Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ανάπτυξη της συμβολαιακής παραγωγής σιτηρών ζητούν οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις


Την ανάγκη να παραμείνει ανταγωνιστική και να αναπτυχθεί περαιτέρω η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τον τομέα των δημητριακών σε όλη την Ευρώπη τόνισε ο πρόεδρος της σχετικής ομάδας εργασίας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca, κ. Max Schulman, μιλώντας για την ποικιλομορφία του τομέα των σιτηρών της ΕΕ και τα οφέλη για τις αγροτικές περιοχές της και την οικονομία.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Η Ευρώπη είναι ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά σιτηρών, παράγοντας περίπου 280 εκατομμύρια τόνους ετησίως και εξάγοντας το 11% από αυτούς. Με ένα εμπορικό πλεόνασμα ύψους 18,2 δις ευρώ το 2013, η γεωργία και ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ διασφαλίζουν από κοινού το 40% του θετικού εμπορικού ισοζυγίου της ΕΕ»

Οι αναφορές του κ. Schulman έγιναν στις 22 Σεπτεμβρίου, κατά την διάρκεια δεξίωσης υψηλού επιπέδου που φιλοξενήθηκε από τον ευρωβουλευτή Michel Dantin, όπου οι Copa-Cogeca παρουσίασαν ποικιλία καινοτομιών των σιτηρών και του γεωργικού τομέα και σκιαγράφησαν τις προτεραιότητες της ΕΕ για το μέλλον, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένας βιώσιμος γεωργικός τομέας που θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην παγκόσμια αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων.
 
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν τοπικές σπεσιαλιτέ και ποιοτικά προϊόντα από όλη την ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλομορφία του τομέα των σιτηρών και προβάλλοντας τα προϊόντα που περιέχουν σιτηρά, όπως οι μπύρες: Guinness της Ιρλανδίας, Chimay του Βελγίου, η σουηδική Jonsson ale, και αγγλική μπύρα. Επίσης, ένα 3D εκτυπωτή που χρησιμοποιεί βιοπλαστικά που περιέχουν σιτηρά από τη Γαλλία. Ζυμαρικά από την Ουγγαρία και την Ιταλία, καθώς και Ουγγρικές μαρμελάδες και μέλι, τυρί και λάδι ελιάς από την Πορτογαλικά, κ.ά.

Η δεξίωση προσέφερε την ευκαιρία συνάντησης με τους νέους ευρωβουλευτές, με υπαλλήλους του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μέλη ΜΚΟ, και καταναλωτικών οργανώσεων

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της Copa Albert Jan Maat είπε: «Στο μέλλον, χρειαζόμαστε μια πιο φιλόδοξη και καινοτόμο Κοινή Γεωργική Πολιτικής, που θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αγροτών και των συνεταιρισμών τους, καθώς και στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, κατά 60 % από το 2050».

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας των Copa-Cogeca, κ. Pekka Pesonen, καλωσόρισε τους νέους ευρωβουλευτές και εξέφρασε την ελπίδα για στενή συνεργασία προκειμένου να αναπτυχθεί ένας βιώσιμος γεωργικός τομέας.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ