Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Αρχίζει να λειτουργεί το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, με αγροτικό "άρωμα"



Επτά μήνες μετά την ίδρυσή του το πρώτο υποταμείο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου άρχισε να λειτουργεί. Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας υπεγράφησαν οι πρώτες δανειακές συμβάσεις μεταξύ τεσσάρων μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και των Τραπεζών Πειραιώς και Eurobank.
Πρόκειται για τς εταιρείες Realize (τεχνολογία), ΔΕΛΦΟΙ (γαλακτοβιομηχανία), ΕΛΑNKO (χημική βιομηχανία με έμφαση στα φυτοφάρμακα) και Αμπελώνες Βαλαμπους (μια αγροτουριστική strart up με αμπελώνες στη Σαντορίνη).

Το ύψος των συμβάσεων σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται από 300.000-500.000 ευρώ η κάθε μια ενώ το επιτόκιο είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κάτω από 2%.

Οι τρεις δανειακές συμβάσεις αφορούν κεφάλαιο κίνησης και η μια αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου.

Όπως εκτίμησε ανώτατο στέλεχος του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, τα κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώπου έχει συγκεντρώσει το πρώτο υποταμείο και αφορά σχέδια αναχρηματοδότησης και κεφάλαιο κίνησης θα έχουν διοχετευθεί στην αγορά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2015.

Σημειώνεται ότι οι Πειραιώς και η Eurobank θα λάβουν μακροπρόθεσμα δανειακά κεφάλαια για την χρηματοδότηση των ΜμΕ με ανακυκλούμενες πιστώσεις (δηλαδή τα δάνεια που θα εξοφλούνται στις τράπεζες από τις ΜμΕ θα μπορούν να επαναχορηγηθούν σε άλλες ΜμΕ). Με τον τρόπο αυτό, σε 7 χρόνια μπορούν να δοθούν συνολικές χρηματοδοτήσεις μέχρι 700 εκατ. ευρώ, όπως έχει εκτιμηθεί. Μέσω του συγκεκριμένου υποταμείου οι ΜμΕ, με προσωπικό έως 250 εργαζόμενους και τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να λάβουν δάνειο ύψους έως 1 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής τα τρία υποταμεία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου για τη στήριξη των ΜμΕ, είτε μέσω κεφαλαιουχικής στήριξης, είτε μέσω χρηματοδότησης, έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το δεύτερο υποταμείο το οποίο προβλέπει κεφαλαιουχική συμμετοχή σε βιώσιμες ΜμΕ με προοπτικές ανάπτυξης θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2015 ενώ το τρίτο υποταμείο που αφορά στη χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής κυρίως στην περιφέρεια θα ξεκινήσει μέσα στο 2015.

 
«Στην πράξη και όχι στα λόγια ανασυγκροτούμε τον παραγωγικό ιστό. Στην πράξη και όχι με θεωρίες ανοίγουμε τον δρόμο σε επιχειρήσεις για να κερδίσουν το στοίχημα της εξωστρέφειας. Στην πράξη δημιουργούμε θέσεις εργασίας.»
 
Αυτό δήλωσε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, με αφορμή την έναρξη δραστηριότητας του πρώτου υποταμείου του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG), ο οποίος ωστόσο απέφυγε να τοποθετηθεί επί των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων.
 
Ο ίδιος σημείωσε «σήμερα κάνουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο βήμα, ένα πολύτιμο βήμα μπροστά για να αλλάξουμε σελίδα και να κατακτήσουμε ως χώρα το δικαίωμα στη βιώσιμη ανάπτυξη.» Επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «η Ελλάδα αποκτά πνεύμονα ανάπτυξης ενώ προσφέρουμε καθοριστικό στήριγμα στην ανταγωνιστικότητα.»

Από την πλευρά του ο vice president της KfW Christian Funcke δήλωσε “Keep on Going” επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να δίνει χρήματα στις επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου