Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

“Πάρτι” κακοδιαχείρισης και αλόγιστης δαπάνης στους αγροτικούς συνεταιρισμούς επιβεβαιώνουν τα πορίσματα του εξαπλού ελέγχου που διενήργησαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.


Ο έλεγχος διενεργήθηκε συγκεκριμένα σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, μετά από τις καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας για “φαγοπότι” στις κρατικές χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΛΓΑ και αφορούν στην περίοδο από 2001 έως το 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος κατέθεσε τα πορίσματα, αποτυπώνονται, από μία πρώτη ανάγνωση, τρανταχτές παρατυπίες του Προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Για παράδειγμα, καταγράφτηκε ότι διέθεσε 100.000 ευρώ για την πληρωμή του κινητού του ίδιου αλλά και του Γενικού Διευθυντή, 103.000 ευρώ για την πληρωμή της πιστωτικής κάρτας του Προέδρου, καθώς επίσης και 100.000 ευρώ ως ενοίκιο για το διαμέρισμα που διέμενε στην Αθήνα, Στην ΠΑΣΕΓΕΣ χρέωνε και τα κοινόχρηστα αλλά και την καθαρίστρια, ενώ δε δίσταζε με “ξένα” χρήματα να κάνει και αγορές στα duty free.

Στο πόρισμα γίνεται ακόμη, λόγος για σπατάλη ποσού ύψους 68.000 ευρώ για γραφείο στις Βρυξέλλες, που πάντως δεν προβλεπόταν, ενώ διαπιστώθηκε πως η ΠΑΣΕΓΕΣ κατέγραψε σπατάλη ύψους 25.000 - 30.000 ευρώ για το κυλικείο που διατηρούσε.

Θέμα φαίνεται να υπάρχει και με τον ΣΥΔΑΣΕ, καθώς στο πόρισμα καταγράφονται και αρκετά μικρά τιμολόγια που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, ενώ εντοπίστηκε πως ο Πρόεδρος και ο ταμίας του ΣΥΔΑΣΕ διέθεταν ταμείο 157.000, το οποίο αν και όφειλαν δεν είχαν καταθέσει στην τράπεζα.

Τον φάκελο που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνοδεύει έγγραφο με τίτλο "Παρατηρήσεις των υπηρεσιών ου διενήργησαν τους ελέγχους" στο οποίο καταγράφεται το κλίμα αδιαφάνειας που επικρατεί, με την έλλειψη εποπτείας και ελέγχου των συνδικαλιστικών οργανώσεων και αδυναμία επιβολής κυρώσεων κ.α.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε με εντολή του Αντώνη Σαμαρά που έχει ζητήσει πλήρη διαφάνεια και τιμωρία για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρη Κουκουλόπουλο, τα πορίσματα των ελέγχων στις τριτοβάθμιες οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ διαβιβάστηκαν ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα ο οποίος διέταξε την διενέργεια σχετικής έρευνας.

Τα πορίσματα είναι απόρροια έξι ελέγχων, τριών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τριών από τους οικονομικούς επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Το Σώμα του Ελέγχου ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, βρίσκεται κλειδωμένο στο υπουργείο, καθώς περιλαμβάνει ονόματα και προσωπικά δεδομένα που «δεν πρέπει να γίνουν φειγ βολάν».

«Πρέπει να τραβήξουμε πλέον μια κόκκινη γραμμή. Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, χωρίς ωστόσο να συνεχίσει να αιωρείται κατασυκοφάντηση των θεσμών. Οι πολίτες απαιτούν πλήρη διαφάνεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής.

Ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι και οι δύο νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο ερώτημα πως το Δημόσιο θα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, απάντησαν ότι από την στιγμή που διεξάγει έρευνα ο οικονομικός εισαγγελέας, παρέλκει οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή.

ΠΗΓΗ : NewsIt .gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου