Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Νέα προσπάθεια να μπουν φωτοβολταϊκά σε ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ


«Αυτήν τη στιγμή στο ΥΠΑΑΤ με το ΥΠΕΚΑ δίνουμε έναν αγώνα για να βρούμε όλους τους απαραίτητους πόρους, έτσι ώστε να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ και άλλων συλλογικών μορφών οργάνωσης των παραγωγών», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος στη βουλή την περασμένη Παρασκευή, στα πλαίσια επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κτηνοτροφία. Στη συνέχεια ανέφερε πως τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν τη λύση των φ/β, προκειμένου οι ΤΟΕΒ να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους ταλανίζουν.
«Προσδοκούμε και επιδιώκουμε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μέχρι και τη μισή ηλεκτρική ενέργεια να την παράγουν από φωτοβολταϊκά, από το επιπλέον δηλαδή, από το επιδοτούμενο του φωτοβολταϊκού, ώστε να μειωθεί δραστικά το κόστος παραγωγής», απικάλυψε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Το θέμα δεν είναι τωρινό και έχει επανέλθει στην επικαιρότητα πρώτη φορά το 2011 αλλά και το 2012, έχει προταθεί από βουλευτές της επαρχίας αλλά και μεμονωμένους συνεταιριστές, ενώ έχει έλθει και στη βουλή σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία δεν πέρασε.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι το κράτος όχι μόνον δεν δίνει κίνητρο στους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και την απεξάρτηση τους από τη ΔΕΗ, αλλά αντιθέτως θέτει εμπόδια.


Εξάλλου όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΤ σε παλιότερη απάντησή του σε σχετική ερώτηση στη βουλή: «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί «Έργων Εγγείων Βελτιώσεων» η Ν.Δ. 3881/1958, υπάρχουν περιορισμοί για την εφαρμογή του ανωτέρου θεσμικού πλαισίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β). Ήδη, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Δ/νση Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων & Μηχανολογικού Εξοπλισμού), σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και εξετάζει τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, προκειμένου οι Ο.Ε.Β. να δύνανται να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των αντλιοστασίων που λειτουργούν με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεπακόλουθη μείωση των λειτουργικών τους δαπανών».

Από τότε βέβαια έχουν περάσει δυο χρόνια περίπου, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη, παρά μόνον η αναφορά Κουκουλόπουλου, στα πλαίσια συζήτησης στη βουλή, την Παρασκευή.

Αλέξανδρος Μπίκας


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου