Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Νέες ενισχύσεις, εκτός ΚΑΠ, για το εμπάργκο ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις από τον Juncker


Με μόνο ένα κλάσμα των ενισχύσεων του σχετικού καθεστώτος να έχει χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να βοηθηθούν οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών που έχουν πληγεί από ρωσική απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις με επιστολή τους προς τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, ζητούν να εισαχθεί νέο καθεστώς το 2015 ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση της αγοράς με πρόσθετα κονδύλια, εκτός προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ, για όλους τους τομείς που επηρεάζονται από το εμπάργκο.
Αναλυτικότερα, με την εν λόγω επιστολή οι Copa-Cogeca εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους διότι στις 31 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε νωρίς την πρώτη ενίσχυση που είχε σχεδιαστεί για την ανακούφιση της πίεσης των παραγωγών οπωροκηπευτικών της ΕΕ που έχουν πληγεί από τη ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, προειδοποιώντας μόνο ένα κλάσμα των χρημάτων που διατέθηκαν για το πρόγραμμα τον περασμένο Αύγουστο αναμένεται να έχει δαπανηθεί.

Οι Copa-Cogeca ζητούν το υπόλοιπο μέρος της ενίσχυσης, το οποίο εκτιμάται ότι είναι αξίας πάνω από 85 εκατομμύρια €, να χρησιμοποιηθεί τον επόμενο Ιανουάριο για ένα νέο καθεστώς προκειμένου να αποτραπεί η συνολική κατάρρευση της αγοράς, καθώς η σεζόν θα είναι στην κορυφή της και ο όγκο παραγωγής στο υψηλότερο σημείο.

Η κίνηση αυτή των δύο οργανώσεων έγινε μετά από την συζήτηση των τελικών στοιχείων και των εφαρμογών στο πλαίσιο του καθεστώτος στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ. Τα αποτελέσματα από τη συνάντηση δείχνουν ότι είναι πιθανό να έχουν εγκριθεί λιγότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ βοήθειας για το σχέδιο απόσυρσης προϊόντων από την αγορά προκειμένου να διανεμηθούν δωρεάν, για παράδειγμα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, σε μη διατροφικές χρήσεις, ή για πρώιμη συγκομιδή. Σημειώνεται πως το συνολικό ποσό που είχε εγκριθεί αρχικά ήταν 125 εκατομμύρια €.

Επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, τόνισε «Δεδομένου ότι το 29% των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών της ΕΕ συνήθως αποστέλλονται στη Ρωσία και τις τιμές να έχουν μειωθεί έως και κατά 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, σοβαρά εκφράζω την λύπη μου για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε το καθεστώς πολύ νωρίς ενώ πολλοί παραγωγοί δεν είχαν το χρόνο να καταθέσουν αιτήσεις και πριν πολλές από τις αιτήσεις ενίσχυσης να ελεγχθούν σωστά. Είναι απαραίτητες πρόσθετες στοχευμένες δράσεις για την πρόληψη της κατακόρυφης πτώσης των τιμών και την περαιτέρω υποχώρηση των εισοδημάτων. Από τον επόμενο Ιανουάριο, που είναι η κύρια εξαγωγική σεζόν για την Ρωσία, απαιτείται πολύ ισχυρότερη δράση. Ζητάμε λοιπόν οι υπόλοιπες ενισχύσεις άνω των 85.000.000 € να χρησιμοποιηθούν τον επόμενο Ιανουάριο για ένα νέο καθεστώς που θα αποτρέψει την αγορά από συνολική κατάρρευση, καθώς η σεζόν θα είναι σε όγκους αιχμής και η παραγωγή πολύ υψηλότερή».

Επιπλέον, δεδομένου ότι συνήθως το 24% της συνολικής αξίας των εξαγωγών χοιρινού κρέατος της ΕΕ κατευθύνεται προς τη Ρωσία, ο τομέας αυτός έχει υποφέρει για μήνες από την απαγόρευση. Πρέπει να αναληφθεί δράση για τη βελτίωση της κατάστασης, ιδίως όσον αφορά συγκεκριμένα προϊόντα, όπως το λίπος και τα υποπροϊόντων. Πρέπει επίσης να συσταθούν εκστρατείες προώθησης για το χοίρειο κρέας και να υποστηρίξουμε την εξεύρεση νέων αγορών για τα προϊόντα.

Στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, οι αγοραστές αναβάλλουν τις αγοραστικές τους αποφάσεις για όσο το δυνατόν περισσότερο λόγω της αστάθειας στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ. Ως εκ τούτου, οι Copa-Cogeca εκφράζουν επίσης την βαθειά απογοήτευσή τους που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αναστείλει ξαφνικά στο τέλος του Σεπτεμβρίου, το προσωρινό σύστημα ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση τυριών. Θα πρέπει ακόμα να είναι ανοικτό για τις χώρες που πλήττονται σοβαρά από την απαγόρευση. Λόγω της δύσκολης κατάστασης, είναι επίσης απαραίτητη η ευελιξία σε εθνικό επίπεδο για να ανακτηθεί η υπερ-εισφορά για το γάλα
 από εκείνους που επλήγησαν. Τέλος, υπάρχει ο κίνδυνος η χαμηλή τιμή αναφοράς της ΕΕ για το γάλα να παρασύρει τις τιμές του γάλακτος σε επίπεδα χαμηλότερα του κόστους παραγωγής. Κατά συνέπεια, η τιμή παρέμβασης του γάλακτος πρέπει να ενημερωθεί επειγόντως, ώστε να λάβει υπόψη της την αύξηση του κόστους παραγωγής

Με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές βοείου κρέατος συνήθως να αποστέλλονται στη Ρωσία από το Νοέμβριο, η στήριξη είναι επίσης απαραίτητη για να βρεθούν νέες διέξοδοι στην αγορά για αυτή την παραγωγή, στην Τουρκία, για παράδειγμα, με την αντιμετώπιση των μη δασμολογικών φραγμών στο εμπόριο και την διασφάλιση ότι το ευρωπαϊκό βόειο κρέας ξεκινά την είσοδο στην αγορά των ΗΠΑ και πάλι, μετά από αυτά που συμφωνήθηκαν για άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών.

Επισημαίνεται πως στην επιστολή που απέστειλαν στο νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, στις 31 Οκτωβρίου, οι Copa-Cogeca ζητούν συμπληρωματική ενίσχυση, εκτός του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, που θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των προαναφερθέντων στοχοθετημένων μέτρων, δεδομένου ότι τα προβλήματα με την Ρωσία είναι πολιτικής φύσεως και δεν ήταν σφάλμα των γεωργών ή των γεωργικών συνεταιρισμών. Επίσης, οι Copa-Cogeca τονίζουν ότι πρέπει να διατεθούν επαρκείς πόροι στον προϋπολογισμό της ΕΕ του 2015 για τη χρηματοδότηση αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης που έπληξε σκληρά τον γεωργικό τομέα της.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου