Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Στις 6/11 η προσφυγή της Ελλάδας για αποκλεισθείσες ενισχύσεις στον αμπελοοινικό τομέα

Για τις 6 Νοεμβρίου έχει προγραμματισθεί η εκδίκαση προσυγή της Ελλάδας για αποκλεισθείσες ενισχύσεις του αμπελοοινικού τομέα, ύψους 27 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2001.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα σε σχετική ανακοίνωση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρονται τα εξής:

Το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ), το οποίο θεσπίστηκε με μια σημαντική μεταρρύθμιση της ΚΓΠ το 2003.

Η νέα ΚΓΠ συγκέντρωσε, κατά μεγάλο μέρος, τις διάφορες άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις για γεωργούς, οι οποίες προβλέπονταν στο πλαίσιο της παλαιάς ΚΓΠ, σε μία ενιαία ενίσχυση ανά γεωργό. Εν αντιθέσει προς τις προηγούμενες άμεσες ενισχύσεις, που συνδέονταν με το προϊόν, το δικαίωμα ενιαίας ενίσχυσης στηρίζεται στις γεωργικές εκτάσεις.

Kάθε γεωργός λαμβάνει δικαίωμα ενίσχυσης ανά εκτάριο. Η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης υπολογίζεται με διαίρεση του ποσού αναφοράς, ήτοι του τριετή μέσου όρου των συνολικών ποσών άμεσων ενισχύσεων που έλαβε ο γεωργός (2000 έως 2002), με τον μέσο αριθμό εκταρίων τα οποία κατά την περίοδο αυτή έδωσαν δικαίωμα στις άμεσες ενισχύσεις. Ο αριθμός δικαιωμάτων ενίσχυσης είναι ίσος προς τον μέσο αριθμό εκταρίων.

Για να διευκολυνθεί το έργο των εθνικών διοικήσεων σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού των κτηνοτροφικών εκταρίων, τα κράτη μέλη μπορούσαν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν την κτηνοτροφική έκταση που είχε δηλώσει ο γεωργός στην αίτηση στρεμματικής ενίσχυσης για το 2004.

Παράλληλα, τα κράτη μέλη όφειλαν να δημιουργήσουν ένα εθνικό απόθεμα για να διευκολυνθεί η συμμετοχή νέων γεωργών στο καθεστώς. Χρηματοδοτούνται μόνον οι δαπάνες που πραγματοποιούνται σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης. Η Επιτροπή οφείλει να αποκλείσει από τη χρηματοδότηση τις δαπάνες που δεν πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη  το είδος και τη σοβαρότητα της παράβασης, καθώς και την οικονομική ζημία που υπέστη η Ένωση.

Στο πλαίσιο της ασκήσεως της εξουσίας έρευνας βάσει του κανονισμού 1258/1999 περί χρηματοδοτήσεως της ΚΓΠ, οι υπηρεσίες της Επιτροπής διενήργησαν ελέγχους στην Ελλάδα. Η Επιτροπή διαπίστωσε διάφορες ελλείψεις όσον αφορά, αφενός, την εφαρμογή του καθεστώτος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης και, αφετέρου, τις ενισχύσεις σχετικά με τον τομέα του οίνου.

Το 2001 η Επιτροπή απέκλεισε από την κοινοτική χρηματοδότηση ορισμένες δαπάνες που πραγματοποίησε η Ελλάδα:
-στο πλαίσιο του καθεστώτος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για το οικονομικό έτος 2006 ύψους περίπου 24 εκατ. ευρώ,
-στον τομέα του οίνου, για διαπιστωθείσες αδυναμίες σε βασικούς ελέγχους και ελλείψεις στην κατάρτιση και στην πρόσβαση στο αμπελουργικό μητρώο, ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο να ακυρώσει την προσβαλλόμενη απόφαση.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου