Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Με άδεια χέρια έφυγαν οι Κρητικοί κτηνοτρόφοι από το ΥΠΑΑΤ


Αποτέλεσμα μηδαμινό για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης που συναντήθηκαν χθες με την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και συζήτησαν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν λόγω της μείωσης κατά 70% των επιλέξιμων βοσκοτόπων για την εξισωτική αποζημίωση,έπειτα από την αλλαγή των κριτηρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το υπουργείο απέφυγε να δεσμευθεί σε οτιδήποτε σχετικά με το ζήτημα, αφού, υποστηριξε ότι σε εξελιξη οι διαπραγματευσεις με την ΕΕ για τα κριτηρια επιλεξιμοτητας και έτσι θα ήταν πρόωρο να ειπωθεί οτιδήποτε. Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι ορεινες περιοχες που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές εκτασεις.
 
 
Όσον αφορά το αίτημα για περιορισμό των γραφειοκρατικών εμποδίων ο υπουργός είπε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταβαλλει προσπαθειες για αντιμετωπιση γραφειοκρατικων εμποδιων οπως οι προϋποθεσεις καταβολης – κατοικια, βεβαιωση σχολειου για φοιτηση τεκνων κλπ. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα υλοποιηθούν ολα αυτά.
 
 
Η μόνη δέσμευση που ανέλαβε το υπουργείο, όπως λενε οι κτηνοτρόφοι, είναι ότι ως το τελος του 2014 θα εξοφληθει η εξισωτικη του 13 και του 14. Χωρις ομως να ξεκαθαριστει αν θα ειναι μειωμενη όπως προβλέπεται τώρα ή όχι.
 
Οι κτηνοτρόφοι έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, εξεταζουν το ενδεχομενο κινητοποιησεων.

 
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων

Με αφορμή την συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνουμε τα εξής :
 
Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων εκφράζει την αγανάκτησή του για άλλη μια φορά για τις απαντήσεις που πήρε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στη συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης παρουσία Κρητικών βουλευτών για τα δίκαια αιτήματά μας. Από τα 6 αιτήματα που θέσαμε ο υπουργός δέχτηκε να συζητήσει μόνο το θέμα των εξισωτικών αποζημιώσεων και από αυτό δεν δέχτηκε να συζητήσει το ζήτημα της ενεργοποίησης και το ζήτημα των δικαιολογητικών της εξισωτικής γιατί όπως είπε βρίσκονται σε συζητήσεις με την ΕΕ. Για την απλήρωτη εξισωτική του 2013 και γι’ αυτούς που κόπηκαν από αυτή είπε ότι γίνονται προσπάθειες αλλά δεν δεσμεύτηκε ούτε και είπε τίποτα συγκεκριμένο ότι θα τους δοθεί. Αυτό που είπε είναι ότι γίνονται προσπάθειες να δωθεί η εξισωτική  του 2014 μέχρι τέλος του χρόνου χωρίς όμως να πει τι ποσό θα δωθεί παίρνοντας υπόψιν μάλιστα τις μεγάλες περικοπές που έγιναν για την εξισωτική του 2013.Γενικά επικρατεί οργή και αγανάκτηση από την αντιαγροτική και αντικτηνοτροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους του Ν. Χανίων .Αυτό που δηλώνουμε είναι ότι θα απαντήσουμε δυναμικά και αγωνιστικά το επόμενο διάστημα. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Είναι θέμα επιβίωσης για εμάς και τις οικογένειές μας.

Ο πρόεδρος                                                                                          Ο γραμματέας
Σταυριανουδάκης Μανούσος                                                           Αλεξανδράκης Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου