Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

«Μάχη» για να μη χαθεί η ποιότητα στο συνεταιριστικό κρασίΥπό αντίξοες συνθήκες συνεχίζεται ο τρύγος στη Νάουσα, εξαιτίας των σοβαρών προβλήματων που δημιούργησαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Από τον Αγροτικό Αμπελουργικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ, διαμηνύουν, πάντως, ότι παλεύουν ώστε η δύσκολη αυτή κατάσταση, να μην έχει επίπτωση στην εμπορική δραστηριότητα του συνεταιρισμού τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Όπως λέει στο paseges.gr ο κ. Πλιάτσικας, διευθυντής του συνεταιρισμού από την περιοχή φέτος δεν έλειψε ούτε το χαλάζι, ούτε οι ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα, τα οποία θα φέρουν μείωση παραγωγής.


Σε αυτό το στάδιο, επισημαίνει, ο διευθυντής πρώτο μέλημα του συνεταιρισμού είναι να μην επηρεαστεί η ποιοτική στάθμη του τελικού προϊόντος, καθώς «τρέχουν» συμφωνίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πρις λίγες μέρες, έγινε σύσκεψη με τους παραγωγούς ενώ πραγματοποιήθηκε άλλη μια ολομέλεια των οινοποιών της Ζώνης στον Συν/σμό ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου.

Λόγω ιδιαιτερότητας των φετινών καιρικών συνθηκών κρίθηκε σκόπιμο να καλεστούν ο Δ/ντής Γεωργίας κ Βασίλης Λαζαρίδης, η Προϊσταμένη του Αμπελουργικού Τομέα κα Αλέκα Παπαδοπούλου όπως επίσης και η εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ κα Βάσω Παπαδοπούλου, οι οποίοι και παρευρέθησαν.


Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η έναρξη του τρυγητού. Λόγω των δυσμενών για την εποχή καιρικών συνθηκών αλλά και του άστατου καλοκαιριού, αποφασίσθηκε να ξεκινήσει φέτος ο τρύγος την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου με φειδώ και για αμπελώνες οι οποίοι έχουν τα ποιοτικά στάνταρ για να παράξουν καλό κρασί Νάουσα.


Επίσης, έγινε αναφορά στις ηλεκτρονικές δηλώσεις συγκομιδής που υποχρεωτικά φέτος θα γίνουν πράξη μετά το περσινό πιλοτικό στάδιο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Περαιτέρω, έγινε ενημέρωση για την εύρυθμη λειτουργία του γραφείου αμπελουργικού τομέα της Δ.Α.Ο.Κ. κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού, θέμα το οποίο, μαζί με τις αποστάξεις και τον εμπλουτισμό, θα συζητηθεί εντός της εβδομάδος στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας ανάμεσα στον Αντιπεριφερειάρχη κ Καλαϊτζίδη και τον κ Φουντούλη( Πρόεδρο του ΒΑΕΝΙ και εκπρόσωπο των οινοποιών ).


Παρουσία της εκπροσώπου του ΕΛΓΑ κας Βάσω Παπαδοπούλου συζητήθηκε η πορεία των εκτιμήσεων του χαλαζιού και η ενδεχόμενη αναγγελία δηλώσεων από τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Η πορεία και ο τρόπος αντιμετώπισης από πλευράς του ΕΛΓΑ αφήνει ικανοποιημένους τους αμπελουργούς μας και αποφασίσθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ αφού πρώτα γίνει και πάλι μια αυτοψία στους αμπελώνες της Ζώνης.


«Τέλος, παρουσιάσθηκε από τον Νομικό Σύμβουλο κ Γρηγόρη Μαρκοβίτη και συζητήθηκε κατ’άρθρο το καταστατικό της ίδρυσης Νομικού Προσώπου, πλέον με την επωνυμία « Σύνδεσμος Οινοποιών & Αμπελουργών Νάουσας » με έδρα τη Ν.Στράντζα Νάουσας. Ο σύνδεσμος αυτός μετά την έγκρισή του θα εκπροσωπεί τους οινοποιούς και τους αμπελουργούς της Ζώνης μας σε ένα ευρύ πλαίσιο διεκδικήσεων, εκδηλώσεων, έργου και κοινωνικής προσφοράς.

Η σύσκεψη έγινε σε εξαιρετικό κλίμα παρά την πίεση λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που υπάρχουν σήμερα και οι οινοποιοί μας έδειξαν σύμπνοια και ομοφωνία στην εύρεση λύσεων στα τόσα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, ιδιαίτερα της περιοχής μας», επισημαίνουν από το συνεταιρισμό.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ