Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Γ. Καρασμάνης: «Πυξίδα» για το ΥΠΑΑΤ η εξωστρέφεια του αγροτικού μας τομέα



Βασικό μέλημα και «πυξίδα» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, την ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού μας τομέα και την περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαγωγών ελληνικών αγροτό-διατροφικών προϊόντων.
Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (Export Summit III) με αντικείμενο τους μηχανισμούς χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο κ. Καρασμάνης τόνισε πως, ο Εθνικός Φάκελος για την εφαρμογή από 1.1.2015 της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ),  το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, το νέο Πρόγραμμα Αλιευτικής Πολιτικής, καθώς και οι επιμέρους παρεμβάσεις που έγιναν και θα γίνουν, στηρίζουν έμπρακτα και ουσιαστικά την εξωστρέφεια του αγροτικού μας τομέα και συντείνουν στην κατοχύρωση της θέσης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, νωπών και μεταποιημένων, στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ: "Μέσα από τις ρυθμίσεις του Εθνικού Φακέλου, επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και με τα επιμέρους προγράμματα και δράσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους και στα προϊόντα που έχουν σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, στρέφοντας μεγάλο μέρος των ενισχύσεων προς αυτά.

Παράλληλα, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα, ενώ παρέχονται δυνατότητες για καινοτόμες δραστηριότητες σε όλο το φάσμα του αγροτικού τομέα. Προωθούνται νέες μορφές παραγωγικής και συλλογικής δραστηριότητας, υποβοηθώντας έτσι στη διασύνδεση του αγροτικού προϊόντος με τους άλλους τομείς της οικονομίας, εξασφαλίζοντάς του μεγαλύτερη πρόσβαση στην εσωτερική και διεθνή αγορά. Ανανεώνεται ηλικιακά ο αγροτικός πληθυσμός, ενώ αυξάνεται η στήριξη στον κτηνοτροφικό κλάδο.


Η χώρα μας, είπε ο κ. Καρασμάνης, εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης και προβολής των ελληνικών αγροτο-διατροφικών προϊόντων στο εξωτερικό, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην παραγωγή υγιεινών, ποιοτικών, επώνυμων και τυποποιημένων προϊόντων, με σήμα κατατεθέν την Ελλάδα, την ελληνική κληρονομιά και τον ελληνικό πολιτισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε εντάξει, πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και μια σειρά από επιμέρους παρεμβάσεις, που ήραν και αίρουν τα όποια εμπόδια στις εξαγωγές, προωθούν τις διακρατικές συνεργασίες, αντιμετωπίζουν έκτακτα γεγονότα, όπως πρόσφατα αυτό με το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων και ξεκαθαρίζουν τους κανόνες, κάτω από τους οποίους διεξάγεται το εξαγωγικό εμπόριο. Κανόνες, όπως για παράδειγμα αυτούς της φυτοπροστασίας, των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, της συσκευασίας και της διακίνησης.

Στόχος μας ένας και μοναδικός : Να καταστήσουμε την ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάκαμψη και ανάπτυξη του τόπου μας, διατηρώντας ταυτόχρονα την ελληνική ύπαιθρο ζωντανή, ακμαία και προσοδοφόρα, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική συνοχή, την αντιμετώπιση της ανεργίας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ευχόμενος στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στο συνέδριο να συμβάλουν με γόνιμο διάλογο και συμπεράσματα στην ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ο κ. Καρασμάνης δήλωσε τη βεβαιότητα πως, με καθημερινή κοινή προσπάθεια το «στοίχημα» της εξωστρέφειας θα κερδηθεί και μάλιστα πολύ σύντομα".

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου