Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστρέφει πολλά υποσχόμενο το δίκοκκο σιτάρι



Μεγάλη ζήτηση στην αγορά γνωρίζει το δίκοκκο σιτάρι, το οποίο προσφέρει τριπλάσιες αποδόσεις στους παραγωγούς σε σχέση με το σκληρό σιτάρι.
Η τιμή του είναι τριπλάσια από το σκληρό σιτάρι, δεν χρειάζεται λιπάσματα καθώς θεωρείται ανθεκτικό φυτό, ενώ προσαρμόζεται εύκολα σε άγονα εδάφη με την καλλιέργειά του να είναι εφικτή ακόμη και σε πετρώδη εδάφη και ορεινές περιοχές.

Πρόκειται για το ξεχασμένο επί δεκαετίες στη χώρα μας δίκκοκο σιτάρι που λόγω των υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων που παράγονται από αυτό, έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο γνωρίζοντας μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Προσφέρει μάλιστα ικανοποιητικές αποδόσεις καθώς η καλλιέργειά του μπορεί να δώσει ένα καθαρό εισόδημα έως και 250- 350 ευρώ το στρέμμα.

Σήμερα οι αλευρόμυλοι αγοράζουν με 65 λεπτά το κιλό το δίκκοκο σιτάρι, όταν η αντίστοιχη τιμή στο σκληρό σιτάρι κυμαίνεται στα 25 λεπτά περίπου, ενώ όσοι έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης, η τιμή πώλησης μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ το 1 ευρώ.

Ένα στοιχείο που κάνει ακόμη περισσότερο ελκυστική την καλλιέργεια του δίκκοκου σιταριού, που είναι γνωστό με την ονομασία ζέα, είναι ότι ο σπόρος που κυκλοφορεί δεν είναι υβρίδιο ώστε ο παραγωγός να είναι αναγκασμένος να αγοράζει κάθε χρόνο νέο σπόρο για να σπείρει τα χωράφια του αλλά μπορεί να χρησιμοποιεί για τη νέα σπορά τον σπόρο της παραγωγής του, μειώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Η καλλιέργεια της ζέας άρχισε ξανά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από μεμονωμένους παραγωγούς, εισάγοντας σπόρους από χώρες του εξωτερικού, όπου η καλλιέργειά της είναι ανεπτυγμένη.

Μάλιστα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του αλεύρου της, άρχισαν από φέτος να ενδιαφέρονται για την ελληνική παραγωγή ζέας αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις αλευροποιίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, στη χώρα μας οι αλευρόμυλοι αγοράζουν σπόρους ζέας που δεν έχει γίνει αποφλοίωση με τιμές 60-65 λεπτά το κιλό, ενώ μερικοί παραγωγοί αποθηκεύουν την παραγωγή τους με την ελπίδα να πωλήσουν μέχρι 1,2- 1,5 ευρώ το κιλό αργότερα.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου