Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Συζήτησαν για δακοκτονία και ακαρπία αχλαδιών


Κλιμάκιο αγροτών δέχθηκε χθες στο γραφείο της η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κολυνδρίνη Δωροθέα, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων κου Νικολάου Λιάνου. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, με ιδιαίτερη μνεία να γίνεται στη δακοκτονία και στην ακαρπία αχλαδιών.
Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες της περιοχής ενημερώθηκαν εκτενώς καταρχήν για την πορεία του προγράμματος δακοκτονίας με λεπτομερείς επιστημονικές πληροφορίες επί του θέματος και ότι:
α) εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης των φακέλων δικαιολογητικών των προσφορών- του επαναληπτικού ανοικτού Διεθνούς Δημόσιου Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό των ελαιοδέντρων και
β) κατακυρώθηκε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής το αποτέλεσμα του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για τον έλεγχο των δακοπληθυσμών με τη μέθοδο της παγιδοθεσίας στους ελαιώνες.
Κατά δεύτερο λόγο τη συνάντηση απασχόλησε η πορεία ένταξης της ζημιάς από την ακαρπία της ελιάς την περσινή χρονιά σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) για την οποία είχε υποβληθεί η από 13-9-2013 έκθεση της Περιφερειακής Επιτροπής Αξιολόγησης ζημιών κρατικών ενισχύσεων στη Δ/νση Ασφάλισης και Ενισχύσεων του ΕΛΓΑ, με προτεινόμενο ύψος ζημιάς εκτιμούμενο σε ποσοστό 80% συνολικού προϋπολογισμού 35.000.000 ευρώ, που εγκρίθηκε η επιλεξιμότητά του από τον ΕΛΓΑ, αλλά απομένει να γίνει ανάληψη δέσμευσης του ποσού από το Υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια να υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη να κινηθούν εγκαίρως οι διαδικασίες υπαγωγής τους σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων για την παρατηρούμενη αφορία-ακαρπία αχλαδιών, ως προς την οποία ήδη η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής απέστειλε στις 15-5-2014 έγγραφο στον ΕΛΓΑ ότι αναμενόταν μειωμένη καρποφορία σε ποσοστό 70% μια μέσης κανονικής εσοδείας, ώστε οι αγρότες να υπαχθούν σε οικονομικό πρόγραμμα αποζημίωσης (ΠΣΕΑ) για το έτος 2014.
Να σημειωθεί ότι οι αγρότες που προσήλθαν στη συνάντηση είναι εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών και παραγωγών, ήτοι των Συνεταιρισμών: Πηλίου & Β. Σποράδων (Ιωάν. Διανελάκης, Πρόεδρος, Αν. Ψοφογιώργος, Δ/ντής), Μηλεών (Απ. Διανέλος, Πρόεδρος, Ιωάν. Τζώρτζης, μέλος), Αγ.Γεωργίου Νηλείας (Ιωάν. Ευαγγελινός), Άνω Λεχωνίων (Γ. Τσακνάκης, Πρόεδρος, Βλ. Στανιός, αντιπρόεδρος, Ιωάν. Αλπάκης, Γραμμ.), Δράκειας (Δημ. Θλιβερός) και Κων. Αργυρογιάννης.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου