Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Αντοχές εμφανίζει ο κλάδος των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων



Αντοχές εμφανίζει ο κλάδος των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων

Αντοχές εμφανίζει ο κλάδος των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων



Αντοχές στο διεθνή ανταγωνισμό αλλά και τις πιέσεις που ασκεί το εγχώριο υφεσιακό περιβάλλον εμφανίζουν η γεωργία και η παραγωγή τροφίμων-ποτών. Η διαπίστωση προέρχεται από άρθρο που δημοσιεύεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος και υπογράφεται από τον κ. Κώστα Ν. Κανελλόπουλο (μέλος της διεύθυνσης οικονομικών μελετών της Τράπεζας).

Ο συγγραφέας εντοπίζει τρεις τομείς της οικονομίας που κατάφεραν στο «καυτό» διάστημα μεταξύ του γ’ τριμήνου 2008 και του β’ τριμήνου 2010 να εμφανίσουν τις μικρότερες απώλειες σε θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τους κλάδους της γεωργίας, των τροφίμων και ποτών και της εκπαίδευσης οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται, παρουσιάζουν τη μικρότερη απώλεια θέσεων απασχόλησης σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο (-3,54%).

Κι αυτό γιατί «παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες και εμφανίζουν αξιόλογη κινητικότητα στην απασχόληση». Για τους ίδιους λόγους, σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, «θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως δυνητικά οχήματα εξόδου από την κρίση της ελληνικής οικονομίας και γι΄ αυτό χρειάζεται να ενισχυθούν με τους ακόλουθους τρόπους».

Ποιοι είναι αυτοί; O συγγραφέας κάνει τις ακόλουθες προτάσεις
• Υλοποίηση ώριμων επενδυτικών σχεδίων
• Κλαδικές ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (πχ επιδότηση νέων προσλήψεων και προγραμμάτων κατάρτισης)
• Κλαδικά ερευνητικά προγράμματα
• Διευκόλυνση εισόδου όσων επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σ΄ αυτούς τους κλάδους
• Ανάπτυξη δικτύων εμπορίας και διάθεσης αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων
• Συμφωνίες μεταξύ αγροτών, μεταποιητικών επιχειρήσεων στο  αλυσίδων λιανικής πώλησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Άλλες «φωτεινές εξαιρέσεις»

Το άρθρο αναφέρεται και σε άλλες «νησίδες ελπίδας» στο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει ότι:

-Οι νέοι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί και οι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν τις υψηλότερες ροές στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 45% περίπου των προσλήψεων του 2011 αφορούσαν άτομα που ήταν κάτω από 30 ετών. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου οι οποίες, ως γνωστόν αυξάνονται σε σχέση με τις συμβάσεις αορίστου χρόνου- συναντούνται συχνότερα στους νέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο εκπαίδευσης δεν φαίνεται να αυξάνει συνολικά το ποσοστό των προσλήψεων, καθώς οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (σ.σ. ΑΕΙ-ΤΕΙ) εμφανίζουν  ποσοστό προσλήψεων (6,2%) μικρότερο από τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (8,8%) ή όσους κατέχουν το πολύ απολυτήριο πρωτοβάθμιας (8,4%). Μ΄ άλλα λόγια, οι απόφοιτοι Γυμνασίου-Λυκείου έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας από εκείνους των ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Επιπλέον, ο προσλήψεις εμφανίζουν υψηλότερη συχνότητα στους μισθωτούς και τους ημερομίσθιους (10.2%) παρά στους μη μισθωτούς (3,4%).

- Οι μικρές επιχειρήσεις ή ακριβέστερα οι τοπικές μονάδες  με μέγεθος μέχρι 19 εργαζομένων εμφανίζουν αισθητά υψηλότερο ποσοστό προσλήψεων (8,1% επί της απασχόλησης) έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων με μέγεθος πάνω από 50 άτομα (6,1%). Το φαινόμενο αυτό πιθανόν να οφείλεται  σε κάποιο βαθμό στο σχετικά υψηλότερο ποσοστό έναρξης λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων που αναπόφευκτα συνεπάγεται αντίστοιχες προσλήψεις.

ΠΗΓΗ ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου