Ευρωβουλευτής.
Παρότι πίσω από την λέξη Δημόσια Διοίκηση υπάρχουν και άνθρωποι και οικογένειες θα πρέπει όσοι θέλουν να έχουμε μέλλον μαζί (και όχι μόνο η συντεχνία τους) να ενεργοποιήσουν όλους, για να εκμεταλλευτούμε τα αδιάθετα κονδύλια των Ταμείων Συνοχής και του Κοινωνικού Ταμείου (για την Κοινωνία, όχι για το Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση) και να τα επενδύσουμε στις περιφέρειες της Ελλάδος, για παράδειγμα εκεί όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, στην ορεινή Άρτα. (αποσπάσματα από την παρέμβαση του Προέδρου Σούλτς).
Από όσα ακούσαμε από τον ΥπΑΑΤ καθ Α. Τσαυτάρη επισημαίνουμε:
1.      την ανάγκη να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, στον εγγενή μας πλούτο, στη γεωργία και στους ανθρώπους της, που αποτελούν την πιο αξιόπιστη βάση για την επανεκκίνηση της χώρας, με το ποιο υγιές κομμάτι της πραγματικής οικονομίας.
2.      την ανάγκη να αναστρέψουμε το αρνητικό μας εμπορικό ισοζύγιο και να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία & απασχόληση στις τοπικές οικονομίες.
3.      την ανάγκη για την αξιοποίηση αποτελεσματικά των πόρων που διαθέτουμε, με τρόπο που να αποκτούν πολλαπλασιαστική αξία, όπως συμβαίνει στην ύπαιθρο, που δίνει ώθηση και τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.
4.      Την ανάγκη για ένα φιλικό προς τον αγρότη κράτος, με συγκροτημένες πολιτικές για την τοπική ανάπτυξη, με συμπράξεις στην αγροδιατροφική αλυσίδα, με στροφή στην εφαρμοσμένη έρευνα, υποστηρίζοντας μια αειφόρα αγροτική ανάπτυξη.
5.      την ανάγκη για δημιουργία Πειραματικών Αγροκτημάτων, όπως σχεδιάζεται στον Δήμο Εμμ Παπά, το Ινστιτούτο Αρωματικών Φυτών και την Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών (κ. Π. Γκιοργκίνης), καθώς και στον Δήμο Επιδαύρου, το Ινστιτούτο Αρωματικών Φυτών και την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας (κα Γ. Δρόσου-Παγίδα) με τον Ασκληπιείο Βοτανικό Κήπο.
6.      την ανάγκη να επιτραπεί η διέξοδος των αγροτών προς τον καταναλωτή με αμοιβαίο όφελος, όπως μπορεί να γίνει μόνο με Farmers Market (Αγορές Αγροτών) στις παρυφές των πόλεων, μια φορά την εβδομάδα, μόνο από αγρότες (Α, Β & Γ ζώνη).
7.      την ανάγκη να ενιαιοποιηθεί ο αγροτικός επαγγελματικός χώρος σε ένα συντονιστικό Υπουργείο (μαζί με τον ΕΦΕΤ, μαζί με τα νερά, μαζί με τα δάση, μαζί με την αλιεία, μαζί με τον αγροτουρισμό, μαζί όλοι οι παραγωγοί αγροτικού πραγματικού πλούτου)
8.      την ανάγκη να σηματοδοτηθεί, εκτός από λόγια, με πράξεις η σημαντικότητα του αγροτικού τομέα για την Ελλάδα και η ανάγκη για ανανέωσή του
9.      την ανάγκη να γίνουν όλα τα όμορφα παραπάνω ακούσματα διότι πλέον φθάσαμε σε πραγματική ανάγκη και πραγματική αδυναμία «παιχνιδιών» και στήριξης συντεχνιών.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, κ. Β. Γιαννόπουλος, σημειώνει με ικανοποίηση ότι
·         ήδη ο ΕΦΕΤ αποτελεί τμήμα του ΥπΑΑΤ με την πρώτη πράξη της νέας κυβέρνησης,
·         το ΥπΑΑΤ, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποτελεί μαζί με το Υπ Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας & Οικονομίας την νέα Κυβερνητική Επιτροπή της Ελλάδος,
·         εξαγγέλθηκε ότι θα επιδιωχθεί (2014-2020) να διατίθενται κάθε έτος τακτικά και κανονικά από 80 εκ € για το πρίμ πρώτης εγκατάστασης Νέων Αγροτών (18-40 ετών) και μάλιστα με 50.000€ /αγρότη, ενώ άλλα 20 εκ € ετησίως για όσους έρχονται στην αγροτική παραγωγή (40-50 ετών).
·         Η ΠΕΝΑ-Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών περιμένει να φανούν οι προθέσεις της νέας διοίκησης με συγκεκριμένες αποφάσεις που θα θέτουν την αγροτική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τους Νέους Αγρότες στο επίκεντρο των μελλοντικών σχεδιασμών. Άλλωστε οι Νέοι Αγρότες χωρίς καμιάς μορφής στήριξη, και μάλιστα με ισχυρή απαξίωση, πραγματοποίησαν το 2011 182 δημόσιες εκδηλώσεις και 107 μέχρι σήμερα το 2012, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα στην άλλη Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών επισήμανε τις τέσσερις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας: 1- πώληση των προϊόντων, 2- έρευνα που θα οδηγεί σε εφαρμογή, 3- αγροτικά σχολεία για εκπαίδευση των αγροτών και 4- υποστήριξη με ανταλλαγές εμπειριών, μεταφορά τεχνογνωσίας, συμμετοχή σε εκθέσεις και συνέδρια, δημιουργία αγροτικών αγορών και δημοπρατηρίων και Επιμελητηριακή υποστήριξη.
Ο Δημήτρης Ρουκάς, ζωοτέχνης, παρουσίασε δυνατότητες καθετοποίησης αγροτικής παραγωγής με μικρά οικογενειακά εργαστήρια τυριού, μυζήθρας ή άλλων παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων (μαρμελάδας, νερού κλπ) για την τοπική αγορά.
Ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Δ. Γαλλίκας πρόσφερε στους εισηγητές από ένα ελληνικό καλάθι με τοπικά προϊόντα από οικοτεχνίες, όπως: Τσίπουρο, μέλι Αμβρακία, Τραχανά, Τσάι βουνού, Θυμάρι και Σύκο γλυκό, και ο κ. Δ. Ρουκάς πρόσφερε στους προσκεκλημένους στο 19ο Συνέδριο ομιλητές και τον δήμαρχο από ένα βιβλίο της ορεινής Πιερίας, ως μια μορφή πρόσκλησης στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, 6-9 Σεπ 2012, στο ορεινό Ελατοχώρι Πιερίας, με τις πολύ σημαντικές Παρουσιάσεις Πραγματικών Πετυχημένων Ιστοριών από πραγματικούς αγρότες, σε πραγματικές συνθήκες στην ελληνική ύπαιθρο και θέμα «Νέες μορφές συνεργασίας στην ΥΠΑΙΘΡΟ». info@neoiagrotes.gr


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου