Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

Στο στάδιο του διοικητικού ελέγχου οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ για τον περονόσποροΜε ταχείς ρυθμούς προχωράει ο διοικητικός έλεγχος του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ που αφορούν τον περονόσπορο του 2011, όπως αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ στην ιστοσελίδα της.
Μεγαλύτερο πρόβλημα στο διοικητικό έλεγχο, αποτελούν οι ακαταχώρητες στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΥΑΑΤ χειρόγραφες Δηλώσεις Συγκομιδής των αμπελουργών του 2010 και 2011 σε αρκετές ΔΑΟΚ της χώρας, με αποτέλεσμα η καταχώρησή τους να γίνεται τώρα.

Οι Δηλώσεις Συγκομιδής του 2010 και του 2011 και οι αντίστοιχες καταστάσεις που απέστειλαν στο ΥΑΑΤ οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί (σ.σ. οι συνεταιρισμένοι αμπελουργοί δεν είχαν την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Συγκομιδής) θα αποτελέσουν ένα από τα κριτήρια ένταξης των αμπελουργών στις αποζημιώσεις. Πάντως παρατηρείται σχετικά μεγάλος αριθμός αμπελουργών οι οποίοι δεν συμπεριέλαβαν εισοδήματα από αμπέλια στο Ε1.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ, εντός του 2014 θα είναι σε “ετοιμότητα” να πληρωθούν οι αμπελουργοί των Ιωαννίνων (λόγω του μικρού πλήθους) και ενδεχομένως της Λήμνου, Εύβοιας, Ρόδου, Αργολίδας και Μεσσηνίας.

Βάση υπολογισμού της αποζημίωσης θα είναι οι συνολικές εκτιμήσεις με βάση τα ποσοστά ζημιών ανά νομό, εντός του οποίου θα υπάρχει διαφοροποίηση ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, αφού έχει διαπιστωθεί ότι μεταξύ υποπεριοχών υπάρχει διαφοροποίηση του ποσοστού της ζημιάς από τον περονόσπορο.

Ο αριθμός των αιτημάτων που υποβλήθηκαν από τους αμπελουργούς ανέρχεται στις 18.000 περίπου και αφορά όλες τις κατηγορίες των αμπελιών (οινοποιήσιμες, σταφιδοποιίας, επιτραπέζιες).

Ο αριθμός αυτός κρίνεται πολύ μικρός και οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί νομοί της χώρας κατέγραψαν ποσοστό ζημιάς χαμηλότερο του 30%, ενώ υποπεριοχές τους μπορεί να υπέστησαν ζημιές άνω του 60%.

Η ΚΕΟΣΟΕ διερευνά μεθόδους επίλυσης για το πρόβλημα αυτό.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ