Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ελληνογερμανική προσπάθεια κατανόησης





Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ


ΑΠΟΚΡΙΣΗ 30-5-2012
Ελληνογερμανική προσπάθεια κατανόησης
Πραγματοποιήθηκε (29/5/2012, Καβάλα), με μεγάλη συμμετοχή (ασφυκτικά γεμάτοι οι προβλεφθέντες χώροι στον Μπάτη), η ημερίδα «Ειδικές Μορφές Τουρισμού», που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και το Γεν. Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια προσυνεδριακών εκδηλώσεων για την 3η ΕλληνοΓερμανική Συνέλευση που θα γίνει 15-16 Νοε 2012 στη Θεσσαλονίκη.
Με τίτλο «ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Πεδίο ανάπτυξης ΕλληνοΓερμανικής Συνεργασίας» Έλληνες & Γερμανοί που δραστηριοποιούνται σε σχετικά αντικείμενα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους και λύσεις που εφάρμοσαν στα προβλήματα που τους παρουσιάσθηκαν.
Έχοντας υπόψη ότι ο τουρισμός είναι ένα προϊόν υψηλών προδιαγραφών και πολλαπλών εμπειριών, μίλησαν ο κ. Α. Γιαννακίδης (Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας & Θράκης), ο κ. Κ. Σιμιτσής (Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων & Δήμαρχος Καβάλας), ο κ. H-J. Fuchtel (Υφυπουργός Γερμανίας), ο κ. W. Hoelscher-Obermaier (Γεν. Πρόξενος Γερμανίας) και κα Ε. Τζίμου, η οποία παρουσίασε στοιχεία από την ταυτότητα της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Ακολούθησαν συνεδριάσεις που φιλοδόξησαν να καλύψουν ειδικά θέματα, και εστιάσθηκαν σε περιγραφή δραστηριοτήτων ή επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων:
·   Μεταφορά Τεχνογνωσίας-Ανταλλαγή Εμπειριών
·   Προοπτικές για τουρισμό σε αγροτικές περιοχές(Οινικός, Γατρονομικός, Υπαίθρου)
·   Τοπική Αυτοδιοίκηση & Τουρισμός
·   Ανάπτυξη του Τουρισμού σε ορεινές περιοχές και Ορεινά Εθνικά Πάρκα
·   Ανάπτυξη του Τουρισμού σε Υγροβιότοπους
Η ποιο παραγωγική δουλειά έγινε στα εργαστήρια που είχαν προβλεφθεί στους τομείς: Περιπατητικός Τουρισμός, Εκπαίδευση-Κατάρτιση-Επιστημονική υποστήριξη στον τουριστικό τομέα, Οινικός-Γαστρονομικός τουρισμός & Τουρισμός Υπαίθρου και Χειμερινός τουρισμός-τουρισμός σε Εθνικά Πάρκα.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, όπως και οι Γερμανοί συμμετέχοντες και οι ειδικοί, γνωρίζουν ότι Αγροτουρισμός είναι τουριστικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται και προσφέρονται μόνο από αγρότες, συμπληρωματικά προς τις κύριες αγροτικές εργασίες. Όλα τα άλλα είναι Τουρισμός Υπαίθρου, ή άλλες πρόσφατα εξειδικευμένες μορφές τουρισμού, όπως οινοτουρισμός κλπ.
Ο εκπρόσωπος της ΠΕΝΑ είχε την ευκαιρία να επισημάνει σημεία αγροτικού ελληνικού ενδιαφέροντος για τον αγροδιατροφικό τομέα και κατά τις συζητήσεις με τον Υφυπουργό τον Εντεταλμένο με την ΕλληνοΓερμανική Συνέλευση κ Hans-Joachim Fuhtel, την Βουλευτή της Γερμανικής Βουλής κα Mechthild Heil (Γεωργία, μεταποίηση & διατροφή) και τους συνεργάτες τους, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες: Διοργάνωσης study visit Ελλήνων Νέων Αγροτών και Γερμανών αγροτών, Συμμετοχής αντιπροσωπείας Νέων Αγροτών Ελλάδος σε σεμινάρια-συνέδρια στην Γερμανία και αντιστρόφως (όπως υποδοχή στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, 6-9 Σεπ 2012 στην Πιερία) καθώς και σχεδιασμός Τεχνικής Βοήθειας.
Η επιτυχής με αλληλοσεβασμό προσέγγιση κρατών προϋποθέτει, πέραν της πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων, την πολυεπίπεδη προσέγγιση των δομών (Κοινοβούλια κλπ) των κρατών, των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, των παραγωγικών & επιστημονικών δομών και των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Και η προπαρασκευαστική προσπάθεια ήταν επιτυχής.
Η 3η ΕλληνοΓερμανική Συνέλευση (Deutsch-Griechische Versammlung-DGV III) προγραμματίζεται να γίνει στην Θεσσαλονίκη, 15-16 Νοε 2012 (Συντονιστής κ. Χ. Λαζαρίδης, 2310 692115, lasaridis@grde.eu)

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου