Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Τι φέρνει η νέα ΚΑΠ για τους βοσκοτόπους



Περισσότερους βοσκότοπους, με τη συμπερίληψη των “επιλέξιμων” εκτάσεων ξυλώδους και θαμνώδους βλάστησης, αλλά και πιθανά προβλήματα στην καταβολή των πράσινων οικονομικών ενισχύσεων, τα οποία σχετίζονται με τη βοσκοϊκανότητα των εκτάσεων, φέρνει η νέα ΚΑΠ 2014-2020, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο 8ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο με θέμα “Λιβάδια – Κτηνοτροφία: Έρευνα και ανάπτυξη. Προοπτικές εργασίας για νέους”, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Όπως εξήγησε ο γεωπόνος Χρήστος Ρούκος, το πόρισμα στο οποίο κατέληξε ομάδα εργασίας του ΓΕΩΤΕΕ αναφέρει πως η επιλέξιμη έκταση των βοσκοτόπων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο δεν ξεπερνά τα 1,69 εκατ. εκτάρια, ενώ αντίστοιχα για την επόμενη προγραμματική περίοδο η έκταση που μπορεί να συμπεριληφθεί ως επιλέξιμη, βάσει του νέου Κανονισμού, ανέρχεται σε 2,54 εκατ. εκτάρια.

Ωστόσο, ο κ. Ρούκος χαρακτήρισε σημαντική πρόκληση τη λύση του “γόρδιου δεσμού”, που προκύπτει από τη σύνδεση της χαρτογράφησης των βοσκοτόπων της χώρας με το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (βάσει του άρθρου 60 του νόμου 4264 /2014). Το πρόβλημα εντοπίζεται στην υιοθέτηση από τον νόμο της τιμής βοσκοϊκανότητας, δηλαδή πόσα ζώα μπορεί να θρέψει μια έκταση. Η βοσκοϊκανότητα μίας έκτασης βρίσκεται σε συνάρτηση με τις πράσινες ενισχύσεις, που αντιστοιχούν στο 30% του συνολικού ύψους ενισχύσεων, όμως, όπως εξήγησε ο κ.Ρούκος, η πλειονότητα των μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί αναφέρουν ότι οι βοσκότοποι στην Ελλάδα είναι υποβαθμισμένοι λόγω της υπερβόσκησης ή της υποβόσκησης, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατο να εκπληρωθούν τα κριτήρια βοσκοϊκανότητας και να επισείεται ο κίνδυνος επιβολής ποινών και απώλειας ενισχύσεων.

Τα 1.780.000 εκτάρια βοσκοτόπων που υπολογίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με βάση τη διάρθρωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας (2,5 εκατ. ζωικές μονάδες) στην πραγματικότητα φαίνεται πως δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα ο κτηνοτρόφος να μη λαμβάνει την πράσινη ενίσχυση, καθώς δεν θα έχει τη δυνατότητα να βρει την επιπλέον επιλέξιµη έκταση, ώστε να τηρεί τη βοσκοϊκανότητα του βοσκοτόπου, πρόσθεσε ο κ.Ρούκος. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν 59 επιστημονικές εργασίες, οι οποίες παρουσιάζουν τα επιτεύγματα της λιβαδοπονικής έρευνας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΔΠΘ, η Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου