Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η χώρα σμπαραλιάζει από τον ανταγωνισμό εξουσίας με πρώτο «θύμα» το Χρηματιστήριο


Εικόνα κατάρρευσης στο Χ.Α. με αθροιστικές απώλειες 11,60% για το Γενικό Δείκτη και 13,58% για τον τραπεζικό τις τελευταίες δύο ημέρες.
Του Μιχάλη Παπανίδη

Η πτώση εκτιμάται ότι έχει «βάθος» αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.
Όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση(ζήσαμε πολλές από το 2008 έως και το 2011) ακούγονται πολλά. Άλλος προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το γεγονός για πολιτικούς λόγους, άλλος για οικονομικούς και άλλος για προσωπικούς.
Τι πραγματικά συμβαίνει όμως;
Το βασικό πρόβλημα είναι η ίδια η Ευρώπη. Τα Ευρωπαικά Χρηματιστήρια δεν πέφτουν γιατί η Ελλάδα θέλει να βγει από το μνημόνιο ή εμφανίζει σοβαρή πολιτική αστάθεια.
Η ίδια η Ευρωπαική Οικονομία πάσχει και μάλιστα σοβαρά, όσο και εάν προσπάθησαν να το αποκρύψουν το επόμενο διάστημα ακόμη και μέχρι ετούτες τις ημέρες.
Οι Χρηματαγορές αντιλαμβάνονται μια νέα υφεσιακή φάση και αντιδρούν έντονα πτωτικά.
Η Αθήνα, που έχει επιπρόσθετα δικά της προβλήματα αντιδρά περισσότερο βίαια και ενδεχομένως με μεγαλύτερο βάθος. Η οικονομία δεν πάει καλά και ότι θέλουν ας λένε διάφοροι. Το πολιτικό σύστημα ανταγωνίζεται ποιος θα κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και το κλίμα και ενδιαφέρεται μόνο για την διατήρηση ή την κατάκτηση της εξουσίας. Τα πάντα επιβαρύνονται από το ευρωπαικό δυσμενές περιβάλλον και σε αυτά προστίθεται η γεωπολιτική αστάθεια που κυριαρχεί λίγο έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα(Ουκρανία, Κόσσοβο, Συρία, Τουρκία, Λιβύη κλπ).
Αν κάποιος είχε χρήματα και ήταν επενδυτής θα τα εμπιστευόταν στην Αθήνα;
Προφανώς και όχι.
Τα ξένα κεφάλαια φεύγουν με κάθε ευκαιρία από την ελληνική Χρηματιστήριο και οι εγχώριοι παίκτες αρνούνται να στηρίξουν είτε τις ίδιες τους τις εταιρίες, είτε τις επενδυτικές τους επιλογές.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι εξαιρετικά θορυβημένοι από την ένταση των πωλήσεων στο Χρηματιστήριο τις τελευταίες ώρες εμφανίζονται οι επαγγελματίες της αγοράς. Ωστόσο, οι πωλητές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τους λόγους της δριμύτατης πτώσης παρά μόνο να περιορίσουν την έκθεσή τους στην αγορά, κάτι που οδήγησε σε ένα πρωτοφανές ημερήσιο sell off.

Τόσο απλά.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου