Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Η αυξημένη ζήτηση δίνει προοπτική στην κρεοπαραγωγική κτηνοτροφία


Η αύξηση του πληθυσμού και η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών - αν και πιο αργή από ό, τι την προηγούμενη δεκαετία - αναμένεται να αυξήσει την παγκόσμια ζήτηση κρέατος και να ευνοήσει την αύξηση των εξαγωγών κρέατος από την Ε.Ε., σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Προοπτικές για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ και του εισοδήματος για το 2014-2024», η οποία παρουσιάστηκε σε σχετικό συνέδριο την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
Όσον αφορά την παραγωγή κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί σε 44,9 εκατομμύρια τόνους, κυρίως από την συνεχιζόμενη επέκταση του τομέα κρέατος των πουλερικών. Αναλυτικότερα ανά τομέα οι προοπτικές για την εξεταζόμενη περίοδο 2014 – 2024 έχει ως εξής:

-Μετά από δύο χρόνια απότομης πτώσης, η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει το 2014-15 λόγω και της πρόσφατης αύξησης του ζωικού κεφαλαίου γαλακτοπαραγωγής (στην ΕΕ, περίπου τα δύο τρίτα της παραγωγής βοείου κρέατος προέρχεται από την αγέλη γαλακτοπαραγωγής). Ωστόσο, η παραγωγή βοείου κρέατος αναμένεται να επιστρέψει στην ιστορική πτωτική της τάση αμέσως μετά, για να φτάσει στο επίπεδο του 7,6 εκατομμύρια τόνους το 2024, ελαφρώς χαμηλότερο από εκείνο του 2014.

-Μετά από αρκετά χρόνια πτωτικής τάσης, η παραγωγή και η κατανάλωση πρόβειου και αίγειου κρέατος αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα, χάρη στη βελτίωση της κερδοφορίας.

- Η παραγωγή χοιρινού κρέατος αναμένεται να ανακάμψει το 2015, μετά από τρία χρόνια μείωσης της προσφοράς, κυρίως λόγω των αναπροσαρμογών που συνδέονται με τους νέους κανόνες καλής διαβίωσης των ζώων, καθώς και την οριακή αύξηση κατά 2% το 2024 σε σύγκριση με το 2014. Στο πλαίσιο της μείωσης με αργό ρυθμό της εσωτερικής κατανάλωσης, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος αναμένεται να αυξηθούν σταθερά, υποστηριζόμενες από την παρατεταμένη παγκόσμια ζήτηση και του ανταγωνιστικού τομέα του χοιρινού κρέατος της ΕΕ.

-Το κρέας πουλερικών είναι το μοναδικό κρέας του οποίου η παραγωγή και η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά την περίοδο εξέτασης (κατά 7% το 2024 σε σύγκριση με το 2014). Το κρέας πουλερικών απολαμβάνει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων: της προσιτότητας των τιμών, της ευκολίας, της υγιέστερης εικόνας, του χαμηλότερου κόστους παραγωγής, του μικρότερου χρόνου εκτροφής και των μειωμένων επενδυτικών αναγκών.

Λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητες, των υψηλών τιμών του κρέατος και της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, η συνολική κατανάλωση κρέατος ανά κάτοικο διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο, για τα τελευταία 11 χρόνια, το 2013 (64,4 kg σε βάρος λιανικής). Στην αρχή της περιόδου εξέτασης των προοπτικών, η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να ανακάμψει μέχρι το 2016, καθώς περισσότερο κρέας θα διατίθεται στην αγορά, αλλά θα επιστρέψει στην πτωτική τάση εν συνεχεία. Μέχρι το τέλος της περιόδου εξέτασης των προοπτικών, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί κάτω από τα 65 κιλά (σε βάρος λιανικής), κοντά στο επίπεδο του 2012.

Για περισσότερα δείτε:

Την περίληψη της έκθεσης (στα αγγλικά):

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης (στα αγγλικά):

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου