Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Μακρύς ο δρόμος της συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Μακρύς ο δρόμος της συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Μακρύς ο δρόμος της συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Όπως προέκυψε από τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που έγινε στις 26-27 Απριλίου στο Λουξεμβούργο, ο δρόμος για τη συμφωνία της νέας ΚΑΠ είναι πολύ μακρύς.

Η προεδρία της Δανίας με δύο ερωτηματολόγια και σε δύο γύρους συζητήσεων για τις άμεσες ενισχύσεις προσπάθησε να συγκεράσει τις απόψεις των Κρατών-Μελών για τους νέους αγρότες,  τους μικρούς παραγωγούς,  τις συνδεδεμένες ενισχύσεις,  τις ενισχύσεις για τις μειονεκτικές περιοχές καθώς επίσης και για την εσωτερική ανακατανομή,  τον ορισμό του ενεργού αγρότη και την επιβολή ανωτάτου ορίου ενισχύσεων στα μεγάλα αγροκτήματα.

Πιο συγκεκριμένα για τον ορισμό του ενεργού αγρότη η προεδρία με συμβιβαστικό κείμενο καταργεί το κατώφλι του 5% κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από πολλά Κράτη-Μέλη και τον Επίτροπο,  γιατί αδυνατίζει τον προτεινόμενο ορισμό και ουσιαστικά ισοδυναμεί με το σημερινό Status Quo.
Μία νέα ιδέα του Επιτρόπου κ. Tsiolos  για συνοδευτικό κατάλογο αρνητικών κριτηρίων  θα εξεταστεί στα επόμενα Συμβούλια.

Για τους νέους αγρότες  πολλά Κράτη-Μέλη υποστηρίζουν το μέτρο στον α΄πυλώνα αρκεί να είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό όπως προτείνεται.  Επικεφαλής αυτών των Κρατών-Μελών είναι η Γερμανία,  χωρίς να λείπουν  και οι φωνές (Πολωνία,  Σουηδία,  Ολλανδία) που θέλουν το μέτρο να παραμείνει αποκλειστικά υπόθεση του β΄πυλώνα.

Για την οροφή των ενισχύσεων για την οποία φαίνεται να επιμένει ο κ. Tsiolos  να είναι στοιχείο της μεταρρύθμισης,  πολλοί εξέφρασαν αντίθεση (Τσεχία,  Γερμανία) ενώ φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση από την οροφή να εξαιρούνται οι δαπάνες για μισθούς και εργοδοτικές εισφορές καθώς επίσης και η πράσινη ενίσχυση.

Πολύ μεγάλες ήταν και οι αντιδράσεις για την περιφερειοποίηση (εσωτερική σύγκλιση).  Υπάρχουν πολλοί (Ισπανία,  Ιταλία,  Αυστρία,  Δανία,  Ιρλανδία) που δεν αποδέχονται το μέτρο,  γιατί έτσι μεταφέρονται πόροι από γόνιμες σε άγονες εκτάσεις (Ιρλανδία),  κάποιοι άλλοι ζητούν διαφοροποίηση ενίσχυσης ανάλογα με την καλλιέργεια (Αυστρία),  καθώς επίσης σύγκλιση με Minimum-Maximum (Ιταλία).



Η Ελλάδα,  η οποία εκπροσωπήθηκε στο Συμβούλιο από την αρμόδια Γενική Γραμματεία κ. Μπαζιώτη μεταξύ των άλλων στις παρεμβάσεις της τόνισε:

Τα μέτρα των νέων  και μικρών εκμεταλλεύσεων συμβάλουν στην καλύτερη στόχευση των ενισχύσεων και στην απλούστευση,  αφορούν στην Ευρωπαϊκή γεωργία στο σύνολό της,  οπότε η υποχρεωτικότητα είναι στη σωστή κατεύθυνση .  Εξάλλου η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού αποτελεί αναγκαιότητα για πολλές χώρες,  επομένως υποστηρίζουμε το μέτρο.

Για τους γεωργούς που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα,  υποστήριξε την προαιρετικότητα του μέτρου,  τονίζοντας ότι οι δύο πυλώνες της ΚΑΠ είναι συμπληρωματικοί και όχι ανταγωνιστικοί.

Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις τόνισε ότι η πρόταση κινείται μεν στη σωστή κατεύθυνση εντούτοις ο προτεινόμενος κατάλογος είναι περιοριστικός.  Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη αυτού του καταλόγου και θα μπορούσε να γίνεται αναφορά στο Παράρτημα Ι της Συνθήκης (όλα τα προϊόντα). 

Για τα ανώτατα όρια υποστήριξε να είναι χαμηλότερα και να ισχύσει η λογική της δυναμικής διαφοροποίησης στην αξιοποίησή τους,  δηλαδή ένα μέρος να αναδιανέμεται με κριτήρια σύγκλισης και συνοχής.

Για τον ενεργό αγρότη τόνισε ότι η πρόταση για την Ελλάδα δε συμβάλλει στην καλύτερη στόχευση των ενισχύσεων και η εφαρμογή της είναι πολύπλοκη και δαπανηρή.  Πάντως τόνισε ότι ο όποιος ορισμός του ενεργού αγρότη δεν πρέπει να αναιρεί τον χαρακτηρισμό της ΚΑΠ ως «ΚΟΙΝΗΣ» Πολιτικής .

Τέλος για την εσωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων συμφώνησε επί της αρχής,  τονίζοντας ότι ο αριθμός των βημάτων σύγκλισης πρέπει να είναι αρμοδιότητα του κάθε Κράτους-Μέλους,  όχι κατ’ανάγκη με ετήσια βήματα,  ώστε να αποφεύγεται άσκοπα διοικητικό κόστος.

Η Προεδρία της Δανίας θα συνεχίσει τις συζητήσεις για τις άμεσες ενισχύσεις στο Συμβούλιο του Μαΐου με στόχο τον Ιούνιο να υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση προόδου, πριν παραδώσει τον Ιούλιο την προεδρία στην Κύπρο.


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου