Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Συμμετοχή της Ε.Ν.Α. Χαλκιδικής σε εκδήλωση του Συνεταιρισμού για την Νέα ΚΑΠ στην Γαλάτιστα

kap galatista
Ως "νεοκτόνος" χαρακτηρίστηκε η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) όπως έχει ανακοινωθεί ότι θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, χωρίς παράλληλα να δημιουργεί προοπτική για το μέλλον στους αγρότες. Τα παραπάνω τονίστηκαν μεταξύ άλλων στην ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Γαλάτιστα, την οποία διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαλάτιστας, όπου παραβρέθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κατερίνα Ζωγράφου και Δημήτρης Τζιρίτης, ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ελλάδος, Δημήτρης Καμπούρης, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελος Τσιαρτσάφλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, Παύλος Γιαλαγκολίδης και ο Διευθύνον Σύμβουλος της ΕΝΑ, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για έναν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των ηλικιωμένων και των νέων (ηλικιακά) αγροτών που προωθείται με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, υπέρ των πρώτων: Οι νέοι ωθούνται ουσιαστικά να στραφούν σε άλλη επαγγελματική ενασχόληση ενώ μειώνεται η προοπτική για το μέλλον του αγροτικού κλάδου. Συγκεκριμένα ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ένα παράδειγμα: Αν πάρουμε δύο αγρότες, έναν νέο και έναν μεγαλύτερο σε ηλικία, που καλλιεργούν από 100 στρέμματα ο καθένας, με το ίδιο προϊόν, από τις 10.000 ευρώ που δικαιούνται ως απευθείας επιδότηση, με τη σταδιακή μείωσή της θα φτάσουν να λαμβάνουν 2.600 ευρώ ο νέος το 2018 και 7.000 ευρώ ο μεγαλύτερος. Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης, ο αθέμιτος ανταγωνισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο μεγαλύτερος έχει ήδη σπίτι και οικογένεια και ίσως παιδιά που τον βοηθούν και το κυριότερο είναι γνωστός στην αγορά, ενώ αντίθετα ο νέος είναι αδημιούργητος και δεν είναι δικτυωμένος. Ακόμη ανέφερε ότι οι νέοι αγρότες αποτελούν το 6% (του αγροτικού πληθυσμού) της ΕΕ και πάνω από το 10% της Ελλάδας, ενώ οι αγρότες ηλικίας άνω των 45 αποτελούν το 65% των αγροτών της χώρας, κάτι που συνεπάγεται ότι σε 10 χρόνια – με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής – οι νέοι θα έχουν εγκαταλείψει τον κλάδο, ενώ οι ηλικιωμένοι θα έχουν συνταξιοδοτηθεί, προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή της χώρας.
«Οι αγρότες ήταν αυτάρκεις», υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι «η εξουσία εφήβρε τις επιδοτήσεις για να εξαρτώνται οι αγρότες από αυτή και να αναπτύσσονται πελατιακές σχέσεις», υπογραμμίζοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο πελατιακών σχέσεων (πριν τις εκλογές του Μαΐου) ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος τρόπος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στην Ελλάδα, ενώ τέλος τόνισε ότι για να σωθεί η κατάσταση τα κονδύλια των απ’ ευθείας επιδοτήσεων του πρώτου πυλώνα πρέπει να μεταφερθούν στον δεύτερο πυλώνα, δηλαδή στην αγροτική ανάπτυξη.

Ρεπορτάζ: Κική Δημαρόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου