Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Δασογεωργικά συστήματα, μια παλαιά-νέα ανάγκη. Ε.Ν.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Ε.Ν.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19-3-2012

Δασογεωργικά συστήματα, μια παλαιά-νέα ανάγκη.

Την Παρασκευή, 23 Μαρ 2012, στις 20.00, στην Χαλάστρα, η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, οργανώνει για πολλοστή (5η) φορά συνάντηση-συζήτηση για την ΚΓΠ και Το μέλλον του αγροτικού κόσμου, εμπλουτισμένα αυτή την φορά με τα Δασογεωργικά Συστήματα καλλιέργειας.
Με τον υφυπουργό ΑΑ&Τ να λέει (19/3/2012) ότι «Πάνω από ενάμισι εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην περιφέρεια και να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή», πρέπει να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατόν ότι το χωράφι δεν είναι εργοστάσιο και ότι αγρότης δεν είναι μόνο επάγγελμα αλλά αγρότης είναι κυρίως τρόπος ζωής, ενώ παραγωγός μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε παράγει κάτι. Συνήθως η παραγωγή είναι ανταγωνιστική προς το φυσικό περιβάλλον, ενώ ο αγρότης είναι ο φροντιστής του περιβάλλοντος και υπέρμαχος της Τοπικής Ανάπτυξης με αειφορία και βιωσιμότητα.
Στην Ελλάδα είναι απαραίτητη η προσαρμογή των παραδοσιακών πρακτικών στις σύγχρονες συνθήκες, με ταυτόχρονη καλλιέργεια και δένδρων ανάμεσα στις καλλιέργειες και η αντικατάσταση κάποιων από αυτά με νέα βελτιωμένα (με τη βελτίωση των δέντρων, του σχεδίου εγκατάστασης και της διαχείρισης) θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Τα δασογεωργικά συστήματα με δέντρα που παράγουν καρπούς (ελιές, αμυγδαλιές, καρυδιές, κλπ.) ή αυτοφυή δέντρα (δρύες, αγριοαχλαδιές) είναι τα πιο σημαντικά συστήματα και θα πρέπει να προστατευθούν για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη συγκράτηση των εδαφών, τη διατήρηση των ενδιαιτημάτων της άγριας πανίδας συμπεριλαμβανομένων και των θηραμάτων, τη βελτίωση της αισθητικής αξίας του τοπίου και τέλος την ενθάρρυνση δραστηριοτήτων αναψυχής και αγροτουρισμού.
Στο παρελθόν, η διατήρηση δένδρων μέσα ή γύρω από τα χωράφια που προέρχονταν από το αρχικό δάσος ή από φυτεία αποτελούσε παράδοση. Η παράδοση αυτή ανατράπηκε μετά το 1950, όταν επικράτησε το μοντέλο της εντατικής γεωργίας με αποτέλεσμα να καθιερωθεί η μονοκαλλιέργεια των γεωργικών φυτών. Πρόσφατα όμως αναγνωρίστηκε και πάλι η οικολογική και οικονομική σημασία των δένδρων με την εμφάνιση μιας νέας επιστήμης, της αγροδασοπονίας. Η δασογεωργία ή τα δασογεωργικά συστήματα αποτελούν μια μορφή αγροδασοπονίας. Περιλαμβάνουν την συγκαλλιέργεια στο ίδιο κομμάτι γης δασικών ή και οπωροφόρων δένδρων με ετήσια ή πολυετή ποώδη γεωργικά φυτά με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων φυσικών πόρων.
Την Παρασκευή, 23 Μαρ 2012, στις 20.00, στην Χαλάστρα, ο καθ Β. Παπαναστάσης και ο Δρ Κ. Μπατζανάς θα δώσουν στοιχεία για την ανάπτυξη Δασογεωργικών συστημάτων και ο κ. Δ. Μιχαηλίδης θα επισημάνει σημεία από τη ΚΓΠ που δημιουργούν πιθανόν καλύτερες δυνατότητες για τους αγρότες και κυρίως για τους Νέους Αγρότες, που θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό τομέα.


Για τηνκαταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου