Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

Οριακή αύξηση στις ποσότητες στο αγελαδινό γάλα


Οριακή αύξηση στις ποσότητες που παραδόθηκαν από τους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΛΟΓΑΚ), κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2014.
Με τη «σκιά» της απόφασης για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος και με τους κτηνοτρόφους να αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων (μειωμένη ρευστότητα, κακός καιρός, έλλειψη ζωοτροφών, αύξηση τιμών ζωοτροφών, ασθένειες κ.λπ.), οι τρεις πρώτοι μήνες του 2014, φαίνεται πως δεν επηρεάστηκαν από το θολό τοπίο και τις αντιξοότητες.


Βεβαίως, το κλίμα όπως διαμορφώνεται δεν είναι καθόλου καλό και οι συνέπειες στην παραγωγή, θα φανούν πιο καλά, με τα στοιχεία του επόμενου τριμήνου, δεδομένου ότι τα στοιχεία που φέρνει στο «φως» για μια ακόμη φορά πρώτο το paseges.gr αναφέρονται σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2013, μια χρονιά ούτως ή άλλως κακή για την αγελαδοτροφία.


Κακοί οιωνοί στην αιγοπροβατοτροφία


Πέραν της τρομακτικής αύξησης στο κόστος παραγωγής που επωμίζονται οι κτηνοτρόφοι για να ταΐσουν τα ζώα τους σταυλισμένα, λόγω του ότι δεν μπορούν να τα βοσκήσουν στην ύπαιθρο, έχουν να αντιμετωπίσουν κι άλλα ζητήματα.


Όπως αναφέρουν θορυβημένοι στο paseges.gr, το γεγονός ότι δεν βόσκουν τη γη εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, επιφέρει μείωση της παραγωγικότητάς τους, με αποτέλεσμα να σταματήσουν νωρίτερα, να «κατεβάζουν» γάλα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Έτσι θα τελειώσει γι’ αυτούς νωρίτερα η περίοδος που παραδίδουν γάλα, άρα θα χάσουν έσοδα και μάλιστα σημαντικά γι' αυτούς, αφού στις καλλιέργειες πλέον δεν μπορούν να ποντάρουν.Εξάλλου μόνον ανησυχία προκαλούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και το πλήθος των κτηνοτρόφων που ασχολούνται με αυτό.


Μετά το αγελαδινό γάλα και τα άκρως ανησυχητικά για το μέγεθος της κρίσης και των επιπτώσεων στην παραγωγή και την κτηνοτροφία τελικά στοιχεία του ΕΛΓΟ, για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος το 2013, σύμφωνα με τα οποία, το αγελαδινό γάλα «έχασε» 35 χιλιάδες τόνους το 2013 σε σχέση με το 2012, εντύπωση και ανησυχία προκαλούν τα αντίστοιχα στοιχεία για το αιγοπρόβειο γάλα.


Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, οι τελικές παραδόσεις πρόβειου γάλακτος μειώθηκαν από τους 497 χιλιάδες τόνους το 2012 σε 453 χιλ. τόνους το 2013. Στον αντίποδα, το γίδινο γάλα αυξήθηκε, από τους 115 στους 116 χιλιάδες τόνους.


Αλέξανδρος Μπίκας