Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι του ΤυρνάβουΕυρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τύρναβου, μετά από πρωτοβουλία ομάδας κτηνοτρόφων από την ευρύτερη περιοχή του Τύρναβου.
Κεντρικό θέμα συζήτησης ο καταρροϊκός πυρετός. Επίσης έγινε εκτενής συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου διεκδικώντας λύσεις κόντρα στις αποφάσεις της κυβέρνησης που όπως τονίστηκε: «εξοντώνει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και με την συρρίκνωση της εξισωτικής αποζημίωσης, την οποία δικαιούνται εξ ολοκλήρου, στέλνοντας ανυποχώρητο μήνυμα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής της συγκυβέρνησης και Ε.Ε. που θυσιάζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, το βιός και τη ζωή τους για τα κέρδη των μονοπωλίων».

Στην σύσκεψη καθορίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων καθώς επίσης και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

Για την υλοποίηση του εκλέχτηκε συντονιστική επιτροπή αγώνα αποτελούμενη από τους: Αντωνίου Βασίλη, Αποστόλου Γιώργο, Γαϊτάνη Αριστείδη, Καραβέλια Ανθή, Καλογήρου Λούλα, Μήσιο Γεώργιο, Μπακάλη Γιώργο και Ξηρομερίτη Γιώργο

Οι διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων

Μετά το τέλος της σύσκεψης εκδόθηκε ψήφισμα με τις διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων οι οποίες είναι:
-Να δοθούν κανονικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους όπως δίνονταν μέχρι σήμερα.
- Να δίνεται η ενίσχυση με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι (όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
- Άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλα τα νεκρά ζώα και για όλα τα ζώα που θανατώνονται από την κτηνιατρική υπηρεσία σε χώρους ελεγχόμενους για προστασία της δημόσιας υγείας.
- Αποζημίωση για το σύνολο της χαμένης παραγωγής που θα προέλθει εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού.
- Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.
- Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.
- Στήριξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
- Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις. Δωρεάν δήλωση καλλιέργειας του ΟΣΔΕ και της ηλεκτρονικής σήμανσης.
- Να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού, στάνης ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
- ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα για την πλήρη ασφάλιση ζωικής   και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, αποζημίωση στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
- Στελέχωση και εξοπλισμό των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών για προστασία του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.
- Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
- Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ