Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

Άνοιξαν "πόλεμο" οι νέες δηλώσεις Γλέζου για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά


Να «ξεριζωθούν» τα «σιδερένια φυτά» (σ.σ. τα φωτοβολταϊκά), τα οποία φυτεύτηκαν «κατ΄ εντολή της κυρίας Μέρκελ» ζητά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, με ερώτησή του προς τον υποψήφιο Επίτροπο Γεωργίας. Είναι η δεύτερη φορά που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα ο Μανώλης Γλέζος, προκαλώντας την εύλογη οργή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.
Μάλλον ξεχνά ή αγνοεί ο κ. Γλέζος τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία η γεωργική γη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 37 εκατ. στρέμματα, εκ των οποίων καλλιεργούνται τα 32,2 εκατ. στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι τα φ/β δεσμεύουν το 0,1% της γεωργικής γης ή αλλιώς το 0,03% της έκτασης της χώρας.

Η γεωργική έκταση που μένει ακαλλιέργητη είναι 120 φορές μεγαλύτερη από την έκταση που δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά.

Αναλυτικά η ερώτηση που υπέβαλε ο κ. Γλέζος προς τον υποψήφιο Επίτροπο Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Phil Hogan, είναι η ακόλουθη:

«Στη χώρα μου, με τη χλωρίδα των εξίμισι χιλιάδων και πλέον ειδών, περισσότερα από χίλια είναι ενδημικά, φύονται δηλαδή μόνο στην Ελλάδα. Η μαστίχα της Χίου, η σταφίδα της Κορίνθου, το σταμναγκάθι και το δίκταμο της Κρήτης είναι μερικά από αυτά. Στη Νάξο, εκτός από τις πατάτες, ευδοκιμεί και το κίτρο. Κατ’ εντολή, όμως, της κυρίας Μέρκελ, μας έφεραν ένα ψεύτικο φυτό, με σιδερένιες ρίζες και γυάλινα άνθη: τα φωτοβολταϊκά. Γέμισε η Ελλάδα μ’ αυτό το σιδερένιο “φυτό”, που εκτόπισε καλλιέργειες οι οποίες μας εξασφάλιζαν ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά και σιτηρά.
 
Τι θα κάνετε για να επανέλθει η καλλιεργήσιμη γη της Ελλάδας στον προορισμό της; Θα έρθετε να ξεριζώσουμε μαζί τα σιδερένια φυτά;».
 
Πάντως η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των φωτοβολταϊκών απέχει παρασάγγας από τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Γλέζος.
 
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στις συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα ο τομέας ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς των φωτοβολταϊκών, όχι μόνο είχε υποστηρίξει τις θέσεις των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών αλλά επιπλέον είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το κούρεμα που επιβλήθηκε στις τιμές αποζημίωσης.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τομέα ενέργειας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε κατάργηση του κουρέματος για τις κατηγορίες των οικιακών και αγροτικών φωτοβολταϊκών. Επιπλέον έχει δεσμευτεί ότι θα εξετάσει όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ώστε να κάνει τις απαραίτητες αναπροσαρμογές και να αρθούν οι αδικίες που υπήρξαν με τον τελευταίο νόμο (πχ για τα φωτοβολταϊκά στα μη διασυνδεδεμένα νησιά).

Απάντηση ΠΑΣΟΚ

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το αίτημα του κ. Γλέζου για "ξερίζωμα" των φωτοβολταϊκών, έκανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το ακόλουθο σχόλιο:
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τα μνημόνια που θα σκίσει και την λιτότητα που θα διώξει με ένα νόμο κι ένα άρθρο, μαθαίνουμε ότι τώρα θέλει να «ξεριζώσει» και τα φωτοβολταϊκά! Τουλάχιστον αυτό ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γλέζος, με ερώτηση που υπέβαλε προς τον υποψήφιο Επίτροπο Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Phil Hogan, σύμφωνα με την οποία ζητά από τον επίτροπο να «ξεριζώσουνε μαζί τα σιδερένια φυτά που έφερε η Μέρκελ»!!!
 
Το μόνο βέβαια που προσπαθεί να διώξει ή να ξεριζώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι την Αριστερά των κινημάτων και της Οικολογίας, καθώς και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα περί πράσινης ανάπτυξης!

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπίκας

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ