Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Ηλεκτρονικά καταστήματα από τις περιφέρειες Ηπείρου και Κρήτης.e-«καλάθια» για προβολή - πώληση αγροτικών προϊόντων

e-«καλάθια» για προβολή - πώληση αγροτικών προϊόντων

Ηλεκτρονικά καταστήματα από τις περιφέρειες Ηπείρου και Κρήτης

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σκούφα


Το Διαδίκτυο στην υπηρεσία της προβολής και της προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πύλης για τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης, αλλά και τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος χονδρικής και λιανικής πώλησης για τα αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου. Στόχος των δράσεων αυτών που θα υλοποιηθούν από τις περιφέρειες Ηπείρου και Κρήτης είναι η επέκταση των δυναμικών κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής με στόχο την προώθηση των προϊόντων στην εθνική και διεθνή αγορά.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του ειδικού γραμματέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Αντώνη Μαρκόπουλου εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή σύγκλιση» το έργο για την «Ανάπτυξη portal προβολής και προώθησης των αγροτικών προϊόντων της περιφέρειας Κρήτης». Το έργο αυτό προβλέπει τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πύλης προβολής και προώθησης των προϊόντων της περιφέρειας Κρήτης με έμφαση στα προϊόντα αιχμής του νησιού. Η πύλη θα διασυνδεθεί, μεταξύ άλλων, και με το επιχειρησιακό σχέδιο «Καλάθι αγροτικών προϊόντων» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχει στόχο την προώθηση των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων που αναδεικνύουν τη γαστρονομική φυσιογνωμία κάθε περιφέρειας της Ελλάδας. Το καλάθι θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ελαιόλαδα, επιτραπέζιες ελιές, σταφύλια, τσικουδιά, πετιμέζι, σταμναγκάθι, εσπεριδοειδή, φραγκόσυκο, αβοκάντο, μπανάνα, γαλακτοκομικά (γάλα, κρέας, αυγά και κυρίως κίτρινα τυριά), κηπευτικά, καλλυντικά με βάση τα τοπικά προϊόντα και αφεψήματα, αρωματικά φυτά και μέλι, ενώ θα αναπτυχθεί σε δύο γλώσσες, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Θα είναι φτιαγμένο για να παρέχει πληθώρα ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους χρήστες, όπως η ανάπτυξη ηλεκτρονικού μητρώου παραγωγών ή ενώσεων της Κρήτης. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι 18 μήνες.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρεί στη δημιουργία ιντερνετικού καταστήματος χονδρικής και λιανικής πώλησης και για τα προϊόντα της Ηπείρου. Το έργο για «Ολοκληρωμένη εφαρμογή ενημέρωσης αγροτών - πολιτών και προώθησης των αγροτικών προϊόντων της περιφέρειας Ηπείρου» περιλαμβάνει τη δημιουργία καταστήματος χονδρικής πώλησης όπου οι παραγωγοί θα μπορούν να προβάλλουν τη διαθεσιμότητα των προϊόντων τους, αλλά και λιανικής πώλησης όπου θα έχουν πρόσβαση οι καταναλωτές. Επίσης θα λειτουργεί πλατφόρμα ενημέρωσης στα ελληνικά και στα αγγλικά, τμήμα ενημέρωσης αγροτών για θέματα του ενδιαφέροντός τους, καθώς και οδηγός αγροτικών προϊόντων με πληροφορίες για τα προϊόντα της περιοχής. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου είναι 12 μήνες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στόχος είναι η ανάπτυξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής αλλά και η διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό και η προώθηση των τοπικών, παραδοσιακών και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων μέσω αυτού, καθώς και η επέκταση των δυναμικών κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής με στόχο την προώθηση των προϊόντων στην εθνική και διεθνή αγορά.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου