Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014

«Μέτωπο» για τον γαλακτοκομικό τομέα εν όψει του συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας


Ένταση των πιέσεων των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa -Cogeca προανήγγειλα ο πρόεδρος της Copa Albert Jan Maat, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, για μια «ομαλή προσγείωση» των ποσοστώσεων γάλακτος εν όψει του συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., που θα συνεδριάσει την Δευτέρα 14 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για τα γαλακτοκομικά, κ. Mansel Raymond, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «Οι ευρωπαίοι παραγωγοί γαλακτοκομικών χρειάζονται ένα σαφές μήνυμα από τους Υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εξελίξεις στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων», κατά την διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου την Παρασκευή 13 Ιουνίου με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα την ίδια μέρα.

Όπως επισήμανε ο κ. Raymond «Η παγκόσμια ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εκεί. Τα τελευταία δύο χρόνια, η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση είναι η βασική κινητήρια δύναμη του τομέα και αναμένεται να παραμείνει ευνοϊκή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3% ετησίως μέχρι το 2020. Οι αγρότες σε όλο τον κόσμο ανταποκρίνονται στα θετικά μηνύματα της αγοράς. Το 2013, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθαν σε 2,7 εκατ. τόνους, με αξία περίπου 10 δισ. ευρώ. Η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι ελκυστικοί προορισμοί για τα προϊόντα μας, ενώ μια απότομη αύξηση της ζήτησης παρατηρείται στην Κίνα».

Και συνεχίζοντας ανέφερε «Οι αγρότες πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν χρήση αυτών των αυξανόμενων ευκαιριών της αγοράς. Αλλά υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα αποκατάστασης της χρηματοδοτικής ροής του τομέα, η οποία έχει αντίκτυπο στο εισόδημα των γαλακτοπαραγωγών. Προκειμένου να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες της αγοράς, θα πρέπει να ανακουφιστεί η πίεση στους παραγωγούς. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα από την εισφορά για το γάλα θα διατηρηθούν στον κλάδο και ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα ελαφρύνουν το βάρος για τους παραγωγούς γάλακτος, οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να ανακτήσουν την ρευστότητά τους»

Με την σειρά του ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, τόνισε «Η αυξημένη αστάθεια των τιμών αποτελεί επίσης βασικό μέλημα για τους ευρωπαίους γαλακτοπαραγωγούς και τους γαλακτοκομικούς συνεταιρισμούς, δεδομένου ότι τους αποτρέπει από την πραγματοποίηση επενδύσεων ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινωνίας». Γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στους 750.000 εξειδικευμένους παραγωγούς γάλακτος σε όλη την ΕΕ, από τα πιο παραγωγικά συστήματα στις ορεινές περιοχές, για τις οποίες η παραγωγή γάλακτος είναι η μοναδική πηγή του εισοδήματός τους. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν τα τρέχοντα εργαλεία για την αντιμετώπιση της αυξημένης αστάθειας της αγοράς, όπως η δημόσια παρέμβαση. Πιο μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω το πώς θα αντιμετωπίσουν την αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών σε τρόπο προσανατολισμένο στην αγορά, και συμπληρωματικά με τις διατάξεις του πακέτου γάλακτος».

Ο κ. Pesonen, επίσης, χαιρέτισε το γεγονός της παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της έκθεσης σχετικά με την κατάσταση της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων και την εφαρμογή του πακέτου γάλακτος της ΕΕ, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των συμβατικών σχέσεων μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών και στο να βελτιώσει τη θέση των αγροτών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν καλύτερων τιμών για το γάλα τους. «Το πακέτο για το γάλα είναι ένα θετικό βήμα που έγινε το 2012 για να υπάρξει καλύτερη οργάνωση του τομέα και να βελτιωθεί η θέση των γαλακτοπαραγωγών στην αγορά, σε ένα πιο εναρμονισμένο πλαίσιο. Είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν όλα τα οφέλη του», δήλωσε ο κ. Pesonen.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ