Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Λύσεις αναζητούν οι παραγωγοί πατάτας της Δράμας .

Λύσεις αναζητούν οι παραγωγοί πατάτας της Δράμας


Συνεδρίασε τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλου, το άτυπο όργανο συντονισμού και συνεννόησης τοπικών φορέων Ν. Δράμας, με αποκλειστικό θέμα τις αποζημιώσεις των αγροτών του Δήμου Κ. Νευροκοπίου για τις καταστροφές στις πατατοκαλλιέργειες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Δράμας κκ. Κυριαζίδης και Καραγιαννίδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Μαυρίδης, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιαννόπουλος, ο Περιφερειακος Σύμβουλος της Π.Ε. Δράμας κ. Ζιμπίδης, ο Αντιδήμαρχος Δράμας κ. Ζαχαριάδης, οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Κ. Βροντούς και Περιθωρίου κκ. Σάββαρος και Τσαϊρίδης, η Προϊσταμένη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Καβάλας κα. Κατσικέρη και η Επόπτης Ν. Δράμας του ΕΛΓΑ Καβάλας κα. Παπαδοπούλου, ο Προϊστάμενος κ. Ιώβης και στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας κ. Χατζηκοσμίδης, ο Προϊστάμενος του γραφείου ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Π.Ε. Δράμας κ. Τριανταφυλλίδης, καθώς και πλήθος πατατοπαραγωγών από την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκε η έκταση της καταστροφής και η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πατατοπαραγωγοί και τονίστηκε ο χαρακτήρας της μονοκαλλιέργειας που έχει η πατάτα για την περιοχή, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα των καταστροφών πολύ δυσμενέστερα για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Το σύνολο των παρισταμένων απαίτησε άμεση πολιτική παρέμβαση τόσο στην κατεύθυνση της απαλλαγής των αγροτών της περιοχής από δυσβάσταχτους ασφαλιστικούς όρους και υποχρεώσεις, όσο και της εξασφάλισης πιστώσεων για την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της φετινής σοδειάς.
Μετά από την παρέμβαση των εκπροσώπων του ΕΛΓΑ, κατά την οποία διευκρινίστηκε πως ο Οργανισμός έχει δυνατότητα αποζημίωσης αποκλειστικά για όσες καλλιέργειες υπέστησαν καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο που έχει ήδη φυτρώσει, γεγονός που δυστυχώς δεν καλύπτει τους πατατοπαραγωγούς καθώς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσαν στην πλειοψηφία τους να σπείρουν καν τα χωράφια τους, αποφασίστηκαν τα εξής:
  1. Καταγραφή από τις τοπικές κοινότητες και το Δήμο Κ. Νευροκοπίου της οριστικής κατάστασης για το σύνολο της περιοχής. Η καταγραφή αυτή θα ξεκινήσει μετά τις 10 Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε ενδεχομένως ορισμένοι παραγωγοί να καταφέρουν να σπείρουν εκ νέου τις εκτάσεις τους.
  2. Συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ για την πληρέστερη δυνατή καταγραφή των φετινών καταστροφών
  3. Διαμόρφωση κοινού πλαισίου διεκδίκησης από το σύνολο των τοπικών φορέων και προώθησή του στα κέντρα λήψης αποφάσεων με αυτοπρόσωπη παρουσία στην Αθήνα.
 
 
                                                                          Από το Γραφείο Τύπου
της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου